Tondach Figaro, Creaton Domino, Nexe Valens … izbrali smo strešnike Jacobi-Walther Stylist

O strešnikih sem razmišljal že dolgo časa. Še več časa sem tudi pogledoval okoliške strehe hiš in primerjal različne izglede. Že ob načrtovanju hiše sem vedel – naša hiša bo imela moderen raven strešnik temne barve.

Med prvimi strešniki, ki sem jih vzel v primerjavo in pridobil ponudbo so bili strešniki Tondach Figaro (obstaja tudi opcija Figaro Deluxe). Strešniki so mi bili všeč po obliki, manj prijazna pa je cena, ki je bila v ponudbi 2 x višja od tiste, ki so jo ponujali pred manj kot enim letom v letaku trgovine Jager (v času, ko pišem ta blog starih letakov več ni na internetu, očitno je imel moj pomislek o višanju cene tudi kakšen vpliv – za tiste, ki hranite stare letake je bil katalog v času martinovanja 2017). Cenovna politika podjetja Tondach me je s tem dokončno odvrnila od izbire njihovih strešnikov. Čeprav v času pridobivanja ponudb niti nisem dobro poznal bobrovca, je bil med drugimi zanimiv še Tondach Bobrovec ravno rezan, ki je po izgledu raven strešnik, le dvojno je krit in več letev je potrebnih, kar investicijo nekoliko podraži. Glede na proizvodnjo omenjenih strešnikov v Sloveniji so mi strešniki postali privlačni a sama cena je bila med vsemi pridobljenimi ponudbami najvišja.

Zatem sem zasledil še slovenski proizvod, betonski strešnik Golob Prestiž, za katerega sem se zelo zagrel. Kljub številnim mnenjem, da je betonski strešnik “slab”, sem se še sam prepričal, da številne govorice o višji teži, bledenju skozi čas in ostali negativni predznaki betonske kritine ne držijo. Betonske strešnike odlikuje predvsem vdržljivost, saj so v primeru toče dokazano bolj vzdržljivi (ogled članka odpornosti kritine na točo), mnenja so potrdili tudi krovci, ki so sanirali posledice toče. Bledenje barve, ki je res prisotno pri nekaterih betonskih strešnikih so danes, ko zraven osnovne vloge strešnika velikokrat odloča tudi izgled izboljšali z dvojnim barvanjem – prvič se barva že sama betonska masa, nato pa še sušen betonski strešnik.

Spogledoval sem se še s strešniki Creaton Domino in Nexe Valens a v poplavi izbire niti nisem prišel do ponudbe. Slednji so po priporočilih zelo ugodna alternativa in na pogled podobni strešniku Tondach Figaro.

Ko sem na koncu še iz radovednosti na Facebok strani Naša hiška povprašal po mnenju okrog strešnikov, sem dobil priporočilo za glinene strešnike Jacobi-Walther. Ni trajalo dolgo, da sem se obrnil na podjetje Dom Streha, ki je uvoznik za omenjen strešnik za pripravo ponudbe. Na presenečenje me je že takoj naslednji dan poklicala ga. Dragica, ki je izračunala potrebno količino strešnikov, svetovala glede barve in snegolovov ter še isti dan pripravila ponudbo. Zraven odličnega strešnika, ki se lahko pokriva brez zamika, zračnik pa je vgrajen v slemenjak (tako odpade strošek polovičk in zračnikov, ki ni zanemarljiv) me je prepričala odzivnost in prijazen pogovor z gospo Dragico, ki me je med drugim povabila v prodajni salon in k ogledu objektov pokritih s strešnikom, dobra mnenja sem zasledil tudi na različnih forumih. Pred dokončno odločitvijo sem opravil še klic našega krovca (Srečko Jelen s.p.), da mi poda mnenje glede omenjenega strešnika in odločitev je padla. Strešniki na naši hiški bodo glineni strešniki Jacobi-Walther Stylist, barve skrilnata engoba.

Tehnični podatki:

 • Dimenzija strešnika: 27,0 x 42,0 cm
 • Letvanje: 33,6 – 35,6 cm
 • Širina: 23,2 cm
 • Poraba na m2: 12,1 – 12,8 kos
 • Teža na m2: 43,5 – 46,0 kg
 • Teža kos: 3,6 kg
 • Min. naklon (folija): 20°
 • Priporočljiv naklon strehe: 25°

Strešniki s slemenjaki in snegolovi so bili ob dogovorjenem času brezplačno dostavljeni in razloženi na gradbišču (opcija je doplačati še prisotnost šoferja, ki strešnike dviguje na streho v primeru, da pokrivate sami – naš krovec je imel lastno dvigalo). Da mogoče izpostavim še edino slabost pri srešnikih – strešniki so pakirani v precej velika pakiranja (če se ne motim 7 ali 8 kom / vez) in so malo nerodni za raznos po strehi, krepka roka ekipe naših krovcev pa je premagala tudi to.

Tako izgledajo strešniki Jacobi Walther Stylist “od blizu” na naši strehi:

jacobi walther stylist skril engoba

25 misli o “Tondach Figaro, Creaton Domino, Nexe Valens … izbrali smo strešnike Jacobi-Walther Stylist”

 1. Bolj ali manj je na koncu odločal izgled. Pri Golobu ni najlepše rešitve okrog zračnika, ki precej “štrli” iz strehe. Mogoče pa sem bil še tudi pod vplivom betonskih strešnikov, ki smo jih imeli na strehi staršev in se niso najbolje izkazali. Ali je bila odločitev pravilna se bo izkazalo skozi čas in morebitne vremenske neprilike. Poročam 😉

    1. Marjan v bistvu je tale barva skrilnata engoba ravno antracit 🙂 Tudi mene je zmedlo ob naročilu in sem že mislil, da dobim napačen strešnik … na koncu je to to kar vidiš na strehi.

     1. Hvala za odgovor. Pa je dejansko razlika med skrilnato engobo in antracit engoba? Ker vidim, da ponujajo obe? V glavnem vaši strešniki so skrilnata engoba, vse druga (snegolovi, žlebovi in ostalo) naročeno antracit barva?

     2. Andrej smo primerjali tudi z Bramac Tegalit a če bi izbral betonskega bi izbral raje Golob Prestiž. Če se ne motim je bila tudi precejšnja cenovna razlika v prid Golobu.

  1. Miha, zaključevali smo kar s pločevino do katere pride fasada (med njo in opeko je 20cm prostora za debelino fasade).

 2. Ste po enem letu še zadovoljni za odločitvijo? Ravno se odločam o nakupi. Če prav razumem gre za antracit engoba barvo?
  Na videu izgleda kot da so nekateri strešniki malce potolčeni.

  1. Anže zagotovo bi se za strešnike Jacobi-Walther Stylist odločili še enkrat. Barva je skrilnata engoba. Na videu je prikazano polaganje strešnikov “v živo” in na določenih mestih je še bilo kaj umazano, zato mogoče tako izgleda 🙂 Dež je opravil svoje in sedaj so kot novi, vabljeni še na ogled v živo 😉

   1. Potrjujem, tumi mi imamo Stylista na strehi pol leta in je res čudovita kritina. Tudi mojstri, ki so ga polagali prvič, so ga pohvalili. Priporočam Dom-Streha uvoznika, so se res izkazali!

 3. Uroš,pozdravljen!
  Krasna hiška…in pohvale za vse informacije, ki ijh delite z nami. Prosim za info koliko napušča si pustil na pročeljih in koliko na straneh, da je izled moderen??
  Hvala in lep pozdrav,
  Dejan (Svečina)

  1. Dejan, da ne bo madežev pa zaupam fasadnemu sistemu in zaključnemu sloju TopDry. O tem sem več zapisal v prispevku http://nasahiska.si/izbira-fasade-in-vizualizacija/.

   Sam veš, da so hiše z ravnimi strehami in arhitekturo brez napušči trend, ki je tukaj. Bolj je problem pri izvedbi detajlov, ki niso ustrezno urejeni in posledično prihaja do zatekanj ali kondenzacije, kar je hitro posledica alg in plesni, ki se začnejo nabirati na fasadi in posledično so tukaj madeži.

   Kako bo v praksi pa zaupam kdaj drugič, čez kakšno leto ali več 😉

   1. Po zdravljeni,
    tudi mi imamo kritino Walther stylist.
    Vendar smo razočarani glede trdnosti strešnika.
    Namreč robovi so zelo krhki. Praktično ga lahko odlomiš z roko. Ker imamo tudi žlote se tam pojavljajo največje težave. Ne vemo kaj bi sploh naredili. Streho imamo 3 leta.

    1. Boštjan, da ga lahko odlomiš z roko? Res neverjetno. Kaj na to pravi dobavitelj in kaj krovec? Hodiš po strešnikih ali pokajo kar sami od sebe? Pri nas in vseh, ki imajo omenjen strešnik sem slišal zgolj pohvale, nobenih težav.

Dodaj odgovor