Pogled nazaj in plani za 2021

Leto, ki se počasi izteka je bilo za nas še posebej pestro. Najbolj smo si zapomnili selitev v nov dom. Priznam, zmeraj bolj ko se je bližala selitev, manj sem se je veselil. Z družino smo se enostavno razvadili in navadili mestnega življenja, kjer imaš vse takoj pri roki. Selitev je bila iz tega razloga velik izziv. Po pol leta v naši novi hiški smo dokončno ugotovili – ne bi šli nazaj v stanovanje. Si pa priznamo, če kdaj najdemo parcelo v mestu, bi lahko nastala naša hiška 2 🙂

Če pogledam nazaj, smo si v letu 2020 vzeli ogromno časa zase, za uživanje, veliko časa smo preživeli na morju, ki ga enostavno obožujemo, nenazadnje pa tudi za športne aktivnosti časa ni zmanjkalo. Ni bil sicer letni rekord a sem skupaj v letu 2020 nabral več kot 1.000 tekaških kilometrov.

Fasada

Leto 2020 smo začeli z izdelavo fasade. Naš fasader Dušan Horvat je sicer fasadni oder postavil že decembra 2019 a smo na začetek izdelave fasade počakali na toplejše dni. Z mesecem marcem, višjimi temperaturami in super vremenom smo začeli z izdelavo naše Demit fasade, ki je bila zaključena v roku enega meseca. S končnim rezultatom smo bili zelo zadovoljni in fasada služi svojemu namenu.

Zunanje žaluzije

Če ostanemo pri zunanjosti ne gre pozabiti zunanjih žaluzij z utopnimi vodili, ki smo jih izbrali pri podjetju Dekor senčila. Nosilna vodila za žaluzije smo montirali pred izvedbo fasade, saj se v fazi izvedbe fasade nosilci zapolnijo z izolacijo. Ko je fasada dokončana se v nosilce le še dodajo končna vodila, ki so lahko v RAL barvi fasade. Utopna vodila so iz estetskega vidika najbolj privlačna, je pa potrebno biti pri izvedbi fasade zelo pozoren, da so špalete pravilno izvedene.

Odvodnjavanje, drenaža, okolica

V okolici smo uredili ustrezno drenažo, odvodnjavanje ter izravnali in utrdili dovozno pot iz mletega asfalta. Mleti asfalt se je v tem času že sprijel v trdno zmes in bo super podlaga za kasnejši sloj dovozne poti. Zelenica in ostala okolica je ostala še neurejena in bo v prvem planu za novo leto.

Pohištvo in oprema

Naše prvo naročeno pohištvo je bilo kopalniško pohištvo. Tukaj smo se odločili za kopalniško pohištvo Geberit. Kopalnica je mesto, kjer je pohištvo zaradi vlage najbolj izpostavljeno in stvari nismo želeli prepuščati naključju. Že tako mi je žal, da nismo izbrali Geberit Cleanline kanalete v tušu, da bi drugačno odločitev glede kopalniškega pohištva zagotovo obžaloval.

Po odličnem sodelovanju pri notranjih vratih s skritimi podboji, smo se sodelovanje nadaljevali še z našimi mizarji, Mizarstvom Tajhmajster. Tako smo se odločili za izdelavo in montažo naše kuhinje. Temu je sledila še garderobna omara in omara v spalnici. Z vsem pohištvom po meri smo izredno zadovoljni in bi se zagotovo še enkrat odločili enako.

Tudi brez postelje ni šlo in glede na čas, ki ga preživimo v postelji tukaj nismo sprejemali kompromisov. Izbrali smo najboljšo opcijo, ki smo jo našli in se odločili za slovenskega proizvajalca Boxpring postelje z vzmetnico izdelano po meri posameznika. Enako udobje sva privoščila tudi najinima malčkoma. V hiši spimo res kvalitetno in postelje ter vzmetnic lep čas ne bomo menjali.

Pri našem dnevnem prostoru smo nekoliko prihranili z regalom iz Ikeje in sedežno iz Lesnine. Pri sedežni garnituri je bil največji izziv izbrati barvo. Po barvnih vzorcih za sedežno garnituro dobiš zelo težko predstavo o končnem izgledu. Na koncu se je izbrana barva izkazala za več kot odlično. Tudi na nov TV velikosti 70” v dnevni sobi nismo pozabili.

Pri jedilni mizi smo želeli nekaj posebnega in izdelavo lesenega dela ponovno zaupali mizarju. Naša masivna hrastova jedilna miza je velikosti 220cm x 100cm, njena posebnost pa je živi rob. K mizi se lepo podajajo še kuhinjski stoli Flower New, ki smo jih kupili v Harvey Normanu. Le malčka morata pri mizi biti nekoliko bolj pazljiva, da nimamo preveč izzivov s čiščenjem stolov 🙂

Luči

Večino luči naše hiške smo naročili kar preko Aliexpressa. V bistvu sem na začetku naročil le del luči, da sem preveril ali svetilnost in barva ustreza. Tako smo na stopnišču tudi zamenjali luči z drugo barvno različico – črno in tudi večina ostalih luči je v črni barvi. Zaradi prihranka pri carini sem luči naročal v manjših količinah in v časovnih presledkih. Iz tega razloga sem luči nameščal en lep čas, da so vse prispele 🙂

Prav poseben projekt je bila naša luč v jedilnici. To sem izdelal iz odpadnega kosa lesa, ki je bil najden pri babicah. Les sem poščetkal, naoljil, dodal luči na vrveh iz konoplje in s končnim rezultatom sem zadovoljen. Bo pa domač izdelek deležen še nekaj nadgradenj. Upam, da uspem pripraviti tudi blog z opisom postopka nastajanja naše luči v jedilnici.

Še en projekt je bil LED trak v spuščenem stropu, ki je po finomontaži naših električarjev končno zasvetil. Postopek do končnega izdelka se je začel že pri suhomontažnem stropu, kjer je bilo potrebno profil skrbno namestiti med suhomontažne plošče. Zanj smo se odločili tudi na fasadi v predelu nad garažnimi in vhodnimi vrati.

Mehčalna naprava za vodo

Ena izmed pridobitev s katero smo zelo zadovoljni je mehčalna naprava za vodo s katero iz vode odstranimo večino vodnega kamna. Investicija v mehčalno napravo se zelo pozna pri čiščenju, saj se na armaturah in stekleni steni v kopalnici nabere minimalno belih sledi vodnega kamna. Pred mehčalno napravo se voda še očisti preko trojnega vodnega filtra.

Uporabno dovoljenje

Po novem gradbenem zakonu je potrebno za pridobitev hišne številke pridobiti tudi uporabno dovoljenje. Za pridobitev uporabnega dovoljenja je na prvem mestu potreben dokončan objekt s fasado, zraven tega pa še kup papirjev in dokazil s podpisi vodje del, projektanta in nadzornika. Vse papirje sem zbral in oddal še sredi avgusta. Decembra sem prejel poziv za manjšo dopolnitev, ki smo jo hitro zatem oddali in upamo na čimprejšnjo pridobitev uporabnega dovoljenja, da bomo lahko še uradno zaživeli v našem domu. Postopek pridobivanja uporabnega dovoljenja in gora dokumentacija mi je povzročila še največ sivih las.

Ostali detajli

Veliko je bilo malenkosti, ki smo jih dodali v dom, lahko pa jih omenim še nekaj.

Pozornost si zaslužijo naše črne kopalniške armature Blitz. Po dolgem iskanju smo našli armature v črni barvi, ki so v isti seriji na voljo tako za umivalnike, tuš in kopalno kad. Tudi vodni kamen na črnih armaturah ni nič bolj viden kot na kromiranih.

Zraven kopalniškega pohištva smo tudi vso kopalniško keramiko izbrali pri proizvajalcu Geberit. Tu bi izpostavil prezračevalni modul Duofresh, ki že v sami WC školjki nevtralizira neprijetne vonjave. Kot zelo priročna se je izkazala tudi ambientalna lučka, ki je sestavni del modula Duofresh in v nočnem času osvetljuje prostor nad školjko. Tako lahko WC uporabljaš tudi brez prižiganja kopalniške luči ponoči.

Domofon in nadzorne kamere smo v hiši dodali konec leta in bom o njih zagotovo še več napisal v prispevku na blogu. Ključno pri domofonu je dostopnost preko interneta, tako lahko tudi v primeru odsotnosti od doma prejmeš obvestilo, če te kdo čaka pred vrati ali preko mobilne aplikacije odkleneš vhodna vrata. Tudi prstni odtis na vhodnih vratih že pridno uporabljamo in ne pomnim kdaj sem nazadnje za odklepanje vhodnih vrat uporabil ključ.

S selitvijo v novi dom je hitro odpovedal naš stari robotski sesalec, ki je v prejšnjem domu super opravljal svojo nalogo. Po dveh mesecih smo se odločili za robotski sesalnik Xiaomi Viomi V3, ki smo ga naročili v decembru in ga že pridno testiramo. Zagotovo tudi o njem sledi obširnejši blog v letu 2021.

Kaj planiramo v letu 2021?

V letu 2021 bomo na prvem mestu še več časa namenili družini, prijateljem in uživali vsak trenutek v našem novem domu ali na morju, ki ga enostavno obožujemo. Več aktivnosti nameravam posvetiti tudi Vlogu, Youtube kanalu in Instagramu. Ne bi se branil niti kakšnega sponzorja, ki bi dodal motivacijo in gorivo za sveže vsebine. Priznam, da je nekaj ponudb že prispelo a ni bila nobena “tista taprava”.

Plani za 2021 so v grobem sledeči:

1. Načrt krajinske arhitekture

Naša okolica je ta trenutek v zelo surovem stanju in bo zagotovo glavni fokus v letu 2021. Ta trenutek smo že v končni izbiri krajinskega arhitekta, ki bo svetoval glede ozelenitve, izbire ustreznih dreves, izbiri optimalne linije dovozne poti, terase itd.

2. Tlakovanje

Za načrtom okolice planiramo konec zime že tlakovati dovozno pot in teraso. Pri primerjavi med asfaltom, pranim betonom in tlakovcem, smo se po tehtnem razmisleku odločili za slednjega. Tudi model Oblak Perugia smo okvirno že izbrali a imamo do dokončne odločitve še nekaj časa. Glede izvajalca tlakovanja prav tako še nekoliko kolebamo a bomo tudi to odločitev morali kmalu sprejeti in rezervirati datum izvedbe.

3. Dekoracija interierja

Točka, ki prav gotovo ne bo in ne sme biti nikoli zaključena je dekoracija interierja. Tukaj imam v mislih okrasne dodatke v prostoru, fotografije, stenske slike, stenske nalepke in podobno.

V prvi fazi pri pleskanju sten z barvami nismo želeli pretiravati in smo večino prostorov prepleskali z belo barvo. Le v spalnih prostorih smo uporabili nežne pastelne barve. Glede na potrebe bomo stenam barve dodali kasneje.

Tudi okvirji s fotografijami so že pripravljeni in bodo kmalu našli mesto na steni, tukaj pa so še stenske nalepke, ki že krasijo otroški sobi.

4. Rekuperator

O odločitvi za rekuperacijo oz. prisilno prezračevanje sem pisal že preden smo začeli z gradnjo. Že v fazi načrtovanja sem dodobra raziskal prednosti in slabosti centralnega in lokalnega prezračevanja z rekuperacijo toplote. Ugotovil sem, da je pri novogradnji edini smiseln centralni sistem, pri prenovah in adaptacijah pa je optimalna izbira lokalnih rekuperatorjev.

Centralno prezračevanje z vračanjem toplote nam omogoča konstanten svež zrak v vseh prostorih hiše. Odpaden zrak iz hiše (kopalnice, kuhinje) pozimi ogreje hladen zrak, ki prihaja v hišo. Odpadni zrak iz hiše in svež zrak iz zunanjosti izmenjata toploto v izmenjevalcu rekuperatorja. Toplota, ki jo izgubimo z odpiranjem oken se tako v zimskem času ohrani. Skrb za odpiranje oken in svež zrak je prepuščena prezračevalni napravi. Tako smo že v fazi gradnje namestili prezračevalne cevi in razdelilno komoro v našem utilityu. Za zaključek moramo izbrati še srce prezračevanja – rekuperator, dušilce zvoka in napravo povezati z zunanjostjo.

Tukaj sem že konec leta 2020 porabil veliko časa za primerjavo različnih ponudb za rekuperator in se na koncu odločil za praktično najbolj učinkovito napravo med ponudbami – rekuperator Brink FLAIR 325, ki sem jo pred nekaj dnevi že naročil pri podjetju REMTY-R. Tukaj me je še posebej prepričal vlažilnik Brink EVAP, ki po potrebi v prostor dovaja optimalno količino vlage. Znano je, da prisilno prezračevanje zelo izsuši zrak.

Zbral sem kar osem različnih ponudb za rekuperator in primerjal pet različnih naprav. O primerjavi ponudb, naprav in izbiri ustrezne napišem več v ločenem prispevku

5. Ograja

Ker naša hiša meji na cesto in sta naša malčka precej aktivna imamo precej skrbi, da nehote ne zatavata nanjo. Tako imamo že precej časa v mislih našo dvoriščno ograjo. Parcela v celotni širini meri 23m, od tega bo 5m samonosnih drsnih vrat in 1m osebnega prehoda. Ograja bo višine cca. 1.7m, da ne bo potrebe po zasaditvi zelenja. Tudi nekaj ponudb za ograjo sem že pridobil in te se gibljejo med 7.000 in 12.000€. Dodati pa je potrebno še 1.000€ za betonski temelj ograje.

Tudi zelo zanimivo rešitev glede lamelne ograje sem že našel. Bližnje podjetje Impol Servis ponuja dobavo vsega potrebnega materiala za izdelavo lamelne ograje, ograjo pa si nato postaviš sam. Nekaj strokovne pomoči bi zagotovo bilo potrebno še za samonosilna drsna dvoriščna vrata a zagotovo bom preveril tudi to možnost.

Lamelna ograja podjetja Impol Servis, ki jo lahko enostavno postaviš sam

6. Otroška igrala

Čeprav sem velik zagovornik igranja na javnih igralnih površinah, kjer se otroci družijo z vrstniki in tako razvijajo družabne veščine, ga ni čez domače otroško igralo. Tobogan je sicer že doma a manjka še leseni del s podestom in gugalnico. Ali bomo igrala izdelali sami ali prepustili kateremu od mojstrov še ostaja odprto. Do poletja je še nekaj časa 🙂

7. Savna

Z ženo sva velika ljubitelja savn in savnanja. Zato smo že pri snovanju načrtov naše hiše predvidili mesto za finsko savno. Na ustrezno mesto je bilo potrebno pripeljati še trofazni električni priključek za električno peč savne. Prostor smo umestili v kopalnico in je velikosti 2m x 1.6m. Danes bi ga zagotovo še povečal za par deset centimetrov.

Savno bi najraje izdelal kar sam a zaenkrat še nisem našel optimalnih navodil za izvedbo. Po nekaterih navodilih je moč konstrukcijo savne namestiti neposredno na steno, na drugi strani pa precej strokovnjakov svetuje, da je savna v celoti ločena od stene. Tako je med steno in savno prostor za kroženje zraka in preprečevanje nabiranja kondenza, ki je običajno posledica temperaturne razlike.

Savna bo na svojem mestu zagotovo do naslednjega božiča.

savna
Naš sanjski model finske savne. Izdelal bi jo najraje kar sam in z vami delil nasvete glede ustrezne izvedbe

Bazen, robotska kosilnica, visoke grede, namakalni sistem, vrtina za vodo, vrtna lopa, kamin, sončna elektrarna

Projektov pri hiši kar tako še ne bo zmanjkalo in zagotovo nam še lep čas ne bo dolgčas … se tipkamo v 2021 😉

2 misli o “Pogled nazaj in plani za 2021”

  1. Čestitke za ‘uradno’ vselitev. Zelo zaželjen je še kakšen prispevek na temo uporabnega dovoljenja in zbiranje vseh teh dokazil. Tega me je najbolj strah. Kakšne so morebitne težave na koncu oz. če bi med gradnjo pristopili kaj drugače (iz vidika UD).

    Kot drugo me pa zelo zanimajo vaše izkušnje, ko boste vgradili aktivni vlažilec zraka. Tudi sam se najbolj nagibam za to opcijo, saj imam težave z očmi zaradi suhega zraka in se bojim da entalpijski/pasivni ne bo dovolj.

  2. Vito hvala. Glede prispevka o pridobivanju uporabnega dovoljenja in zbiranja dokazil žal nimam velike motivacije. Za ta del sem porabil veliko časa in energije, pa tudi pri vsaki UE se razlikujejo pričakovanja o obsegu potrebne dokumentacije. Med gradnjo ne bi pristopil nič drugače, glavno delo pa je pri nas uredil nadzornik, ki ga obvezno svetujem pri gradnji (ne le na papirju).

    Izkušnje glede centralnega vlažilca so že zapisane v prispevku http://nasahiska.si/prezracevalni-sistem-z-rekuperacijo-toplote/. Zaenkrat super zadovoljni.

Dodaj odgovor