Rekuperacija DA ali NE?

Zavedamo se, da je gradnja danes drugačna kot pred leti in obvezen sestavni del zmeraj bolj postaja tudi prezračevanje oz. rekuperacija. Sodobni objekti so odlično zatesnjeni, zato je za ugodno bivalno ugodje in preprečevanja nevšečnosti z vlago še posebej pomembno ustrezno prezračevanje prostorov.

Na trgu obstajata dve vrsti rekuperacije – centralna, kjer cevi iz vseh prostorov vodijo v en, centralni sistem za prezračevanje in lokalna, kjer je v vsakem prostoru neposredno na zunanjo steno nameščen rekuperator.

Že precej časa spremljam različne komentarje in se pogovarjam s prijatelji, a se mnenja okrog rekuperacije precej krešejo. Sam vidim naslednje razloge za in proti.

ZA:

 • konstanten svež zrak in s tem odlično bivalno udobje
 • majn izgub toplote v zimskem času
 • alergikom prijazno (filtri poskrbijo, da v prostorih ni cvetnega prahu in ostalih nečistoč iz okolice)
 • ni potrebe po odpiranju oken
 • regulacija ustrezne vlažnosti (preprečuje nastanek plesni)

PROTI:

 • nizka vlažnost v prostoru in potrebni dodatni vlažilniki zraka za ohranjanje optimalne vlažnosti v prostoru
 • podražitev investicije

Do tega trenutka sem pridobili tudi dve informativni ponudbi za lokalno in centralno prezračevanje z rekuperacijo. Prva je ponudba za lokalno prezračevanje ponudnika Lunos. Zatem sem pridobil še ponudbo za centralni sistem za rekuperacijo podjetja Remty-R, ki je praktično primerljiva.

Na podlagi prejetih cen se veliko bolj nagibamo k centralnemu sistemu prezračevanja, zato bomo pri gradnji predvidili ta način prezračevanja in že v fazi gradbenih del namestili cevi za centralno prezračevanje.

5 misli o “Rekuperacija DA ali NE?”

 1. Obvezno DA. Pa ne nasest na lokalno prezračevanje, ker to ni primerljivo s centralnim. Poleg tega pa so rekuperatorji postali vedno bolj “smart”. Ko enkrat rečeš ne, več ni poti nazaj.

  1. Prav se nagibaš. Lokalno prezračevanje je bolj primerno za kakšne majhne hiške ali stanovanja. Cevi od centralnega lahko vgradiš nad spuščen strop in si s tem rešil še ostale inštalacije. Res je, da je spuščen strop dodaten strošek a ti odpadejo stropni omeni. Na koncu si nekje blizu. Pa še za vgradne lučke ne rabiš “štemat” oz. se odločat za pozicije že ob vlivanju plošče. 🙂
   Tudi “servise” delaš sam (menjava filtra).
   In glede na ceno, ki si jo omenil za Lunos… mislim, da za tak denar dobiš že centralno od Heliosa (nemški proizvajalec).
   V glavnem, lahko si prideš pogledat in se sam prepričaš o hrupu in delovanju tega sistema. Pa še videl boš koliko prostora ti dejansko zavzame.
   lp

 2. Zdravo,

  najprej pohvale, da delite vašo izkušnjo z vsemi na spletu.
  Sam sem vgradil lokalno prezračevanje Lunos v stanovanju v bloku, ker je pač to bila edina opcija vgradnje prezračevanja obstoječega objekta. Deluje dobro in upam trditi, da je bila to nujna investicija po zamenjavi oken. Ker sicer bi se stanovanje dušilo od vlage in plesni. Če pa bi moral imeti neprestano odprta okna za zračenje pa izgubi ves smisel troslojna zasteklitev in ne vem kak hudi toplotno izolativni profili.
  Oglasil pa sem se zaradi pomislekov 1 in 2 PROTI. Dejansko vsaki sistem prezračevanja prinese nekaj hrupa v prostor. Če pomislim, da lahko pri centralnem postavimo vhodno/izhodno cev na mirnejšo stran stavbe, bo lokalno prezračevanje vneslo bistveno več hrupa v prostor, ki gleda proti izvoru hrupa. Glede smradu pa ne vem koliko se da pomagati… Tudi nam v stanovanje prinese Lunos včasih cigaretni dim od spodnjega soseda…
  Tako da definitivno centralni sistem prezračevanja pri novogradnji! Morda imajo celo kakšne rešitve za zmanjševanje smradu…

  LP,
  Srečko

 3. Pingback: Rekuperacija DA oz. kako smo se odločili za prisilno prezračevanje - Naša hiška - gradnja hiše v živo

Dodaj odgovor