Prezračevanje z rekuperacijo

rekuperacija-polaganje-cevi.

Prezračevanje z rekuperacijo ali prisilno prezračevanje je konstantna izmenjava zraka v hiši z zrakom v okolici pri čemer želimo doseči čimmanjše izgube toplote. Naprave za rekuperacijo tako odpadni izrabljen zrak iz prostorov uporabljajo za ogrevanje svežega zraka, ki vstopa v objekt.

Tudi pri nas je rekuperacija znova in znova tema pogovorov med prijatelji, na forumih, blogih in odločitev glede rekuperacije sem sprejel tudi sam. O razlogih za in proti rekuperaciji sem sicer že pisal v prispevku rekuperacija da ali ne, v tem času pa pridobil še širšo sliko glede prednosti rekuperacije kot take in primerjave med obema vrstama prezračevanja (centralnim in lokalnim).

“Petkrat ne, šestič DA. Naša hiška bo imela centralni sistem rekuperacije.”

V raziskovanju najboljše rešitve glede prezračevanje za našo hišo sem se začel zmeraj bolj posvečati detajlom – pretokom zraka, filtraciji in glasnosti. Te lastnosti so na koncu odločile, da bo naša hiša imela centralni sistem prezračevanja, čeprav so me v zamem začetku najbolj skrbele umazane cevi po katerih potuje zrak. Cevi so običajno antistatične in antialergijske, kar preprečuje zadrževanje prahu in neželenih živih bitij, zato je tudi ta skrb odveč. Pri odločitvi za samo rekuperacijo je med ključnimi prednostmi zagotovo zmeraj svež zrak v prostoru in varčevanje pri energiji. Kljub prezračevanju bomo okna še zmeraj odpirali, ne bomo pa potrebovali načrtno zračiti prostorov.

Pri odločitvi za centralni sistem so pred lokalnim prevladale naslednje prednosti:

 • Pretok zraka. Glede na priporočila se za kuhinjo priporoča odvod odpadnega zraka v količini 90 – 120 m3/h. Če primerjam “optimalno” načrtovano razporeditev ventilatorjev za lokalno prezračevanje, ki jih je pripravilo podjetje Lunos (rekuperator v dnevni sobi in rekuperator v kuhinji), sta za celotni dnevni prostor, jedilnico in kuhinjo zgolj dva lokalna rekuperatorja, katerih maksimalen pretok na najvišji jakosti je skupaj 96 m3/h. Glede na priporočila bi bili načrtovani pretoki lokalnih rekuperatorjev praktično enkrat prenizki.
 • Glasnost ventilatorjev. Če upoštevamo predlog lokalnega prezračevanja, bi morali za optimalno prezračevanje ventilatorji delovati na najvišji jakosti, ki je za povrh najglasnejša.
 • Filtracija zraka. Ker sem sam alergičen na celo fronto pršic, trav ipd. je pomembno vlogo odigrala tudi ustrezna filtracija zraka. Pri centralnem sistemu prezračevanja je glede filtracije običajno več možnosti filtrov, zelo pomemben pa je F7 filter, ki ga v marsikaterem lokalnem rekuperatorju ni. Ta poskrbi za filtracijo še tako majhnih elementov v zraku iz zunanjosti v hišo (cvetni prah, PM 10 in PM 2,5 delci).

Tako je padla odločitev. Naša hiša bo imela centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo.

Kako naprej? Na prvem mestu smo glede na tlorise naše hiše v sodelovanju z našim projektantom strojnih inštalacij, Boštjanom Mihurko s.p. pripravili načrte sistema centralnega prezračevanja s potrebnimi dovodnimi in odvodnimi prezračevalnimi cevmi. Načrt je bil izdelan v sklopu načrtov strojnih inštalacij. S tem smo določili tudi pozicijo razdelilnih komor in rekuperatorja v utilityu, potrebne dolžine prezračevalnih kanalov (190 metrov), komor (14) in natančneje ocenili vrednost investicije v prezračevanje. Pred vgradnjo sem pozicije nekaterih komor še minimalno spremenil, da niso bile na mestih morebitnih kasnejših vgradnih omar.

rekuperacija-hisa-nadstropje

prezracevanje-rekuperacija-pritlicje

Montaža razvodov cevi prezračevalnega sistema

Za 1. fazo inštalacij prezračevalnega sistema smo imeli v načrtu vgradnjo komor in prezračevalnih cevi, ki bodo vodili do mesta rekuperatorja v utilityu. Izvedba je možna na dva načina – nad ploščo skupaj z ostalimi inštalacijami (v tem primeru se do 3. gradbene faze v strop nastavijo zgolj luknje za komoro) ali v AB ploščo, če je to statično izvedljivo in možno. Za slednjo opcijo, montažo v AB ploščo stopa pritličja smo se odločili tudi sami. Pred montažo smo se z zidarji morali natančno uskladiti kdaj bo pripravljen opaž in prva vrsta armature, da je bil izvajalec pravočasno pripravljen za polaganje prezračevalnih cevi. Hkrati s prezračevanjem smo namestili še elektro inštalacije za luči, žaluzije in alarmni sistem.

Pri namestitvi razvodov centralnega prezračevanja v AB ploščo je potrebno biti pozoren, da cevi niso nameščene preveč skupaj, saj bi lahko to oslabilo statiko in nosilnost AB plošče. Tudi sami smo pred betoniranjem še dodatno povečali razmike med prezračevalnimi cevmi. Mogoče bi, če bi bilo to možno tudi razdelilno komoro namestili v AB ploščo.

montaža rekuperacije

 prisilno-prezracevanje-z-rekuperacijo

 rekuperacija-polaganje-cevi

 strojne-instalacije-rekuperacija

cevi za rekuperacijo

Montaža razdelilne komore

Dovodne in odvodne cevi iz hiše se srečajo v razdelilni komori. Vse cevi, ki v hišo dovajajo svež zrak gredo v eno, tiste, ki iz prostorov odvajajo odpadni zrak pa v drugo komoro. Od tukaj se obe cevi preko dušilcev priključita na sam rekuperator in iz rekuperatorja v zunanjost. Razdelilno komoro smo namestili v naš utility oz. tehnični prostor, kjer čaka na pravi trenutek in izbiro ustrezne naprave za centralno rekuperacijo.

Razdelilna komora, ki jo bomo kasneje priključili na rekuperator
Priključka za dovod in odvod zraka čakata na rekuperator 🙂

15 misli o “Prezračevanje z rekuperacijo”

  1. Hvala Gašper. Ko bom tako daleč, da bom izbiral rekuperator, se vsekakor obrnem še nate in tvoje izkušnje. Zaenkrat bomo naredili vse inštalacije (kot si tudi ti priporočal), nato pa na koncu izberem rekuperator.

     1. Pri nas smo uredili inštalacijo za centralno prezračevanje, rekuperatorja in filtrov pa še nismo izbrali.

 1. Pozdravljen, krasen blog. Prav mi pride med mojo gradnjo hiše za ideje in nasvete.
  Imam pa vprašanje v zvezi s kovinskimi razdelilnimi komorami, ki sem jih videl zgoraj na sliki- so kaj glasne oz ali dobro dušijo zvok? Ni težav s tem?
  Lp, Anže

  1. Anže hvala 🙂 Glavno vlogo pri dušenju zvoka igrajo dušilci, ki se namestijo med rekuperatorjem in razdelilnimi komorami. Rekuperator ravno izbiramo, zato težko trdim kaj bolj specifičnega. Prispevek posodobim, ko bo kupljen in nameščen še rekuperator.

 2. Pozdravljen,

  Vse pohvale za blog in za vsa deljenja izkušenj.
  Tudi mi se pravkar odločamo za rekuperacijski sistem. Res je toliko deljenih mnenj o tem, ali DA ali NE dati prezračevalni sistem. Predvsem pa me je strah zaradi tega, ker je hiša montažna in je vse še toliko bolj “zaprt”. Prav tako je tukaj kamin za katerega pravijo da ni smiselno dajati rekuperacije.
  Če ima kdo kakšno mnenje, izkušnje. PROSIM pomagajte .
  Hvala

   1. Pozdravljeni, smo pridobili ponudbo ter jo tudi potrdili. Prav tako sem jim omenil, ce lahko pripravijo vodo za centralni vlazilnik. Za to ponudbo se cakamo. Me pa zanima, kako ste vi z vrati naredili, kaj priporocate spodrezane vrate ali rešetke na vratih za krozenje zraka?
    hvala in Lep pozdrav!

    1. Super, mi smo zelo zadovoljni. Rešetke na vratih niso običajna rešitev in tudi ne izgledajo lepo. 10mm pod vrati je dovolj za kroženje zraka. Še bolje pa je, če so vrata odprta 🙂

Dodaj odgovor