Priključitev na električno, vodovodno in kanalizacijsko omrežje

Do tega trenutka, ko je naša hiša zgrajena že pod streho, smo elektriko in vodo koristili od sosedov in za to smo jim neizmerno hvaležni. Seveda je najlepše biti neodvisen od drugih in tako smo že neizmerno pričakovali trenutek, ko bomo zgradili svoj lasten priključek za elektriko, vodovod in ostalo infrastrukturo.

Vse ustrezne priključke smo predvidili že v fazi pridobivanja PGD, kjer so projektanti Arhi Biro določili najbližja mesta za priključitev na električno, vodovodno in kanalizacijsko omrežje. Natančnejše načrte je kasneje pripravil naš izvajalec PZI strojnih inštalacij, Boštjan Mihurko s.p.

Vodovod na srečo poteka čez našo parcelo, medtem, ko je kanalizacijski in električni priključek na drugi strani ceste, ki je v lasti občine. Za to smo morali že v času pridobivanja PGD zagotoviti ustrezna soglasja občine oz. služnost o čemer sem pisal natanko pred enim letom tukaj.

Glede na to, da so skozi naselje še pred parimi leti gradili novo kanalizacijsko omrežje, bi človek pričakoval, da bodo komunalni priključki do gradbenih parcel, kot je bila takrat naša (sicer takrat še ne v naši lasti) ustrezno pripravljeni. Ker te sreče nismo imeli in različni podboji in vrtanje pod cesto zaradi infrastrukture pod njo niso prišli v poštev, nam ni preostalo drugega, kot poseg v samo cesto, ki je vključeval rezanje ceste, odstranjevanje materiala in izgradnjo ustreznih priključkov.

Zapora ceste in gradbena dela

Če lahko rečemo sreča v nesreči je cesta na srečo občinska in s tem tudi manj prometna. To pa ne pomeni, da se cesto lahko kar na lastno pest zapre. Za ta namen smo na občini pridobili dovoljenje za delno zaporo ceste z občasnimi popolnimi zaporami. V bližnji okolici smo si na gradbišču sposodili še usmerjevalne table ter označbe za delo na cesti in pripravljeni smo bili za dan D. Seveda so vse te priprave s spremljanjem vremenske napovedi, iskanje usmerjevalnih tabel, usklajevanje z elektrom, komunalo in gradbincem povzročali še nemalo skrbi, ki jih je na srečo prevzela in zelo uspešno krmarila žena. To je bil zanjo prvi večji projekt pri hiši in resnično ni bil mačji kašelj.

Pred izgradnjo samega priključka za vodovod in elektriko je bilo potrebno za zagotovitev obojega preračunano odšteti še okvirno 2.500€ (takse, elektro omarica, števec, električni dovodni kabel, vodomerna omarica s števcem, delo), tukaj ni upoštevanega še stroška gradbinca z izkopom. Na tej točki je bilo največ dela in papirologije za pridobitev električnega priključka, kjer smo morali izbrati še dobavitelja električne energije, za vodo večjih posebnosti ni bilo.

Iz bližnjega gradbišča smo si izposodili usmerjevalne table za obvoz in delo na cesti.
Največjo skrb so pokazali pri Telemachu, kjer so nam natančno pokazali lokacije njihovih kablov in mesto priključitve
Razrez ceste do mesta priključitve
Poškodovano meteorno odvodnjavanje ter Telekom kabel, kar smo na koncu sanirali. Kljub vlogi za priklop in želji po natančni lokaciji kablov s strani Telekoma ni bilo pravočasnega odgovora.
Nad položeno kanalizacijsko cevjo smo pod cesto položili elektro dovod in še dva rezervna dovoda za komunikacije.

Vodovodni priključek za hišo

Komunalno podjetje Ptuj nas je presenetilo s svojo ažurnostjo in hitrostjo. Ko smo odkopali plast zemlje do glavne vodovodne cevi, smo morali ob njej na svoji parceli izkopati luknjo velikosti 1 m x 1m. Tudi okrog glavne vodovodne cevi je bilo potrebno izkopati 20cm zemlje za samo izvedbo priključitvene točke. Na dan priključitve so bili mojstri na parceli že pred dogovorjenim časom. Med tem, ko sva z ženo pregledala par drugih podrobnosti je bil priključek že izveden. Praktično v petnajstih minutah od prihoda. Vodomerni jašek sva zgolj še poravnala in namestila na želeno višino, da smo ga lahko kasneje zasuli z zemljo.

priklop na vodovodno omrežje
priklop na vodovodno omrežje s števcem
priklop na vodovodno omrežje

Električni priključek za hišo

Preden so na parcelo stopili delavci podjetja Elektro Maribor, so naši izvajalci elektro inštalacij, podjetje Zerox, zagotovili še začasno gradbeno elektro omarico. Ta je nujno potrebna za uporabo elektrike, dokler v hiši še ni dokončno urejenih elektro inštalacij in opravljenih meritev le teh. Na gradbeno omarico smo kar namestili električni dovodni kabel, ki bo kasneje kar priključen kot glavni električni dovod v naši električni omarici in ga skozi dovode pod temeljno ploščo potisnili iz hiše vse do predvidenega mesta zunanje elektro omarice. Hkrati smo povezali tudi ozemljitev na valjanec, ki so ga v ploščo pod hišo položili gradbinci. Ta se je izkazal kot neustrezno izveden, saj s podloženim XPS plošča nima stika z zemljo in tako je za silo ustrezal. Kasneje bomo morali valjanec dodatno položiti še zunaj hiše v zemljo, da bo ozemljitev ustrezala zahtevam.

Tudi izvedba priklopa Elektra Maribor je potekala gladko. Tudi tukaj so izvajalci prišli na gradbišče predčasno. Pomagali so nam priključiti ozemljitev in na ustrezno mesto položiti še glavni dovodni kabel. Tega in vse ostale kable v zemlji smo za zaščito potisnili še v zaščitno cev stigma. Zatem so na svoje mesto postavili zunanjo elektro omarico z merilnim mestom ter povezali z dovodnim kablom v hišo, kjer je začasna gradbena elektro omarica. Za nekaj minut je naše naselje ostalo brez elektrike, da so omarico priključili še na glavni omarici in imamo elektriko! 😉

Že naslednji dan so naši električarji ponovno obiskali naše gradbišče, kjer so opravili elektro meritve elektrike in ugotovili, da je vse kot mora biti. Kot že omenjeno je izjema le ozemljitev, kjer bomo dodatni valjanec primorani položiti še v zemljo v okolici hiše – nauk je torej ta, da hiša s temelji v ovoju z XPS nikakor ne smejo imeti ozemljitve izvedene v sami temeljni plošči, saj ko ta izgubi svojo vlažnost ozemljitev več nima svojega učinka.

17 misli o “Priključitev na električno, vodovodno in kanalizacijsko omrežje”

  1. Valjanec mora biti v zemlji. Tudi pod ploščo, če je ta plast gramoz naj ne bi bilo najbolje. Bo pa boljši odgovor znal podati kakšen strokovnjak iz tega področja.

   1. Pozdravljen,

    Valjanec mora biti na zemlji, kar pomeni pod nasutjem(gramoz), pod ploščo. Pri nas smo ga položili po robu izkopa in je direktno na zemlji. Potem pa čez dali geotekstil, nasutje,…

    Lep pozdrav,
    Boštjan

    1. Anja žal nismo imeli ločeno ocenjenega posega v cesto, saj smo v kompletu naredili še kanalizacijo do hiše. Nekaj malega je bilo prispevkov na občini za delno zaporo ceste, ostali del pa je bil gradbeni za razrez asfalta, izkop, polaganje cevi in nato asfaltiranje. Predlagam, da pridobiš ponudbo za vaše specifike.

 1. Jašek za vodovod in vodomer ste morali kupiti pri komunalnem podjetju ali ste ga lahko kupili kje drugje? Oziroma ali je nakup jaška in vodomera pogojen, da se ga kupi na vaši komunali?
  Hvala
  Lp

  1. Mark ja, kupili smo ga pri komunalnem podjetju, saj je tudi že opremljen s števcem in ostalim potrebnim. Nisem niti preverjal drugih opcij. Če bi izbiral še enkrat bi zahteval edino litoželezni pokrov, saj je sedaj plastičen.

 2. Zdravo,
  Najprej naj pohvalim vaš blog. Na njem vedno najdem zelo dobrodošle informacije in pasti, s katerimi se srečujmo novograditelji in prenovitelji starih hiš.
  Pri prebiranju sem zasledila, da je med izkopom prišlo od poškodb meteornega odvodnjavanja in Telekom kablov. Zanima me, kdo je kril stroške sanacije in višina? Tovrstnih poškodb se kar malo bojim, saj sem mnenja, da občinski načrti kanalizacijskih in vodovodnih napeljav niso ravno natančni.

  Hvala.
  LP

  1. Tjaša pozdravljeni. Vse operaterje smo obvestili o načrtovanih delih in predvsem Telekom nas je pri načrtovanih delih ignoriral in ni podal informacij njihovih kablih. Tukaj je tudi prišlo do poškodbe. Stroške sanacije so krili sami.

 3. Pozdravljeni, dobili smo obvestilo, da bodo v okolici hiše napeljali elektriko in moramo oddati prijavnico. Hišo bi radi priklopili tudi na vse ostalo- optiko, vodovod in kanalizacijo. Predvsem me zanima ali so izkopi in napeljave združljivi ali je potrebno izvesti vsa dela posamično? Smo v občini Ivančna Gorica. Hvala za vsak nasvet. Pozdrav, Barbara

  1. Če je vsa infrastruktura na isti lokaciji se lahko naredi en izkop in takrat uredite tudi vse napeljave do mesta priključitve. Je pa potrebno priključitev za vsako posamezno stvar običajno izvesti ločeno.

 4. Zdravo,
  mene pa zanima nekaj bolj estetskega. Pri novi hiši imamo takšno elektro omarico, ampak je “moteča” ker je postavljena dokaj blizu dogajanja. Zanima me ali jo je možno ograditi, ali mora biti prosto dostopna za služnostno pot? LP,J

Dodaj odgovor