Tlakovec in tlakovanje

O različnih vrstah tlakov na dvorišču in prednosti vsakega sem pisal že v prispevku Asfalt, tlakovec ali prani beton na dvorišču. Že takrat mi je bil med vsemi tremi opcijami najbolj všeč tlakovec, predvsem iz razloga pestre izbire oblik in barv, optimalne cene ter možnosti popravil.

Sedaj je končno nastopil čas za našo končno odločitev in izvedbo.

Kateri tlakovec smo izbrali?

Izbira naših tlakovcev je v bistvu trajala kar eno leto. Različne modele smo si ogledovali na spletu, pa tudi vzorce v gradbenih trgovinah smo pogosto primerjali. Pri izbiri smo bili pozorni na obliko, debelino in nenazadnje tudi ceno.

Priznati moram, da me je v ponudbi potiho najbolj privlačil tlakovec Ferrara iz Premium linije podjetja Oblak. Cenovno je omenjen model žal precej izstopal, zato smo iskali alternative.

Verjeli ali ne sta ravno naša malčka tista, ki sta pripomogla k naši dokončni odločitvi. Ko sem en dan pred gradbeno trgovino hčerko Lano vprašal kateri tlakovec ji je najbolj všeč, je pokazala na tlakovec Perugia. Tudi našega Tima je v katalogu podjetja navdušil fant, ki sedi na traktorju točno na tem tlakovcu 🙂 Tudi cena je bila primerna, zato smo na koncu izbrali tlakovec Perugia podjetja Oblak.

Tlakovec je debeline 7 cm, ima pa 5 različnih dimenzij: 45 x 45 cm, 15 x 45 cm, 30 x 45 cm, 30 x 30 cm in 30 x 15 cm. Tlakovec se zaradi dimenzijske raznolikosti polaga brez geometrijskega zaporedja. Največji tlakovec bo za polagalce zaradi svoje teže zagotovo prav poseben izziv.

Pomemben dejavnik pri izbiri tlakovca je bila tudi primerjava cen različnih modelov. Tukaj sem bil začuden, da sem le pri podjetju Oblak na spletni strani našel cenik izdelkov, za vse ostale proizvajalce je bilo potrebno povpraševati v trgovinah, kar je znalo trajati in čemur se v digitalni dobi precej čudim.

Tlakovanje

Veliko časa sem porabil za iskanje mojstra, ki bo tlakoval naše dvorišče. Od začetka iskanja, do začetka izvedbe je preteklo praktično eno leto. Izbrali smo ekipo Tlakovanje Tadej Kolarič s.p. (041 687 590). Glavni razlog za izbiro so bile izkušnje izvajalca in to, da je njegova glavna dejavnost le tlakovanje. Zraven izkušenj in referenc me je izvajalec prepričal tudi v specifični izvedbi robnikov, kar bom podrobneje opisal v nadaljevanju. Čeprav je bilo zaradi zasedenosti za izvedbo potrebno počakati nekoliko dalj časa, sem z opravljenim zelo zadovoljen in je bilo vsekakor vredno ter izvajalca z veseljem priporočam vsakomur.

Priprava terena – geotekstil in tamponsko nasutje

Grobo pripravo terena smo sami izvedli v bistvu že v času priprave terena za gradnjo hiše. Že takrat smo zraven izkopa za hišo izkopali teren za dovozno pot in dvorišče.

Za izkopom v globino vsaj 40cm smo na podlago položili geotekstil oz. filc. Funkcija geotekstila je ločevanje, drenaža, stabilizacija in zaščita različnih plasti zemljine. V našem primeru bo geotekstil ločevanja podlago in tamponsko nasutje, da ne bo prihajalo do mešanja teh dveh materialov med seboj. Brez uporabe geotekstila lahko predvsem pri slabo nosilnem terenu prihaja do mešanja različnih plasti in s tem do posedanja.

Na filc smo navozili gramoz frakcije 0-32 milimetra, grobo razporedili po terenu in ga utrdili z valjanjem. Priporoča se, da je debelina tamponskega nasutja vsaj 30cm. Pri tamponskem nasutju je potrebno upoštevati ustrezne naklone in urediti drenažo.

Tik pred začetkom tlakovanja je bilo potrebno naš tampon še izravnati in odstraniti nekaj materiala, da so bile višine ustrezne. Sledilo je še utrjevanje z vibro ploščo.

Ker sem bil v času izvedbe izravnave terena v službi, sem v objektiv na bagerju ujel našega malčka 🙂

izravnava terena
Za naše malčke najboljši del tlakovanja dvorišča so gradbeni stroji.

Ne pozabite na vodnike in inštalacije pod dvoriščem

V fazi izdelave tamponskega nasutja je smiselno razmisliti o električni in vodovodni napeljavi v okolici in v tamponsko nasutje položiti vodnike. Vodniki naj bodo ustrezno zaščiteni v namenskih kanalih. Pri nas smo poskrbeli za električno napeljavo do dvoriščne ograje, domofon, za luči v okolici, dodali pa smo še vodovodne cevi za zalivalni sistem. Toplo vam priporočam, da na več mestih pustite Stigmaflex ali Alkaten cevi skozi katere boste lahko pod dvoriščem kadarkoli naknadno namestili potrebne inštalacije (naj bodo cevi premera vsaj 10cm, da boste lahko skozi njih potisnili več različnih vodnikov). Namestite raje kakšen kanal več, da se izognete nepotrebnim posegom v tlak v bodoče.

Polaganje robnikov

Ena izmed posebnosti pri polaganju naših tlakovcev so robniki. Večinoma se na dvoriščih uporabljajo klasični betonski robniki debeline 6 ali 8cm, ter višine 20cm. Ker sem veliko prebiral katalog našega ponudnika tlakovcev Oblak, sem se hitro navdušil nad idejami za polaganje tlakovcev brez robnikov oz. z robniki iz tlakovcev. Ideja je bila sprva namestiti skrite robnike a se zaradi obremenitev na povoznih površinah ta izvedba odsvetuje.

Tako smo skupaj z našim mojstrom tlakovanja Tadejem prišli do zaključka, da bomo robnik izvedli kar s tlakovcem, ki ga bomo ob strani obbetonirali. Z ustrezno izvedbo je tudi ta opcija zanesljiva in bo robnik opravljal svoj namen.

Za robnik smo izbrali tlakovec Oblak Ferrara iz linije trend. Robnik oz. tlakovec, ki bo uporabljen za robnik je dimenzij 52 x 20 cm, debeline 8 cm in enake barve kot ostali tlakovci – Mix 16 Tonalit – bela, črna.

beton za robnike
Suhi beton za polaganje robnikov.
polaganje robnikov tlakovci oblak
Preden so naši mojstri podjetja Tadej Kolarič s.p. na beton položili robnike, so suhi beton še polili s tekočo cementno mešanico, da se je robnik bolje sprijel s podlago.
robničenje tlakovcev
Za ustrezne višine in ravne linije robnikov poskrbi vrvica ter vodna tehtnica, ki sta zraven gumjastega kladiva glavna pripomočka pri polaganju robnikov.
polaganje robnikov
obbetoniranje tlakovca
Iz zunanje strani je robnik iz tlakovca obbetoniran do polovice višine.
obbetoniran robnik

Posteljica in izravnava

Ko so položeni robniki, teren pa izravnan in utrjen, se začne priprava fine podlage oz. tako imenovane posteljice. Za posteljico se uporabi gramoz frakcije 4 – 8 mm oziroma tako imenovana “koruza”. Sami smo uporabili kar sekanec 4 – 8 iz bližnje gramoznice. Posteljica se na terenu ne utrjuje ampak se jo le enakomerno razporedi in s tem dokončno poskrbi za ustrezne višine in naklone.

izravnava posteljice tlakovanje
podlaga posteljica za tlakovec

Polaganje tlakovca

Naš osredni del, ki ga vsi najbolj nestrpno pričakujemo je tlakovanje, ki bo našemu dvorišču dalo dolgo pričakovano obliko.

Ker se lahko različne palete tlakovca med seboj nekoliko razlikujejo v barvi, je pomembno, da ob tlakovanju kombinirate tlakovec iz različnih palet. Tako se bo barva enakomerno premešala in ne bo prišlo do različnih barvnih nijans, ki lahko pri tem nastanejo. Proizvajalci priporočajo še, da folijo iz palete odstranimo šele pred začetkom tlakovanja, da pred tem ne prihaja do navlaževanja in morebitnega “cvetenja betona”.

tlakovec perugia oblak
Mojstri so naš tlakovec Oblak Perugia polagali z lahkoto, čeprav šteje največji tlakovec dimenzij 45 x 45 cm krepko preko 30 kg.
oblak perugia
tlakovanje
tlakovanje Tadej Kolarič s.p.
Tlakovec Oblak Ferrara za robnike in Oblak Perugia
Tadej Kolarič s.p. tlakovanje urejanje okolice tlakovec
tlakovec
Naša dovozna površina in terasa šteje skupaj okrog 250m2 tlakovane površine.

Fugiranje

Predzadnji korak pri polaganju tlakovcev je fugiranje. Fugiranje se izvaja s kremenčevo mivko. Mivko se posuje po položenih tlakovcih in z metlo razporedi po površini in najpomembneje med fugami tlakovcev. Tlakovec mora biti pri fugiranju obvezno suh, da mivka ostane suha in lepo zapolni vse fuge. Sami smo mivko naknadno še dvakrat pometli, da je mivka zapolnila popolnoma vse kotičke med tlakovci.

fugiranje tlakovca

Vibriranje

Ko s fugiranjem zaključimo, se končni tlak dokončno utrdi še z vibrirno ploščo, ki je zaščitena z gumo, da ta ne poškoduje površine tlakovcev.

vibriranje tlakovca
vibriranje z žabo

S končnim rezultatom smo zelo zadovoljni. Izbrani tlakovec se lepo poda k naši hiški, manjka pa še urejena zelenica in ostali detajli v okolici, zato bom fotografije k prispevku dodal še kasneje v spomladanskih mesecih 😉

tlakovci oblak

2 misli o “Tlakovec in tlakovanje”

  1. Pozdravljeni,
    Bi mi lahko sporočili kako ste rešili detajl pri fiksnem oknu levo od panorame, kjer vidim, da niste polagali tlakovcev. Ali ste mogoče naknadno montirali okensko polico? Imam podoben primer, kjer je fiksno panoramsko okno 2cm višjo od drsnih panoramskih vrat in ne vem s čim se ta detajl rešuje.

    1. Detajl smo tukaj malo zgrešili in smo imeli isti izziv kot navajaš Janez. Lahko bi vgradili police a sem se odločil, da bom zaenkrat prostor zapolnil s pranim prodcem.

Dodaj odgovor