Prezračevanje z rekuperacijo in najpogostejša vprašanja

Vsi se zavedamo, kako pomembno je redno in temeljito zračenje prostorov, je pa potrebnega za to kar nekaj reda in discipline. Z rednim prezračevanjem na prvem mestu poskrbimo za ustrezno bivalno ugodje, zmanjšamo vlažnost in s tem tudi pogoje za plesni, ki škodujejo zdravju. Stari način zračenja je bilo redno, večkratno in vsakodnevno odpiranje oken, vendar pa pri sodobnih zrakotesnih hiša večinoma to ne zadošča več.  Za intenzivnost in pogostost odpiranja oken so  pomembni velikost prostora, število oseb v gospodinjstvu, čas, ki ga preživimo v prostoru in nenazadnje tudi naše navade.

Pred desetletjem ali še nekoliko več se pomena rednega zračenja niti nismo zavedali, saj so stavbe in stavbno pohištvo v tistih časih praktično samo poskrbelo za “naravno” zračenje na netesnih mestih. Tega se tudi sam dobro spomnim iz otroških let. Ob močnejšem vetru je v notranjosti plapolala zavesa. Danes se težave največkrat pojavijo ob renovacijah in zamenjavi stavbnega pohištva. Takrat se pogosto začnejo pojavljati težave z vlago, saj novo stavbno pohištvo največkrat poskrbi za popolno tesnenje in s tem več ne prihaja do naravnega zračenja.

Kot sem že omenil je bil stari način prezračevanja vsakodnevno odpiranje oken. Se pa moramo zavedati toplotnih izgub, ki pri tem nastajajo. K sreči obstajajo tehnološke rešitve, ki jih lahko uporabimo tako pri renovacijah, kot novogradnjah. Te rešitve in naprave namesto nas skrbijo za redno vsakodnevno zračenje pri katerem so toplotne izgube pri prezračevanju manjše tudi za več kot 90%. Gre za tako imenovano prisilno prezračevanje z rekuperacijo toplote, o kateri sem podrobneje pisal že v prispevku “Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote“.

Pri prisilnem prezračevanju z rekuperacijo naprava preko toplotnega izmenjevalnika z zrakom, ki se odvaja iz hiše, ogreje sveži zrak, ki vstopi v hišo.

Ker glede prezračevanja z rekuperacijo prejmem veliko različnih vprašanj, sem najpogostejša vprašanja z odgovori strnil na enem mestu v tem zapisu na blogu. Pri odgovorih so pomagali tudi strokovnjaki iz podjetja Remty-R, kjer smo kupili naš sistem za centralno prezračevanje Brink Flair 325. Veliko mnenj in praktičnih izkušenj sem v zadnjih letih prejel tudi s strani različnih prijateljev in vseh vas, ki nas spremljate pri gradnji.

Je bolje izbrati centralno ali lokalno prezračevanje?

Za vsako novogradnjo priporočam centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote. Če pred gradnjo razmišljaš ali bi se sploh odločil za prezračevalni sistem ali ne, bi ti vsekakor svetoval, da pripraviš vsaj cevne razvode do vseh prostorov v fazi zidarskih del. Za razdelilnike in centralno prezračevalno napravo se lahko odločiš kadarkoli kasneje. Če razvodov ne boš pripravil v času zidarskih del, ti ne bo preostalo drugega kot lokalni rekuperatorji.

Tudi lokalni rekuperatorji so zmeraj opcija, a bi jih svetoval le v primeru sanacij in renovacij, kjer izvedba centralnega prezračevanja ni možna. V tem primeru gre za individualne naprave v vsakem izmed prostorov hiše.

Ali lahko pri prezračevalnem sistemu odpiram okna?

Da. Tudi v primeru sistema za prezračevanje z rekuperacijo odpiranje oken ni prepovedano, ni pa potrebno. Z odpiranjem oken v prostor poleti vdira nezaželen topel zrak in pozimi hladen zrak. V primeru odpiranja oken ima v hiši prosto pot tudi mrčes, cvetni prah in hrup iz okolice.

Ali lahko v primeru prezračevanja uporabljam napo?

Napa v primeru prezračevanja z rekuperacijo ni potrebna in lahko povzroča težave, če ni ustrezno načrtovana. Pri sistemu za rekuperacijo se pretoki zraka gibljejo med 300m3/h in 450m3/h. To pomeni, da lahko rekuperator v eni uri v prostor dovede med 300 in 450m3 svežega zraka, prav toliko pa ga iz prostora tudi odvede. S tem je zagotovljeno tudi ustrezno tlačno ravnovesje dovodnega in odvodnega zraka. Če temu dodamo kuhinjsko napo z odvodom 600m3/h, ki je speljana direktno v zunanjost je jasno, da pride do razlike v tlaku med dovodnim in odvodnim zrakom (podtlak).

Nekateri graditelji nape, če imajo prisilno prezračevanje z rekuperacijo, ne vgradijo, vendar  priporočam vsaj napo na notranji obtok zraka.  Napa je koristna za uporabo kratek čas, da pobere oljne pare, ko se na štedilniku dogaja kaj bolj intenzivnega. 

Filter na odvodnem zračnem ventilu služi kot dodatna zaščita, da bi oljne pare zašle v odvodne cevi in celo do rekuperatorja.

Če vseeno uporabimo napo z odvodom na prosto, priporočam, da se v času njene uporabe najbližje okno pripre, da napa dobi zrak in s tem ne ustvarja podtlaka v celotni hiši.

Ali prezračevalni sistem za rekuperacijo povzroča hrup v nočnem času?

Dejstvo je, da vsaka naprava za rekuperacijo (natančneje njeni ventilatorji) povzroča določen nivo hrupa. Nivo hrupa se viša z višanjem moči in posledično višanjem zračnih pretokov. V praksi je torej naprava z nižjo močjo delovanja tišja in takrat, ko deluje z višjo močjo glasnejša. Veliko k (ne)slišnosti pripomore ustrezno načrtovanje pozicije naprave in razvodov za distribucijo zraka, hkrati pa tudi ustrezni dušilci zvoka.

Naša naprava za centralno prezračevanje Brink Flair 325 sicer ni bila najtišja v ožjem izboru,  a je v nočnem času ob priporočenem pretoku 100 m3/h praktično neslišna. Njeno moč sem skozi noč povečal le v poletnem času, ko sem pretok nastavil na 180 m3/h. Takrat je naprava postala slišna a ni bila moteča, da bi motila spanec.

Priporočam, da ob izbiri naprave preverite glasnost naprave pri določenih zračnih pretokih in zračnem tlaku in kot kriterij pri nakupu upoštevate glasnost (običajno navedeno v dB (decibel)). 

Teoretično se naprave naj ne bi slišalo, če so izpolnjeni vsi pogoji za to. Vse je odvisno od pravilne uporabe dušilnikov zvoka, izvedenega razvodnega sistema, ki lahko zaradi svoje konfiguracije pozroča več ali manj upora v ceveh.

Ne smemo pozabiti tudi na vzdrževanje filtrov. Vedeti je potrebno, da naprava zagotavlja stalno enako nastavljeno dovodno in odvodno količino zraka. Če se upori v sistemu povečujejo (npr. umazani filtri), naprava samodejno poveča obrate ventilatorja, da bi dosegla nastavljeno količino zraka, to pa ima za posledico večji nivo hrupa v sistemu.

Ali lahko uporabljam kamin in rekuperacijo?

Da. V primeru kamina v hiši s prezračevalnim sistemom, je potrebno izbrati kamin z lastnim dovodom zraka iz zunanjosti. V tem primeru bo kamin deloval neodvisno od zraka v prostoru. Kamin bo zrak zajemal preko dovoda od zunaj in ga preko dimnika oddal nazaj v okolico.

Se v prezračevalnih ceveh nabira umazanija?

Cevi za rekuperacijo so praviloma antistatične in antibakterijske, kar zavira možnosti za nabiranje umazanije in bakterij. Ustrezni dovodni in odvodni filtri zraka pa dodatno poskrbijo, da se vsa umazanija zaustavi že na samem filtru, preden vstopi v razvodne cevi. Preventivno lahko po potrebi vsakih nekaj let prezračevalne cevi tudi očistimo.

Vsi dobavitelji cevi zagotavljajo, da so cevi antibakterijske in antistatične, vendar je tu potrebno biti bolj pozoren na  dejanske vrednosti in veljavnost certifikatov.

Veliko cevi nižjega cenovnega razreda je izdelanih iz recikliranih materialov, za katere so nekatere nekatere raziskave kažejo, da postajajo s časom nestabilni. Priporočal bi cevi narejene iz izvorne plastike, ki imajo kontrolirano kvaliteto. Prezračevalne cevi namreč, ko so enkrat vgrajene v hišo, ni mogoče več zamenjati.

Kako je s filtracijo zraka in katere filtre uporabljate?

Za filtracijo in čiščenje zraka poskrbita dva filtra v rekuperatorju. En je nameščen na dovodu iz okolice preden zrak prispe v rekuperator. Drugi ob izpuhu zraka iz prostorov, prav tako preden zrak prispe do toplotnega izmenjevalca rekuperatorja. Ena izmed glavnih razlogov, da sta filtra nameščena v rekuperatorju je v tem, da zaščitita toplotni izmenjevalec rekuperatorja pred nečistočami.

Obstajajo različni filtri, ki se lahko uporabijo pri prezračevanju:

 • Grobi filtri G3 ali G4 – ti so običajno namenjeni odvodom zraka iz prostora in zadržijo prah in ostale nečistoče iz prostora preden vstopijo v rekuperator. Sami uporabljamo G4 filter v rekuperatorju na odvodu iz prostora. Hkrati imamo v vseh prostorih v odvodnih ventilih nameščen G4 filter, da preprečimo prahu že vstop v razvodne cevi.
 • Fini filtri F7 – ti so namenjeni dovodom zraka iz okolice in očistijo zrak tudi mikrodelcev, kot je cvetni prah in ostalih finih delcev iz okolice, ki lahko imajo negativni vpliv na naše zdravje.
 • Aktivni karbonski filter – dodatno ščiti pred nečistočami v zraku in raznimi vonjavami (rešitev za vse, ki živite blizu kmetij).
 • Elektrostatični fltri (Brink Pure induct) – učinkovito filtrira prah, nano delce, viruse, bakterije in vonjave. V kombinacijo z aktivnim karbonskim filtrom je praktično 100 % učinkovit.
Naši filtri za rekupetor. G4 filter za odpadni zrak, filter F7 za dovod iz okolice in G4 filtri, ki jih izdelam sam in jih namestim v vse odvodne ventile v hiši.

Kako pogosto se menjujejo filtri in kakšni so stroški filtrov?

Filtri v rekuperatorju se praviloma menjujejo vsaj dvakrat letno. Je pa pogostost menjave odvisna od uporabe in zračnih pretokov, nenazadnje pa tudi od onesnaženja zraka v okolici. Na menjavo filtrov najpogosteje opozori že sam rekuperator.

V našem primeru dovodni filter F7 menjamo dvakrat letno. G4 odvodne filtre na ventilih in v rekuperatorju menjamo vsaka 2 meseca, še pogosteje na dveh odvodnih ventilih v kuhinji.

4 komplete filtrov smo dobili že ob nakupu rekuperatorja. Sem pa sam kupil G4 filter na metre v podjetju Prima Filtertehnika in si odvodne filtre G4 za ventile in rekuperator izdelujem kar sam.

Cena G4 filtra za naš rekuperator znaša okvirno 15,55 €, cena F7 filtra za rekuperator 65,88 €, cena karbonskega filtra pa 100,34 € (vse cene so z 22% DDV-jem).

Pogosto so pri prezračevalnih sistemih z rekuperacijo težave s prenizko vlažnostjo, kako jih rešujete?

Relativna zračna vlažnost pri prisilnem prezračevanju z rekuperacijo postane hitro prenizka, tudi le 20% kot mi poročate nekateri. Predvsem do težav prihaja pri tistih, ki imamo rekuperatorje brez delnega vračanja vlage oz. entalpije. Zmeraj večkrat slišim, da do težav s prenizko vlago prihaja tudi pri tistih, ki ste izbrali rekuperatorje z entalpijo. To je seveda logično, saj če vlage v hiši ni, jo rekuperator težko vrača.

Pa obstaja sploh zanesljiva rešitev? Na to sem sam bil pozoren že ob natančni raziskavi o prezračevanju preden smo sami kupili rekuperator. Na to ste me odkrito opozorila tudi dva ponudnika naprave za prezračevanje z rekuperacijo.

 • Sobni vlažilniki zraka. Sobnih vlažilnikov zraka sem se vsekakor želel povsem izogniti. Na prvem mestu nočem imeti v vsakem prostoru dodatnih naprav za vlaženje. Na drugem mestu pa ne želim vsak dan v vse te naprave dolivati vode, ki se lahko razlije po prostoru.
 • Centralni vlažilnik zraka. Centralni vlažilnik zraka se namesti takoj za rekuperator, direktno na vpihu zraka v prostor. Na tem mestu poskrbi, da se svež zrak v prostor dovaja ustrezno navlažen. V bližini potrebuješ le dovod vode in odtok. Centralni vlažilnik Brink Evap smo kupili pri Remty-R. Centralni vlažilnik zraka lahko kombiniraš tudi z obstoječim rekuperatorjem, če imaš zgoraj opisane težave in rekuperator že imaš v hiši.

Kakšna je cena sistema za prezračevanje z rekuperacijo toplote?

Naložba v sistem za prezračevanje z rekuperacijo je subvencionirana iz strani Eko sklada. Trenutna višina subvencije znaša 20% vrednosti investicije. Cena centralnega sistema z rekuperacijo toplote, brez upoštevane subvencije se zelo okvirno giblje med 6.000 in 8.000€. Vse je odvisno od velikosti (prostornine) hiše, na ceno pa nenazadnje vpliva tudi izbrana naprava (rekuperator). Kar nekaj lahko prihraniš, če razvodne cevi, razdelilne komore, potrebne preboje in montažo naprave urediš kar sam.

Vsekakor priporočam, da izkušen strokovnjak pripravi natančne načrte pred izvedbo ustreznih inštalacij za prezračevanje z rekuperacijo toplote. Rezultat teh načrtov je pogosto še popis materiala, ki bo osnova za pridobivanje ponudb različnih izvajalcev.

3 misli o “Prezračevanje z rekuperacijo in najpogostejša vprašanja”

 1. Pozdravljeni,
  Zanima mr glede vlazilnika. Ce si prav predstavljam v dolocenem trenutku ce je premalo vlage v prostoru, vlazilnik “spusti” vlago po ceveh.. Kaj se dogaja s cevmi? Vlazne? Kaj se dogaja cez 15let, kjer pride cez cas mogoce kaj praha v cevi? Naceloma ne ampak.. Zanima me glede vode oz vlage v ceveh? Hvala za odgovor.

 2. Pozdravljeni!

  Po kakšnem principu ste izbrali rekuperator? m3 zraka/uro. Ste to primerjali z volumnom hiše? ali kakšen je bil vaš pristop?
  Hvala za odgovor!

Dodaj odgovor