Priprava dovodov zraka za kamin

Kamin oz. ogenj v hiši že od nekdaj prostoru nudi pridih domačnosti in topline. Tako je potrebna tudi strokovnja vgradnja in pred njo priprava vseh tehničnih detajlov, da bo kurilna naprava ustrezno delovala. En izmed teh detajlov je zajem zraka. Pri starejših kaminih in kurilnih napravah je ogenj za gorenje porabljal zrak v prostoru, ki ga lahko tako hitro zmanjka. Tako pride tudi do vsem znanih zastrupitev s CO2 ali pa tudi uhajanju dima v prostor zaradi podtlaka. Danes poskušamo te izzive rešiti z dovodom zraka iz zunanjosti. Še najlažje je, če je kamin nameščen ob steni saj se tako lahko zrak dovaja neposredno skozi steno ob kaminu, kjer se namesti rešetka za preprečevanje vstopa mrčesa.

Ker pozicija kamina običajno ni idealna, se za dovod zraka uporabijo cevi ali namenski prezračevalni kanali, ki se namestijo že pred gradnjo pod temeljno ploščo in nato na zunanji strani objekta na višini nad hidroizolacijo, druga, pogostejša izvedba pa je pod estrih. Pri estrihih in izolacijo pod njimi smo običajno omejeni z višino, zato se lahko uporabijo namenske kvadratne cevi ali več manjših okroglih cevi, ki so na koncu spojene v eno.

Kakšna debelina cevi za dovod zraka?

Po pridobitvi različnih mnenj sem ugotovil, da je ustrezna velikost dovoda zraka fi 125mm, če je prostora dovolj pa tudi več. To pomeni tri cevi velikosti 75mm ali kot v našem primeru pravokotni kanal 220mm x 55mm.

Če gledamo samo izvedbo dovoda glede na ceno je najcenejša opcija več dovodnih PVC kanalizacijski cevi fi75mm, druga srednja cenovna opcija so plastične kvadratne cevi 220x50mm, tretja, najdražja opcija pa so kovinske kvadratne cevi.

Nakup cevi za prezračevanje

V našem primeru smo se odločili za srednjo možnost plastičnih kvadratnih cevi, kjer smo pri podjetju Pilremag kupili potrebne cevi. Skupaj smo za cevi v dolžini 5m od zunanje stene porabili 60€ (cevi, ustrezne spojne elemente, 90° koleno, reducirni kos iz kvadratne cevi na okroglo fi125).

Naša izvedba izgleda nekako tako. Cevi smo spojili in na koncu odrezali na želeno dimenzijo. Same spoje smo spojili s silikonom, spoje pa še ojačali z lepilnim trakom. Končni rezultat je takšen:

7 misli o “Priprava dovodov zraka za kamin”

 1. Pozdravljen
  Kot vidim ste dali kanale v estrih, so kanali dovolj močni za tako uporabo, ker meni so priporočili 2 x 110×55? Ste potem dali še kakšno izolacijo okrog za preprečitev kondenza ali ne?

  Hvala in Lp

  1. Marko pozdravljen. Kanali niso preveč močni, zato sem jih sam pred izvedbo estrihov po vrhu še zaščitil z lesom. Iz spodnje strani in s strani so v izolaciji, na zgornji strani pa je les. Kolikor vem je več težav s kondenzom v primeru pločevine.

   Lp, Uroš

   1. Uroš pozdravljen,
    tale ideja z zaščito z lesom je odlična – z veseljem jo bi “kopiral”, če smem :)))
    Imaš morda kako sliko, kako je ta tvoje rešitev izgledala tik preden ste naredili estrihe?
    Hvala
    Matej

    1. Jasno Matej, kar kopiraj 🙂 Žal detajla pred estrihom nisem poslikal. Preko deske je šla najprej folija, nato še talno gretje in zatem estrih.

 2. Pozdravljeni,
  kako ste priključili cev za dovod zraka na kamin.
  Jaz imam narejeno tako kot vi ( fi125) vendar je cev za dovod zraka na peči fi 75.
  Kako naj jih spojim da bo lepo zgledalo?

  1. Cevi za dovod zraka še nismo priključili, saj bo kamin v naši hiši v kasnejši fazi. Sem pa prepričan, da obstajajo ustrezni reducirji s katerimi boste rešili situacijo.

Dodaj odgovor