Polaganje keramike

Keramika v kopalnicah nam je v bistvu doslej požrla največ živcev. Velika izbira možnih dimenzij in barv na koncu privede v neodločnost, še najslabše pa je, če ti je na koncu ob raznoliki izbiri že popolnoma vseeno kar izbereš. Izbira keramike je bila sicer pri nas v domeni nežnejšega spola a odločitev na koncu je bila skupna.

Izhajala sva iz dejstva, da bo v hiši keramike le toliko, kot je nujno potrebno. Tako sva razmišljala tudi že o brušenem betonu in epoksi tlakih, tudi o ideji s parketom v kopalnici sem se poigraval a na koncu sva ostala pri klasiki, keramiki.

Ta trenutek je moderna keramika večjih dimenzij (tudi v polni višini do stropa) in retificiran rob. Seveda se da vse skupaj kombinirati še s kombinacijo manjših ploščic in mozaikov. Največ raznolikih idej ter končnih izdelkov je moč najti na Pinterestu.

Izbira keramičarja

Tudi izbira keramičarja ni bila čisto enostavna. V začetku smo bili v kontaktu z dvema keramičarjema, pri obeh pa niti nismo prišli do ponudbe. Kljub dvema obiskoma in natančnim izmeram ter 20 telefonskih klicev nismo prišli do ponudbe.

Nato sem se za pomoč obrnil še na spremljevalce bloga na Facebooku in po priporočilih (vse si lahko ogledate tukaj) izbral podjetje Unikat iz Ptuja, super sogovornica iz Unikata je Tjaša – 041 849 620. Z izbranim podjetjem in polagalci smo bili super zadovoljni, vsekakor pa jim imam v planu enkrat v bodoče zaupati tudi izdelavo kamina za katere so med drugim veliki strokovnjaki.

Izbira keramičnih ploščic

Točka o kateri bi rad zapisal čimmanj, saj je trajala največ časa. Zagotovo sva obiskala vsaj 10 različnih salonov keramike in izdelala vsaj toliko 3d izrisov kopalnice. Odkrito rečeno nama noben od izrisov ni bil pretirano všeč in vsak naslednji izris je bil le še bolj oddaljen od najinih pričakovanj. Navsezadnje sploh več nismo vedeli kaj nam je všeč.

Tukaj nam je s svojimi 3d izrisi kopalnice najbolj prišel naproti salon kopalnic MCK, veliko izbiro keramike nudi tudi Romet iz Selnice ob Dravi, priporočal pa bi tudi obisk salona Italko.

Nas je na koncu z izbiro in kvaliteto prepričal Leon Ladić iz Hoč (051 387 458), ki je zastopnik za keramiko višjega ranga Villeroy&Boch, Dornbracht, Alape, Cerdisa, IBB Bonomi, Irsap, Panaria … V njegovem salonu v Hočah smo tako skupaj izbrali ustrezno keramiko, ki bo krasila naši dve kopalnici in garažo.

Za tla in stene kopalnic in hodnika smo izbrali enotno keramiko Panaria Urbanature Lime dimenzij 90x90cm. V tušu bomo položili keramiko Panaria Chic Wood Honey, garažo pa bo krasila keramika Factory grey.

Hidro izolacija kopalnice

Še en izmed detajlov, ki se prepogosto ne izvedejo ali pa se izvedejo površno. Pri večini keramičarjev so predlagali izvedbo hidroizolacije le v predelu tuša, medtem ko sta le dva svetovala izvedbo po površini celotne kopalnice. Res, da je predel tuša in kanalete običajno najbolj obremenjen z vodo in tam pod nobenim pogojem ne sme zamakati v konstrukcijo hiše. Če pride do izliva vode in hidroizolacija ni izvedena po celotni kopalnici, bo voda našla pot pod ploščice in estrih, sanacija takšne škode pa je veliko zahtevnejša in dolgotrajna. Hidroizolacija se izvaja s hidroizolacijskimi trakovi v kotih in ustrezno hidroizolacijsko maso.

Polaganje keramike

Polaganje keramike je šlo tekoče, večinoma v času službe, zato niti nisem bil prisoten pri vseh detajlih. Pred polaganjem smo s keramičarjem izdelali še nišo v tušu, kamor se bodo lahko odlagali šamponi ter vgradili kopalno kad. Čeprav izgleda preprosto je polaganje keramike večjih dimenzij precejšen zalogaj. Že manjša nepazljivost in poškodba na eni izmed ploščic med polaganjem povzroči precejšen strošek. Vsekakor vse pohvale ekipi in zelo smo zadovoljni s končnim rezultatom. Vsekakor bo k izgledu precej pripomogla še pleskarska obdelava sten, končni rezultat pa delim z vami čez nekaj mesecev, ko na svojo mesto pride še tuš stena, pohištvo ipd.

niša za šampon v kopalnici
Izdelava niše v kopalnici
Izdelava kopalniške niše in polaganje keramike
polaganje keramike
Keramika pri vhodu
keramika unikat ptuj
Priklop kopalne kadi
Priklop kopalne kadi
Priklop kopalne kadi
Obzidava bane
Obzidava kopalne kadi
S keramiko obdana kopalna kad in rob keramike rezan pod kotom 45°
S keramiko obdana kopalna kad in rob keramike rezan pod kotom 45°
keramika za kopalnico
Keramika na tleh garaže
keramika za garažo

Rezanje keramike pod kotom 45°

En izmed pomembnih detajlov pri polaganju keramike je zagotovo rezanje keramike na vogalih pod kotom 45°. Običajno so se v vogalih uporabljali plastični ali kovinski kotniki, ki danes več niso potrebni. Končni rezultat je več kot odličen.

rob keramike rezan na 45°

12 misli o “Polaganje keramike”

 1. Okvirje za inline vrata ste torej vstavili pred keramiko in parketom. Na mestu kjer je okvir bo položena keramika ali parket? Ali ste izbrali enako debelino keramike in pa parketa? Kakšno?

  1. Drži, seveda pa so bili inline okvirji vrat vgrajeni okvirno 1,5cm nad estrihom, da je bilo še dovolj prostora za pologanje ploščic in parket pod okvirje vrat.

  1. Marko, cena je na prvem mestu odvisna od formata keramike. Nato še nekaj doda hidroizolacija, morebitne izravnave itd. S keramiko velikega formata in potrebnim materialom lahko računaš preko 20 € / m2 za polaganje + strošek keramike.

 2. Pozdravljeni,

  kakšne so dimenzije niše (police v steni)? Je dovolj prostora za vse ali bi se sedaj odločili drugače?
  Hvala in lep pozdrav.

  1. Niša je dimenzije 38 x 26 x 14 (širina x višina x globina). Čisto dovolj je, je pa veliko odvisno tudi od dimenzij keramike, da bo niša lepo izpadla.

 3. Pozdravljeni,

  najprej pohvala za lepo izvedbo…
  Na slikah pri polaganju keramike po tleh ne vidim zaključnih robnikov. Ali ste položili talne ploščice do stene?
  Koliko mm/cm do stene?
  Estetsko je zelo lepo izvedeno.

  Videl sem že izvedbe, kjer robnike keramike položijo tako, da se najprej “izrezka” stena v višini robnika in se le ta zalepi v odprtino – tako, da je keramični robnik poravnan z steno.

 4. Pozdravljeni,

  hvala za odgovor. Zanima me, kako pa se zadeva (brez oblog na stenah) obnaša pri čiščenju ob robovih? Ali se ne poškoduje barva , ko npr. s sesalcem zadeneš ob steno ali ko brišeš tla z vlažno krpo?

  LP,
  Milan

Dodaj odgovor