Pripravljamo se na PZI projekt

pzi-nacrti-za-hiso

Minil je en mesec od naše vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja naše hiše, v tem času smo poravnali še komunalni prispevek. Sedaj smo v nestrpnem pričakovanju pošte z gradbenim dovoljenjem, upamo, da sprememb in dopolnitev ne bo potrebnih.

V tem času že intenzivno delamo na PZI (projekt za izvedbo). Čeprav je veliko znancev gradilo hišo brez PZI, verjamem, da nam bo ta korak prihranil marsikateri siv las (ki se jih je že sedaj nabralo precej 🙂 in tudi kakšen nepotreben strošek.

PZI po zakonu o graditvi objektov obvezen. Zakon o graditvi objektov namreč določa, da izvajalec izvaja dela po projektu za izvedbo (PZI) in poskrbi, da je pri gradnji na vpogled vsaj en izvod gradbenega dovoljenja ter PZI za tisti del projekta, ki je potreben za trenutna dela in fazo gradnje. Tudi inšpekcijski nadzor naj bi se v zadnjih letih precej povečal.

PZI  na kratko vključuje načrte in podrobnejše tehnične rešitve in detajle. Ti načrti so izdelani v natančnejšem merilu 1:50 (v PGD običajno 1:100) in obsegajo:

  • načrte arhitekture (kapi, žlebovi, ravne strehe, izolacijo, atike …),
  • statiko in načrt gradbenih konstrukcij (količine potrebnega železa, betona, debeline, AB nosilni elementi, horizontalne in vertikalne vezi ipd.),
  • načrte strojnih inštalacij in strojne opreme (odtoki vode in kanalizacije, napeljave talnega gretja, vodovodne inštalacije, prezračevanje, toplotna črpalka itd.) in
  • načrt električnih in telekomunikacijskih inštalacij in električne opreme

PZI projekt torej vsebuje vse podrobnejše načrte z detajli in lahko zajema še natančen popis materiala ter predračunske (projektantske) vrednosti posameznih del. Tako je lahko dober PZI odlična osnova za zbiranje ponudb izvajalcev, ki bodo lahko le tako primerljive, saj bodo izvajalci posamezne faze gradnje prejeli vse naše želene specifike.

Izvajalca strojnih inštalacij in statike z armaturnimi načrti smo že izbrali, za ostale izvajelce se še odločamo.

2 misli o “Pripravljamo se na PZI projekt”

  1. Ali se nič ne bojita, da še nimata izbranega glavnega izvajalca – gradbenika, saj se vama zna zaradi zasedenosti začetek izvajanja zamaknit. Razen če imata kako drugače zmenjeno (lastna gradnja,…). Samo en nasvet: glavni izvajalec-gradbenik in izvajalec polaganja armature naj bo en, saj bo potem stvar cenejša…

    LP

  2. Pozdravljen David. Najprej hvala za nasvet, vsekakor bo izvajalec en. Glede začetka izvajanja se nam ne mudi. Raje bomo najprej počakali na gradbeno dovoljenje, pripravili statiko in ostale dele PZI, nato pa pridobili ponudbe izvajalcev. Smo pa tudi že v kontaktu z nekaterimi gradbenimi izvajalci glede okvirnih rokov.

Dodaj odgovor