Stikala in vtičnice TEM Čatež

Stikala in vtičnice so detajl, ki lahko prostoru dodajo svoj edinstven pečat. Tukaj je na voljo pestra paleta različnih oblik in barvnih kombinacij.

Stikala in vtičnice, predvsem pa končni okvirji se običajno namestijo čisto na koncu, ko so stene že pleskarsko obdelane. Zelo pomembno pa je že v fazi elektro inštalacij natančno določiti ali bodo stikala in vtičnice klasične ali modularne. Večina investitorjev se odloči za modul stikala in vtičnice, ki jih lahko kombiniraš popolnoma po svoji meri in tako smo se odločili tudi mi.

V bistvu že v času inštalacij določiš koliko modulov bo na posamezni vtičnici ali stikalu (1M, 2M, 3M, 5M ali 7M), temu ustrezno se izbere tudi ustrezna doza. Sledi namestitev nosilca z vijaki ali krempeljci. V nosilec se namestijo želeni moduli – stikala, vtičnice, senzorji, termostati ipd. Na koncu pa za piko na i izbereš še okrasni okvir iz različnih materialov in barv. Tukaj še posebej pritegnejo naravni materiali okvirjev iz lesa, stekla in kovine a smo se sami na koncu odločili za klasično izvedbo iz plastike. Več o tem sem napisal že v prispevku popis električnih stikal in vtičnic.

Tako izgledajo različne kombinacije v praksi. Kombiniraš z različnimi moduli in barvami.

Naša izbira stikal in vtičnic

Stikala in vtičnice smo naročili po seznamu, ki smo ga izdelali v aplikaciji Tem Modul Manager. Na koncu smo se odločili za okvirje iz linije Soft v črni mat barvi, tipke in vtičnice pa smo naročili v beli barvi.

Pri končni izbiri je imel glavno besedo naš nežnejši spol. Sam bi izbral linijo Line a v zakonu so potrebni kompromisi :-). Pri izbiri ti lahko zelo pomagajo vzorci, ki jih ima pri sebi večina elektroinštalaterjev.

Ko so bili dokončno položeni tlaki in stene finalno opleskane, smo namestili vsa stikala, vtičnice in na koncu okrasne okvirje. Glede stikal sem vezavo zaupal našim električarjem, saj so križna in menjalna stikala zame španska vas 🙂 Vtičnice in ostala elemente pa sem povezal in namestil kar sam.

Še sreča, da so stikala in vtičnice tako zelo modularne, saj nam kombinacija ob namestitvi v prostor ni bila najbolj všeč. Zato smo bele pokrovčke tipk enostavno zamenjali z mat črnimi, naročili pa smo tudi nove črne vtičnice. Okvirji so ostali črni. Tukaj je naš končni rezultat s katerim smo super zadovoljni.

Uporaba in končni rezultat

Tipke po pol leta uporabe odlično delujejo. Barva je hvaležna, saj tipke niso občutljive na prstne odtise, tudi z umazanijo težav nimamo. Če se barve ali modela čez čas naveličamo pa bo zamenjava okvirjev, posameznih modulov ali pokrovčkov tipk mačji kašelj 😉

4 misli o “Stikala in vtičnice TEM Čatež”

 1. Poštovani sve pohvale na blogu, TOP ste !
  imam pitanje oko električnih kablova (vodiča) koje ste koristili,
  na fotografijama mi izgleda da ste koristili krute PGP kablove u bužirima.
  to mi je malo čudno jer je krute kablove jako teško provlačiti kroz bužire i nema financijskog smisla stavljati bužire kada sami PGP kablovi imaju svoju izolaciju za instalaciju direktno pod žbuku bez bužira.
  U bužire se stavljaju P/F vodiči koji su fleksibilni i lako se provlače kroz bužire.
  Da li sam ja možda krivo vidio na fotografijama?

  1. Zdravo. Uporabili smo PGP kable, ki smo jih namestili v samogasne požirke. V požirke zato, da jih lahko po potrebi daš tudi ven in zamenjaš. Te potrebe še ni bilo a vseeno. Je pa potrebnega res nekaj truda, da kabel namestiš v požirko 🙂

  1. Branko jaz bi raje izbral okvirje linije Line, če žena ne bi imela drugačnega okusa, izberi raje te 🙂 Malo heca, vsekakor pa poglej različne barve in modele, ter se odloči glede na to kar bo najbolj ustrezalo tvojemu okusu.

Dodaj odgovor