Robotski sesalnik

Robotski sesalnik je en izmed tistih sodobnih pripomočkov, ki ti resnično olajšajo vsakdanjik. Eno izmed opravil, ki jih sam nikoli nisem vzljubil je zagotovo sesanje. V bistvu smo bili z nakupom našega prvega robotskega sesalnika dokaj pozni. Omislili smo si ga kakšnih 6 let nazaj v našem prejšnjem domu. Zraven bolj znanih sesalnikov Roomba, so že takrat obstajale številne alternative. In takrat smo se tudi sami odločili kupiti alternativo iz Hoferja. Po izmenjavi mnenja ali dveh bi naj bil omenjen robotski sesalnik dovolj dober, da opravi s prahom v manjšem stanovanju. In res je bilo tako. Sesalnik je praktično vsak dan napolnil posodico za prah. Svoje delo je sicer opravljal kot kura brez glave, se naključno sprehajal po stanovanju in običajno niti polnilne postaje ni našel. Vseeno smo bili zadovoljni, ko smo videli koliko praha vsakodnevno posesa.

Ob selitvi v našo hišo stari robotski sesalnik očitno ni bil preveč navdušen nad novim domom. Že po nekaj tednih opravljanja svoje glavne naloge je enostavno odpovedal. Mogoče smo od njega tudi preveč pričakovali na trikrat večji povšini. Tudi s stopnicami kljub senzorjem ni bil najboljši prijatelj 🙂 Tako sem se odločil dodobra raziskati ponudbo robotskih sesalnikov na trgu.

Kateri robotski sesalnik izbrati?

Pregledal sem precej različnih forumov, ter izmenjal mnenja s prijatelji in sodelavci. Neverjetno veliko dobrih zgodb in priporočil je prišlo v smeri kitajskega proizvajalca elektronike XIAOMI. Medtem nam prej najbolj poznanega sesalca iRobot Roomba med temi priporočili ni bilo zaznati. Proizvajalca XIAOMI sem sicer sam že dobro poznal po pametnih telefonih, nisem pa vedel, da proizvaja tudi robotske sesalnike. Pri sesalnikih sva tako konkretno največ priporočil prejela za model XIAOMI ROBOROCK S5 Max. Sesalnik omogoča super funkcijo laserskega navigacijskega sistema (LDS) in mokrega brisanja. Tudi ob vprašanju na Facebook strani Naše hiške sem bil presenečen nad vsemi pozitivnimi mnenji in priporočili. Slabega mnenja ni bilo niti enega. Tako smo še dokončno potrdili našo izbiro. Ker je model XIAOMI Roborock S5 Max že nekoliko starejši, smo preverili ponudbo novih modelov. Nazadnje smo prišli do modela XIAOMI VIOMI V3, ki je po funkcijah podoben, ima pa izboljšano navigacijo in način mokrega čiščenja.

Ko smo dokončno izbrali model, je prišla na vrsto še izbira trgovine za nakup robotskega sesalca. Tukaj sva se resno spogledovala z nakupom sesalca iz tujine, kjer so cene praviloma nekaj deset evrov cenejše. Na koncu je odtehtala garancija in servis, ki je pri napravah iz tujine velikokrat težava. Sesalec smo tako kupili v slovenski spletni trgovini MiShop.

Robotski sesalec XIAOMI VIOMI V3

Izbrali smo enega izmed boljših robotskih sesalnikov na trgu, Xiaomi Viomi V3. Glavna prednost sesalnika, zraven zelo dobre sesalne moči in mokrega brisanja je LDS laserski senzor na vrhu sesalnika. S 360 stopinjskim vrtenjem senzor skenira prostor in v realnem času izdela popoln zemljevid prostora ali celotnega nadstropja. S tem sesalec zazna vse prostore in morebitne ovire na svoji poti, da lahko optimalno planira svojo pot sesanja. Na spodnji strani sesalca se nahajajo še štirje senzorji, ki preprečujejo, da bi sesalec padel po stopnicah. Vsega skupaj ima sesalec kar 12 različnih senzorjev za pomoč pri optimalnem delovanju.

Zraven sesanja ima sesalec še opcijo mokrega bisanja, ter kombinacijo sesanja in brisanja. Za ta namen sta zraven posode za prah sesalcu priloženi še dve namenski posodi. Prva za mokro brisanje je za vodo kapacitete 550ml. Druga za kombinacijo sesanja in mokrega brisanja pa je sestavljena iz posode za prah, hkrati pa ima ločen še prostor za čistilo oz. vodo. Ustrezno količino vode na krpo na dnu sesalca dovaja sesalnik samodejno.

robotski sesalnik
V kompletu ob nakupu sesalnika prejmeš tri različne posode – za suho, mokro in mokro-suho sesanje, dve stranski krtači, krpe za mokro čiščenje in polnilno postajo

Kako se je izkazal v praksi?

Sesalnik smo v dveh mesecih od nakupa že odlično spoznali in preizkusili v vseh pogojih. Najbolj nas je navdušila optimalna navigacija po prostoru, piko na i pa doda učinkovito mokro brisanje tal, a gremo lepo po vrsti.

Mobilna aplikacija

Najprej je priporočljivo sesalnik povezati z mobilno aplikacijo. Na mobilni telefon namestite aplikacijo Mi Home, med izdelki poiščete robotski sesalnik XIAOMI Viomi V3 in se enostavno povežete s sesalnikom. Že ob prvem sesanju se v aplikaciji samodejno izriše karta celotnega nadstopja hiše, na karti pa je lepo vidna tudi pot, ki jo je sesalnik pri svojem delu opravil. Vsako nadstropje je nato možno razdelili po posameznih prostorih. To je še posebej smiselno narediti, če so v prostorih različne vrste talnih oblog. Kasneje lahko izberemo temeljito mokro čiščenje samo za predprostor kjer je keramika, saj običajno ne želimo mokro čistiti predelov s parketom. Enostavno lahko dodamo še virtualni zid ali prepovedno območje. Virtualni zid smo sami dodali v kopalnicah, kjer je steklena stena in je senzor ne zazna kot steno, prepovedno območje pa je v naši hiški prostor okrog novoletne jelke in prostor z otroškimi igračami.

Učinkovitost sesanja

Prva in glavna funkcija našega sesalnika je sesanje prahu in ostale umazanije na tleh. S svojo pametno navigacijo se sesanja prostora loti zelo sistematično. Najprej posesa ob stenah, nato pa po vseh površinah prostora. V aplikaciji se lahko tekom sesanja izbira tudi med različnimi stopnjami sesalne moči – tiho, standardno, srednje, turbo. Pri sesanju svojo delo opravljata še stranska krtača in globinska krtača na dnu sesalnika. Svoje delo pri suhih površinah opravlja z odliko.

robotski sesalnik xiaomi
Stranska in globinska krtača na dnu sesalnika poskrbita za brezhibno sesanje po gladkih površinah in tepihih
xiaomi viomi v3
hišni robotski sesalec
xiaomi viomi v 3

Učinkovitost mokrega brisanja

Ena izmed večjih prednosti našega sesalnika je tudi mokro brisanje in kombinacija sesanja in mokrega brisanja. Slednja je še posebej priročna, saj pred brisanjem sesalnik najprej prostor posesa, nato pa še obriše. Podobno kot je možno pri sesanju prilagajati sesalno moč, je tudi pri mokrem čiščenju možno nastavljati intenzivnost – manj, srednje in zelo mokro. S tem sesalnik do krpe na dnu sesalnika samodejno dovaja ustrezno količino vode.

Še ena posebnost je v načinu delovanja oz. premikanja po prostoru. Če je klasično premikanje ob sesanju v linijah črke S, se lahko pri mokrem čiščenju izbere učinkovitejše čiščenje v obliki črke Y. To pomeni, da se sesalec ne premika samo naprej ampak se pomika levo, desno in nazaj. S tem je mokro čiščenje precej učinkovitejše.

robotski sesalnik mokro brisanje
Polnjenje posode za vodo
robotski sesalec xiaomi
Ob namestitvi posode sesalec sam prepozna katera izmed treh posod je vstavljena v sesalec. Pod posodo se vidijo luknje preko katerih se na krpo spodaj dovaja voda
mokro brisanje robot
Krpa za mokro brisanje se namesti na spodnjem delu sesalnika. Preko šob se iz posode za vodo samodejno elektronsko dovaja želena količina vode / čistila

Zaključek

Sesalnik je z vsemi svojimi funkcijami odličen pomočnik za čisti dom. Svoje delo s pametno navigacijo po prostoru opravi učinkovito in hitro.

V naši hiši mu izziv predstavlja le stojalo za sušenje perila, kjer se občasno zatakne na podnožju. Tudi to je enostavno rešljivo z navideznim zidom, ki ga je moč nastaviti v mobilni aplikaciji.

Glede na to, da ima naša hiša dve nadstropji je potrebno ob vsakem premikanju sesalnika iz enega nadstropja v drugega v mobilni aplikaciji zamenjati karto oz. prostor, kjer bo sesalnik sesal. To se mi ne zdi najbolj praktično, zato se poigravamo z idejo, da bi enostavno v vsako nadstropje postavili svoj sesalnik.

Zraven vseh opisanih opcij ne gre pozabiti še na enostaven časovnik. Preko tega je moč nastaviti samodejno čiščenje ob točno določenih dneh in ob točno določenem času.

mishop xiaomi viomi
Zelo priročna je še metlica za čiščenje in pripomoček za odstranjevanje las iz krtače
posodica za prah, 2 v 1 posodica, posoda za vodo
Posoda za prah, kombinirana posoda in posoda za vodo

Tehnične karakteristike sesalnika Xiaomi Viomi V3

O naših izkušnjah in glavnih funkcijah sesalnika Xiaomi Viomi V3 smo napisali praktično vse. Zapisujem le še nekaj glavnih tehničnih specifikacij za lažjo primerjavo in odločitev o nakupu.

 • Sesalna moč: 2600Pa
 • 4900mAh Litijeva baterija
 • Čas čiščenja: do 150 min ali 250m2
 • Čas polnjenja: do 360 min
 • Brezžična povezava: WI-Fi
 • Silver Copper Ion HEPA filter
 • Napredne funkcije: vgrajenih 12 senzorjev, elektronski tri-stopenjski nadzor za mokro čiščenje, SLAM algoritem za pametno načrtovanje čiščenja prostora
 • Vsebina paketa:
  • 1 x robotski sesalnik,
  • 1 x 2 v 1 kombiniran rezervoar za mokro čiščenje in sesanje,
  • 1 x rezervoar za mokro čiščenje 550ml,
  • 1 x posoda za prah 550ml,
  • 2 x stranska krtača,
  • 1 x polnilna postaja, 1 x adapter,
  • 2 x krpa za mokro brisanje,
  • 2 x krpa za suho brisanje,
  • 1 x držalo za krpo.

Dodaj odgovor