Steklena ograja stopnišča

Pri stopnišču se je zelo težko izogniti ograji. To se seveda da, če so stopnice speljane v obliki črke U a pri nas to zaradi razvrstitve prostorov ni bilo izvedljivo. V moderni arhitekturi opažam, da se investitorji precej pogosto odločajo stopnišče pustiti tudi brez ograje a na to v našem primeru z dvema malčkoma niti pomisliti nisem upal. So pa spet tretji, ki pridejo še najbolje skozi, to so tisti z atrijskimi hišami, ki ograje niti ne potrebujejo 🙂

Med najpogostejšimi izvedbami stopniščnih ograj so sicer lesene, ALU ali steklene ograje. Sami smo se odločali med leseno in stekleno in se na koncu odločili za slednjo. Razlog je bila predvsem ograja v nadstropju, ki sem jo želel namestiti v linijo parketa s profilom skritim v tla.

V našem primeru bosta potrebni dve ograji. Prva bo vodoravna ograja ob hodniku v nadstropju, ki v dolžino meri 3.5 metrov, druga pa poševna ograja ob stopnicah dolžine 4 metre.

Izbira steklarja

Tudi tokrat sem se za ponudbo najprej obrnil na steklarje po priporočilu prijateljev, želel pa sem še nekaj primerljivih ponudb. Tako sem oddal še povpraševanje na portalu MojMojster, kjer prej še nisem imel toliko izkušenj a se je tokrat izkazalo kot prava odločitev, saj sem preko tega tudi našel našega končnega izvajalca.

Na podlagi hitrega odziva, obiska na hiši in konkurenčne ponudbe me je s svojim pristopom najbolj prepričal Marko Reiter (RMTD, Marko Reiter s.p.), seveda z veseljem delim tudi njegov kontakt – 051 801 382.

G. Marko je ob ogledu hiše skiciral tudi dve različici izvedbe steklene ograje, kjer sem si lahko še natančneje predstavljal končni izgled in načine pritrditve ograje. Zelo priročno! Obe ograji bosta izdelani iz lepljenega stekla debeline 16mm (dve stekli debeline 8mm).

Zidake ob stopnišču bo nadomestila ograja, s to sliko sem se obrnil za ponudbo na različne izvajalce 🙂
Opcija montaže steklene ograje vpete iz strani
Opcija montaže steklene ograje v profil za katerega smo se odločili, da ga potopimo v estrih

Podkonstrukcija za ALU vgradni profil

Preden smo namestili ALU nosilni profil steklene ograje je bilo potrebno doseči ustrezno višino profila, da bo ta v ravnini s končnim tlakom. Tako je naš izvajalec pripravil poseben profil, ki ga je natančno niveliral in podložil na ustrezno višino. Nanj smo nato privili ALU profil, ki bo nosil stekleno ograjo in ga ustrezno zaščitili, da se v notranjosti ne bo nabirala umazanija.

ALU profil za stekleno ograjo v nadstropju je nameščen in poravnan na ustrezno višino. Profil je bilo potrebno namestiti pred izvedbo estriha. Tukaj je končni rezultat za izvedenimi estrihi.

Namestitev nosilnih vijakov steklene stopniščne ograje

Načrti, načrti in še enkrat načrti. Ko sem že videl, da se naš izvajalec na vsak korak pri nastajanju steklene ograje dodobra oboroži z načrti, sem bil resnično miren in mu popolnoma zaupal izvedbo vsakega detajla. Tako je bilo tudi pri pripravi vijakov, ki bodo nosili našo stekleno stopniščno ograjo. Vijaki so optimalno in tudi estetsko lepo razporejeni po površini ograje. V tej fazi so bili fiksno nameščeni v stopnice in zaščiteni, da se v fazi nadaljevanja gradnje ne poškodujejo ali umažejo.

Ta del bi sicer lahko uredili nekoliko kasneje, za slikopleskarskimi deli, saj so vijaki nekoliko oteževali delo slikopleskarske izravnave čela stopnic.

Končne izmere pred naročilom stekla

Preden je naš mojster dokončno naročil steklo, smo ponovno preverili natančne dimenzije. Tukaj so zelo pomembni odmiki od tal, stropa, stene in tudi razmiki med vsemi luknjami. In nastal je še en načrt s končnimi dimenzijami, ki bo natančna osnova za naročilo stekla.

Montaža steklene ograje

Napočil je dan, ki smo ga vsi že nestrpno pričakovali. Tokrat je naš steklar Marko Reiter prišel v okrepljeni zasedbi. Najprej je bilo na vrsti steklo ob stopnicah, zato smo to najprej previdno prinesli v hišo. Na nameščene vijake so se privile podložke in nastavili ustrezni odmiki od čela stopnic. Sledil je čisto pravi načrt, kako bomo steklo brez poškodb dvignili in privili, seveda nam je tudi to kaj kmalu zatem uspelo. Tukaj je bilo potrebnih kar 8 moških rok.

Pri stekleni steni v nadstropju večjih posebnosti ni bilo. V ALU profil so se najprej namestili nosilci in tesnilo, nato pa je bilo že na vrsti steklo.

S končnim izdelkom in izgledom smo zares zadovoljni. Če bi izbirali še enkrat, bi izbrali enako, le zgornje steklo bi mogoče naredili v enem kosu.

Bo pa za našimi malčki v začetku potrebno nekoliko večkrat očistiti steklo a tudi to bo še prehitro mimo 🙂

6 misli o “Steklena ograja stopnišča”

    1. V ponudbi smo imeli obe stekleni ograji skupaj, zato težko točno ocenim samo zgornji del. Sicer so bile ponudbe za stekleno ograjo s profilom med 250€ in 350€ po tekočem metru.

Dodaj odgovor