Pogled nazaj in plani za 2022

Pa je (pre)hitro mimo še eno leto bivanja v naši hiški. Če dobro pomislim je tudi blog naša hiška upihnil že 4. svečko, v tem času pa se je nabralo kar 140 prispevkov.

Ko na hitro pogledam nazaj, bi lahko rekel, da je leto 2021 pri nas minilo dokaj mirno. Za vsak projekt pri hiši smo si vzeli nekoliko več časa in dobro pretehtali različne možnosti preden smo šli v izvedbo posameznega. Tudi velika zasedenost različnih mojstrov se je v letu 2021 precej poznala in upam, da se bo kmalu kaj spremenilo. Ne zavidam vsem, ki se ta trenutek podajate na pot gradnje, ko so dobri mojstri zasedeni tudi za pol leta vnaprej, cene gradbenih materialov pa so iz meseca v mesec višje.

Tudi naša družina je bila v letu 2021 spet na prvem mestu. Tako smo si ob projektih pri hiši vzeli še več časa za skupne trenutke in se še večkrat odpravili na morje, ki ga imamo neizmerno radi. Če smo lani izpolnili željo, da za nekaj dni z družino sami preživimo na čolnu, bo naš družinski cilj zraven tega letos preživeti še nekaj dni v avtodomu 🙂

Časa pa ni zmanjkalo niti za prijatelje in hobije. Tako sem tudi v letu 2021 v tekaško statistiko dodal preko 1.200 pretečenih kilometrov.

Če na hitro pogledam naprej je še zmeraj želja najti sponzorja, ki bo dodal nekaj goriva za prispevke, odgovore na komentarje ter vse nasvete, ki jih vsak dan z veseljem delim z vami preko bloga, Facebooka, Instagrama in Youtube kanala.

Še zmeraj pa v nas tli ideja o naši hiški 2, ki bi bila po arhitekturi praktično identična obstoječi, le izvedena v montažni, leseni izvedbi. Kaj meniš, bi bilo zanimivo primerjati izkušnje pri gradnji in bivanju v obeh? Le ustrezno zemljišče še najdemo, kar je največji izziv v teh časih 😉

Pogled nazaj v 2021

1. Robotski sesalnik

Ob selitvi v našo hiško je z nami prispel tudi stari robotski sesalnik. Ta očitno ni bil preveč navdušen nad novim domom, saj je že po nekaj tednih opravljanja svoje glavne naloge odpovedal. Mogoče smo od njega tudi preveč pričakovali na trikrat večji povšini. Izključno po vaših priporočilih smo prišli do robotskega sesalnika XIAOMI, ki že eno leto odlično opravlja svojo nalogo.

Vsi, ki še zmeraj prisegate na klasične ročne sesalnike, toplo priporočam, da vsaj preizkusite robotski sesalnik. Ne boste verjeli koliko praha bo vsak dan posesal. Že osnovni modeli iz Lidla in Hoferja odlično opravijo svoje delo, splača pa se dodati še kakšnega stotaka in izbrati boljšega, pametnejšega in s funkcijo mokrega brisanja.

Če bi 10 let nazaj sedel za mizo in si zamišljal, da lahko sesalcu točno naročim kateri del sobe naj posesa, bi zagotovo sanjal, danes pa je to naša vsakodnevna praksa. Svojo izkušnjo z izborom in uporabo v praksi sem opisal v blogu Robotski sesalnik.

2. Video nadzor in domofon

Iz praktičnega vidika bi sicer moral napisati domofon in šele nato video nadzor. Domofon je zagotovo ena izmed najbolj priročnih elektronskih naprav pri hiši. Preko domofona se lahko preko pametnega telefona s poštarjem dogovorim, da prispeli paket pusti pred vrati ali iz kuhinje odprem vhodna vrata ob prihodu gostov.

Video nadzor je le še pika na i, da lahko iz dopusta pogledamo kaj se dogaja okrog hiše ali pa žena iz službe preverja kako pri delu napredujejo izvajalci 🙂

Vsekakor zelo smiselna investicija pri gradnji, obvezno pa že v fazi projektiranja in gradnje pripravite vso ustrezno napeljavo. Več si lahko prebereš v blogu Videonadzor in domofon za hišo.

3. Prezračevanje z rekuperacijo toplote in centralni vlažilnik

Rekuperacija oz. prisilno prezračevanje z rekuperacijo je pojem, ki je znan vsakemu, ki se podaja na pot do svojega doma. Ker so hiše danes zelo dobro zatesnjene, je potrebno poiskati ustrezno rešitev za zračenje. S tem si zagotovimo ustrezno bivalno ugodje in svež zrak, hkrati pa preprečimo dejavnike za nastanek plesni in druge nevšečnosti. Prva opcija za zračenje je vsakodnevno zračenje z odpiranjem oken. Druga možnost, za katero smo se sami odločili že v fazi projektiranja, je namestitev cevi in naprave za prisilno prezračevanje z rekuperacijo toplote.

Pri prisilnem prezračevanju z rekuperacijo gre za princip delovanja, kjer preko toplotnega izmenjevalnika zavrženi zrak, ki se odvaja iz hiše, ogreje sveži zrak, ki vstopi v hišo. Naprave so učinkovite že do te mere, da imajo izkoristek tudi preko 90 %.

Pripravo vseh inštalacij za centralno prezračevanje priporočam vsakomur, ki gradi hišo. Tako lahko kadarkoli dodaš napravo za centralno prezračevanje. Če tega v fazi gradnje ne narediš, ti preostanejo le lokalni rekuperatorji, ki se običajno koristi pri kasnejših fazah vgradnje in renovacijah.

Ker pri prezračevalnih sistemih predvsem v zimskem času v prostor dovajamo precej suh zrak, je nujno potrebno razmisliti še o ustrezni vlažnosti in vlažilnikih v prostoru. Tako obstajajo rekuperatorji z delnim vračanjem vlage, lahko pa se odločiš za rekuperator brez vračanja vlage in k rekuperatorju dodaš še vlažilnik ali vlažlnike namestiš v posamezne prostore hiše.

Vsi vaši komentarji in debate kažejo, da tudi rekuperatorji z entalpijo oz. vračanjem vlage ne zagotavljajo ustrezen nivo vlažnosti, zato smo sami izbrali opcijo s centralnim vlažilnikom, ki je nameščen takoj za rekuperatorjem.

Obsežen prispevek o naši izbiri rekuperatorja, primerjavi različnih naprav, vlažilniku in montaži lahko prebereš v blogu Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote.

4. Okolica

Pot do naše okolice smo začeli z načrti krajinske arhitekture. Tukaj smo izbrali krajinsko arhitektko, ki je opravila levji delež pri idejni zasnovi okolice in vrta. Vse naše ideje in zamisli o okolici so v sodelovanju z Rebeko dobile svoj pravi smisel.

Ko smo položili tlakovec, zabetonirali škarpo, zasadili prva drevesa in izravnali teren okrog hiše je tudi hiša dobila povsem novo podobo v katero se vsak dan znova radi vračamo. Spomladi bomo našo okolico dopolnili še z okrasnimi travami, trajnicami in ostalimi drevesi.

5. Tlakovec

Da bo v okolici naše hiške tlakovec, smo vedeli že od samega začetka gradnje, za izbiro ustreznega tlakovca pa je preteklo praktično eno leto. Lahko bi rekel, da je bilo to eno leto čisto vredu, saj se je v tem času teren še nekoliko utrdil, sami pa smo natančneje ugotovili, kje bo naša dovozna pot najbolj smiselna in koliko prostora potrebujemo za udoben uvoz in izvoz iz garaže. Seveda nam je bila pri tem še v dodatno pomoč naša krajinska arhitektka, ki je podala marsikateri nasvet glede okolice. Izbrali smo tlakovec Perugia, proizvajalca Tlakovci Oblak, tudi polagalci pa so odlično opravili svoje delo.

Pri tlakovcu smo želeli še eno posebnost – robnik naših tlakovcev bo kar tlakovec 🙂 Kako nam je vse skupaj uspelo pa preberi v prispevku na blogu Tlakovec in tlakovanje.

Kaj planiramo v letu 2022?

1. Robotska kosilnica

Z ureditvijo okolice bo potrebno poskrbeti tudi za zelenico. Čeprav travo res rad kosim, sem si kot prvega izmed ciljev zadal nakup robotske kosilnice, ki bo vsak dan poskrbela za brezhibno zelenico okrog hiše. V naslednjih tednih začnem z raziskavo najbolj primerne za zelenico površine 800m2. Vsako priporočilo toplo zaželeno 🙂

2. Otroška igrala

Zunanja lesena otroška igrala so že naročena, izdelal pa jih bo okoliški mojster. Zraven tobogana, plezalne stene in peskovnika bo še nekaj možnosti za razgibavanje malo starejših otrok 🙂

3. Dvoriščna ograja

Projekt, ki smo ga začeli v letu 2021, nameravamo zaključiti v tem letu. Del ograje smo zazidali in ga bomo obdali v fasado, osebni prehod in samonosna drsna vrata pa bodo po vsej verjetnosti iz aluminija. Tukaj mi je žal, da vrat nisem naročil že pred enim letom, saj so se cene aluminija v tem času precej zvišale.

4. Savna

Želja, ki je v preteklem letu ostala neizpolnjena je domača savna.

Z ženo sva velika ljubitelja savnanja, zato smo že pri snovanju načrtov naše hiše predvidili mesto za finsko savno. Na ustrezno mesto smo pripeljali trofazni električni priključek za električno peč savne. Prostor za savno smo umestili v kopalnico in je velikosti 2m x 1.6m.

Savno bi najraje izdelal kar sam a zaenkrat še nisem našel optimalnih navodil za izvedbo. Po nekaterih navodilih je moč konstrukcijo savne namestiti neposredno na steno, na drugi strani pa precej strokovnjakov svetuje, da je savna v celoti ločena od stene. Tako je med steno in savno prostor za kroženje zraka in preprečevanje nabiranja kondenza, ki je običajno posledica temperaturne razlike. Savna bo tako v planu za leto 2022.

5. Visoke grede

Čeprav nekateri še preden začnejo z gradnjo hiše v enem od kotov parcele posadijo kašen paradižnik in gredico solate, pri nas za to enostavno ni bilo časa. Ženska modna muha zadnjih nekaj let so visoke grede za zelenjavo, zato bo en izmed projektov tudi pri nas prav gotovo izdelava visokih gred.

6. Letna kuhinja in vrtni žar

Letna kuhinja do pred nekaj meseci niti ni bila v našem prvem planu, saj sem na prvem mestu želel vrtni žar. Vse se je spremenilo v trenutku, ko mi je mojster Marko Deu iz Zbrusi.si predstavil svoje letne kuhinje iz brušenega betona. Letna kuhinja je tako na spisku želja za 2022 🙂

7. Vrtina za vodo

Čeprav ne bo v prvem planu, bom v letu 2022 poiskal tudi ponudbe za izdelavo vrtine za domačo vodo. V hiši smo napeljali že ločeno vodovodno napeljavo do WC kotličkov in pralnega stroja, zato bomo lahko zraven bazena, zalivanja okolice in vrta, svojo vodo uporabili še za WC kotličke in pralni stroj.

Vse dobro v 2022 vam želimo 😉

Dodaj odgovor