Prstni odtis za odpiranje vhodnih vrat

Pri današnjih, sodobnih vhodnih vratih na zunanji strani največkrat ni kljuke s katero bi bilo moč vhodna vrata odpreti. Tako je potrebno imeti ob sebi ključ, če ne želiš ostati pred vrati. Zagotovo se je že marsikomu zgodilo, da je hišo na kratko zapustil in se je nato brez ključa znašel na zunanji strani, kjer je iskal rešitve kako v hišo – teh prigod sem slišal že precej 🙂

Že ob izbiri stavbnega pohištva me je prijatelj opozoril na detajl odpiranja vhodnih vrat, brez katerega po njegovih besedah danes ne gre več. Za to sem mu danes neizmerno hvaležen in še enkrat hvala Gašper! To je odpiranje vhodnih vrat na inovativen način, kot ga poznamo že iz svojih pametnih mobilnih naprav – s prstnim odtisom, kombinacijo številk na kodni tipkovnici, domofonom ali mobilno aplikacijo. Nekateri ponudniki imajo tudi že rešitve za prepoznavanje obraza a je ta možnost zaenkrat cenovno težko dosegljiva.

V našem primeru smo se odločili za odpiranje vrat na prstni odtis. Natančneje, izbrali smo ročaj Biohandle, slovenskega proizvajalca Navkom. Ročaj je iz nerjavečega jekla dimenzij 40 x 20 mm, s čitalcem prstnih odtisov na zadnji strani ročaja, da čitalec ni neposredno viden na vratih.

Zraven odpiranja na prstni odtis, ki je glavna funkcija našega ročaja, smo prstnemu odtisu enostavno dodali še dve opciji odpiranja. Odpiranje preko domofona in odpiranje preko mobilne aplikacije. To smo pridobili z našim video domofonom. Domofon je povezan na rele elektronske ključavnice in ob aktivaciji samodejno odklene vhodna vrata. Ker je domofon dostopen tudi preko spleta in mobilne aplikacije, je moč vhodna vrata odpreti tudi na ta način. Če te obišče poštar in te ni doma, lahko na daljavo odkleneš vrata, da paket odloži v hišo.

Da se vrata dejansko odprejo je potrebno na nek način elektronsko odkleniti oz. odpreti vrata. Za to generalno obstajata dve možnosti, ki ju opisujem v nadaljevanju.

Elektronska ključavnica

Pri elektronski ključavnici gre za ključavnico v vratih, ki ob ustreznem električnem signalu iz čitalca prstnega odtisa samodejno odklene vrata. Elektronska ključavnica dejansko zavrti ključavnico enako kot bi v ključavnico vtaknil ključ in ga z roko zavrtel za odklepanje. Ta opcija je varnejša od druge, ki jo bom navedel v nadaljevanju. Na samih vratih je lahko za zaklepanje nameščenih več varnostnih zatičev in z elektronsko ključavnico na vratih se pri odklepanju vsi zatiči sprostijo. To možnost bi priporočal vsem, ki se boste odločali za elektronsko odklepanje vhodnih vrat.

Električni prijemnik / odmikač v okvirju vrat

Druga opcija, ki je običajno priporočljiva za kasnejšo vgradnjo je električni prejemnik oz. odmikač. Ta se namesti v okvir vrat, senzor za prstni odtis pa običajno na steno ob vratih. Deluje po principu, da sprosti zatič vrat, ko skozi njo steče električni tok. Ta sistem je najpogosteje uporabljen na skupnih vhodnih vratih v večstanovanjskih blokih, kjer se aktivira z domofonom. Slabost tega sistema je v tem, da ključavnica drži vrata zgolj na enem mestu, tam kjer je nameščen prijemnik / odmikač. Prednost odmikača je v ceni, saj so cenovno zelo dostopni.

Zraven elektronske ključavnice in odmikača so še druge možnosti za pametno odklepanje vhodnih vrat. Ena izmed teh opcij je tudi “digitalni pametni cilinder”. Gre za cilinder, ki ga enostavno vstavimo namesto klasičnega cilindra ali se namesti na cilinder. Napaja se na baterije in omogoča, da preko wifi omrežja ali z digitalnim ključem preko mobilne aplikacije odklepamo vhodna vrata. Pametni cilinder se praviloma napaja preko baterije, zato je potrebno imeti v mislih zamenjavo baterij.

Edina slabost električnih ključavnic je izpad električne energije. V tem primeru električna ključavnica ne bo delovala. K sreči teh situacij danes ni veliko, da bi bil dejavnik za neizbiro te vrste ključavnice. Tudi ključ se verjetno nahaja v bližini, pri starših ali v denarnici in ga lahko v takšnih primerih še vedno uporabimo.

vrata na prstni odtis
Da gre za vhodna vrata z odklepanjem na prstni odtis veš le po vidni piki na ročaju. Senzor je skrit na zadnji strani ročaja vhodnih vrat. Ročaj s čitalcem Biohandle je plod slovenskega znanja in razvoja podjetja Navkom.

Odklepanje vrat z domofonom in mobilno aplikacijo

Zelo priročna možnost je, če vhodna vrata odpremo tudi z domofonom ali preko mobilne aplikacije na daljavo. Tudi naš modul za odklepanje vhodnih vrat na prstni odtis omogoča razširitev za priključitev domofona in še dodatnega releja (z izbranim prstom bi lahko odklepali še druga, npr. garažna vrata).

Ob namestitvi domofona smo domofon povezali tudi z internetom in s tem pridobili še tretjo možnost odpiranja – preko mobilne aplikacije. V praksi lahko tako ob obisku kar preko domofona samodejno odpremo vhodna vrata.

Domofon ali mobilna aplikacija omogočata odklepanje in odpiranje vhodnih vrat na daljavo s pritiskom na gumb

Prstni odtis, pin koda, domofon ali mobilna aplikacija, pozabi na ključe

Menim, da sem zapisal dovolj razlogov, da tudi ti razmisliš o odklepanju vhodnih vrat brez ključa. To bo olajšalo vsakdanjik in nepotrebno iskanje ključev, še posebej pri današnjih vhodnih vratih, ki v večini na zunanji strani nimajo kljuke. Čitalnike prstnih odtisov je možno vgraditi tudi v vratno kilo, podometno dozo ali domofon.

Na slovenskem trgu niti ne obstaja veliko različnih ponudnikov čitalcev prstnih odtisov. Za naš ročaj Biohandle in proizvajalca Navkom smo se odločili na podlagi priporočila našega mizarja, ki ima največ dobrih praks z omenjenim izdelkom.

Od montaže naših vhodnih vrat, do začetka uporabe prstnega odtisa je preteklo kar leto in pol. V tem času je na čitalcu prstnih odtisov ostala prilepljena zaščitna folija, misleč, da bo ščitila čitalec do začetka uporabe. Lepilo zaščitne folije se je v tem času zasušilo na senzor. Posledično senzor ni ustrezno deloval, zato je priskočila na pomoč servisna ekipa podjetja Navkom. Težavo so enostavno rešili s čiščenjem lepila iz senzorja. Nauk za vse ostale, ki ste ali boste uporabljali čitalec prstnih odtisov – zaščitno folijo iz senzorja odstranite takoj po montaži vrat 😉

3 misli o “Prstni odtis za odpiranje vhodnih vrat”

  1. Pozdravljeni,

    zanima me kako se priklopi tak domofon, kot ga imate vi? Zunanja in notranja enota se enostavno povežeta z UTP kablom in to je to?

    Hvala in lp,
    David

    1. David potrebuješ še POE stikalo (switch) preko katerega se oboje nato tudi napaja in nanj se oboje poveže. Pri nas so zraven tudi še nadzorne kamere in snemalnik. Več o domofonu in videonadzoru bom zapisal v ločenem prispevku.

Dodaj odgovor