Pripravljamo popise materiala

goriške opekarne specifikacija-materiala

Za pripravo ponudbe izvajalcev in oceno investicije je dobro narediti popis potrebnega materiala in potrebni del del. To lahko prepustimo tudi izvajalcu a s tem tvegamo, da izvajalec ne bo predvidel vsega potrebnega, kar lahko kasneje privede do dodatnih del in s tem povezanih stroškov.

Na tej točki smo tudi ugotovili, da se bo potrebno konkretno odločiti za proizvajalca in točen model zidakov, strešnikov in ostalih materialov do III Gradbene faze. Tako smo pri različnih proizvajalcih že pridobili potrebne količine materiala in ponudbe za material. Glede same gradnje nosilnih in nenosilnih sten sva v ožji izbor uvrstila porobetonske zidake Ytong, opečne zidake Wienerberger, ter opečne zidake Goriških opekarn. Pri vseh omenjenih izvajalcih lahko enostavno pošljete povpraševanje oz. zahtevo za pripravo popisa materiala glede na PGD načrt objekta. Pri opečnih zidakih je možnost zidanja z navadno malto, termo malto (ki je bolj izolativna) in sistemom Dry fix, kjer gre za lepljenje zidakov med seboj z namenskim lepilom (najbolj izolativno, natančno in brez toplotnih mostov). Pri Ytong zidakih gre za tankoslojno malto, kjer je sistem precej podoben Dry fix sistemu zidave brušene opeke.  Za vse načine zidave bom poskusil pridobiti tudi konkretne ponudbe.

Z natančnim popisom materiala se bomo po praznikih obrnili na izvajalce za konkretne ponudbe gradnje. Do tega trenutka so se najbolj potrudili pri ponudnikih Ytong in Goriške opekarne, kjer so na podlagi načrtov pripravili natančen popis potrebnih osnovnih zidakov, zidakov za nenosilne stene, preklade nad vrati, vogalniki, potresni zidaki …

Goriške opekarne so samemu popisu dodale še 3d izris objekta. Sami smo na koncu ugotovili, da se je končna količina materiala razlikovala predvsem v vogalnikih, katerih je statični izračun statika predvidel enkrat več vogalnikov, kot so to ocenili proizvajalci. Končna količina se je povečala tudi zradi odpada in loma zidakov med samo gradnjo.

Ko smo se skorajda že odločili za zidanje z brušeno opeko in dry fix sistemom, smo od zidarjev za zidanje s tem tipom opeke dobili kar nekaj tisoč evrov višjo ponudbo, kar je na koncu tehtnico prevesilo v zidanje s klasično opeko Wienerberger Porotherm 30 S P+E. Zidanje z brušeno opeko ali Ytong je za večino izvajalcev že zmeraj posebnost, ker je potrebna večja natančnost in previdnost pri gradnji, zato se gradbinci tej zidavi izogibajo ali zanj zahtevajo višje plačilo.

Ko je bila hiša zazidana lahko dodam še to, da se ponovno ne bi odločil za zidake Wienerberger. Prvi razlog je ta, da se je model zidaka med gradnjo spremenil in je pol hiše zazidana s starim modelom, polovice pa z novim modelom. Sicer se nisem spuščal v podrobne detajle glede izolativnosti a verjamem, da je ta z novim modelom ostala enaka, viden pa je različen izgled strukture zidaka in zunanje površine. Drugi razlog je trdnost, ki je pri zidaku debeline 30cm dokaj slaba. To se je izkazalo pri izvedbi inštalacij, kjer se je zidak zelo hitro drobil. Bolje se glede same trdnosti izkaže zidak Goriških opekarn in če bi izbirali še enkrat, bi zagotovo izbrali ta zidak, ki ima tudi opečni vogalnik.

2 misli o “Pripravljamo popise materiala”

Dodaj odgovor