Izolacija špalet okrog oken in vrat

Špaleta – ploskev, ki v debelini stene omejuje odprtino oken, vrat: v špaleto vstaviti podboj / okenska, zidna špaleta (SSKJ). Najbolje je o špaletah in njenih detajlih ter izolaciji razmišljati že preden na gradbišče stopijo zidarji, običajno pridejo na vrsto kot detajl v času nastajanja načrtov PZI arhitekture.

Najpomembnejši detajl pri špaletah je izolacija, ki preprečuje nastanek toplotnega mostu na delu okrog oken, še posebej pa v predelu nad okni, če bodo tam nameščene zunanje žaluzije. V našem primeru so arhitekti za izolacijo špalet okrog oken predvidili 2 cm stirodurja, nad oknom, kjer bo pritrjena podometna maska zunanjih žaluzij pa 5 oz. 10 cm stirodurja. 5 cm stirodurja bo nad okni tam, kjer je nad oknom betonska preklada – tam so zidarji pustili zob v prekladi za izolacijo. Nad okni, kjer sta nameščeni sistemski prekladi, sta bili ti na koncu debeline 2 x 10cm, zato bo na tem delu, kjer bo kasneje nameščena škatla zunanjih žaluzij izolacija v debelini 10 cm.

Če o izolaciji špalet pred gradnjo ne razmišljamo in jih vgrajujemo kasneje, ko je hiša že zazidana, nam bodo špalete odvzele nekaj širine oken in posledično se velikost okna zmanjša.

Tako je detajl iz PZI arhitekture v teoriji izgledal pri nas:

Detajl zidarskih odprtin s predvideno širino izolacije špalet
Detajl zidarskih odprtin s predvideno širino izolacije špalet
Detajl izvedbe izolacije nad oknom v delu namestitve podometne žaluzije
Detajl izvedbe izolacije nad oknom v delu namestitve škatle podometne žaluzije. Debelino izolacije smo razširili na 10 cm

V času, ko so na gradbišče prišli zidarji sem bil s PZI načrti arhitekture nekako bolj miren, kot če teh načrtov z detajli ne bi imeli. Kljub temu je bilo potrebnih nekaj usklajevanj pri izvedbi, kjer je detajle pridno usklajeval naš nadzornik. Širina preklad namreč ni bila takšna, kot so jih vrisali projektanti (na trgu so očitno preklade različnih širin).

Tako je odprtina izgledala v praksi, kjer se lepo vidi prostor za izolacijo na mestu kjer bo vgrajena podometna zunanja žaluzija:

Ker se izmere našega stavbnega pohištva že hitro bližajo, januarski dnevi pa so bolj spomladanski kot zimski, sem se na hitro odločil, da bo pravi čas za namestitev izolacije špalet. V tem času, ko stavbno pohištvo še ni natančno izmerjeno so namreč možne še kakšne spremembe v debelini izolacije na špaletah in s povečanjem izolacije enostavno zmanjšamo odprtine.

Za hišo smo kupili sledeče količine:

 • 32m2 XPS debeline 2cm
 • 4m2 XPS debečine 10 cm
 • 6m2 XPS debeline 5 cm
 • 8 kom lepilo za stiropor
 • 1 kom čistilo za purpen
 • pištola za purpen

Cena za material skupaj okvirno 250€ z ddv.

Ostalo potrebno orodje pri delu:

 • olfa nož, žagica (za debelejši stiropor)
 • rokavice (pri delu z lepilom za stiropor bo super, če roke ohranite nelepljive)
 • aluminjasta letev za raven rez in svinčnik oz. še bolje flomaster
 • nekaj lesenih deščic za fiksiranje oz. obtežitev v času strjevanja lepila
 • vaservaga (vodna tehtnica)

Najbolje se je v začetku lotiti priprave tako, da se stirodur za špalete nareže na ustrezne dimenzije. XPS plošče so bile dimenzij 1250 x 600 x 5 mm (debelina). Tako lahko v primeru, da so zidaki široki 30cm enostavno stirodur režemo na polovičke.

Lepilo za stiropor nam je nekako povzročalo še največ preglavic s počasnim strjevanjem. Po navodilih proizvajalca se ta nanese na stiropor, počaka minuto ali dve, da se lepilo razširi in nato pritisne na podlago. V roku 15 minut naj bi lepilo opravilo svojo funkcijo. Mogoče so bile vseeno nekoliko nižje temperature krive za počasno strjevanje a lepilo se kar ni hotelo strditi. Po nekaj urah počasnega in natančnega dela je nekako steklo a delo je vsekakor kljub dobrim pripravam nekoliko zamudno.

lepilo za eps
nanos lepila na EPS plošče in čakanje pred pritrditvijo na špaleto
debelejša izolacija v predelu zunanjih žaluzij
xps za špalete
nekatere linije smo preverjali z laserjem
izolacija špalet in izolacija v predelu zunanjih žaluzij
izolacija špalet na hiši
končni izdelek 🙂

20 misli o “Izolacija špalet okrog oken in vrat”

 1. Pozdrav!
  Gledam vaše slike.. kako visoka je odprtina na spodnjem panoramskem oknu in kako visoka je ostala odprtina po vgradnji okna, za prehod, nad pragom vrat?
  Hvala in lp, Tomi

 2. Živjo,
  ali ste špalete pred vgradnjo oken obdelali tudi z mrežico in lepilom? Če niste, ste imeli kaj težav z oprijemom strojnih ometov?
  LP,
  Janez

  1. Janez špalet nisem pred vgradnjo nič obdelal. Nekateri to naredijo a pravijo, da je sloj lepila toplotni most. Z oprijemom ometa ni bilo nobenih težav, nisem pa prepričan kako je izvajalec ometa ta del izvedel, saj enostavno ne gre, da si pri vseh delih zraven 🙂

 3. Zdravo Uroš!

  Zanima me, ali ste na ta način uspeli poravnati ‘u nulo’ oz. kakšna so bila ostopanja. Sam sem pred istim opravilom in se bojim, da mi fasaderji ne bodo kaj komplicirali, če vaga ne bo pokazala čiste vertikale ali ravnine.

  Sicer pa čestitke za odličen blog!

  1. Niko pozdravljen.

   Fasada pride pravkar na vrsto a fasader pripomb ni imel. Dobro je na zunanji strani mogoče vseeno pustiti malo več in fasader že pobrusi višek. Če pa je kje premalo pa se itaq zapolni s peno. Mislim da nimaš kaj veliko za zgrešit 😉

   Lp, Uroš

  1. Jan, XPS smo lepili direktno na opeko oz. beton. Nekateri špalete še izravnajo z ometom a pri nas ni bilo te potrebe. Bi pa, če bi delal še enkrat purpen (lepilo za EPS) kombiniral z lepilno malto.

 4. Pozdravljen.

  Imam vprašanje okrog detajla izolacije na mestu, kjer je vgrajena podometna zunanja žaluzija. Glede na to, da ste tam postavili 5cm izolacije, me zanima kako ste okno pritrdili na zgornji strani. Verjetno ni bilo vijačeno. Ali je imel monter oken kakšne pomisleke glede tega?

  Drugače pa vse pohvale za res uporaben blog.

  LP, Miha

 5. Pozdravljen
  Zanima me ko ste lepili stirodur ste pazili na točne mere okenskih odprtin? Naprimer zidane odprtine se razlikujejo tudi po 1cm . Ko ste lepili stirodur ste šli v mm ?

  1. Marko ni potrebe po tem, seveda ob pogoju, če bodo meritve za stavbno pohištvo narejene kasneje. V nekaterih primerih investitorji stavbno pohištvo naročijo že prej a si s tem lahko nakoplješ precej dela, če zidarske odprtine niso natančno izvedene. Dobro je le preverjati z vodno tehtnico, da je stirodur na špalete prilepljen ravno.

 6. Zdravo Uroš! Pohvale za tvoj blog in koristne nasvete. Zanima pa me, če ste notranjo stran betonske preklade prav tako izolirali z stirodurjem… lp Zoran

  1. Denis nismo in tam niti ni smiselno. Pri garažnih vratih je namreč največ toplotnih izgub, saj nikoli nobena ne tesnijo 100% in v predelu stika je zgolj tanko tesnilo, ki ima slabo izolativnost.

Dodaj odgovor