Toplotna črpalka zrak – voda Panasonic

Za vrsto in način ogrevanja se je bilo potrebno odločiti že v času projektiranja hiše. Tukaj pri novogradnjah dileme običajno ni in tudi pri nas je bilo tako, zato smo se odločili za sodobno klasiko, toplotno črpalko zrak – voda. Druga možnost o kateri smo razmišljali je bila toplotna črpalka voda – voda a zaradi naše lokacije na vodovarstvenem področju dovoljenja za to nismo pridobili. Naslednja pomembna zadeva je bila določiti ustrezno moč toplotne črpalke. Glede potrebne moči smo skupaj z našim strojnikom in hkrati nadzornikom določili optimalno moč 7kW. Tukaj smo upoštevali več dejavnikov – kvadraturo ogrevane površine hiše, debelino izolacije ipd.

Izbira toplotne črpalke

Priznati moram, da sem bil pri izbiri toplotne črpalke kar malo pristranski, saj sem se pri gradnji naučil, da je potrebno poslušati in zaupati izključno in le nadzorniku. Izkazalo se je namreč, da čim sem izvajalcem prepustil preveč odprte roke, niso sledili načrtom in dela izvajali po svoje, kar je privedlo zgolj do dodatnih skrbi.

Tako sem primerjal dve popolnoma novi toplotni črpalki na trgu, glavni dejavnik pri izboru pa je igrala kompaktnost notranje enote, ki zasede čimmanj prostora, nenazadnje pa tudi varčnost in izkoristki. V ožjem izboru sta tako pristala toplotna črpalka japonskega proizvajalca Panasonic Aquarea ADC07JE5 in toplotna črpalka slovenskega proizvajalca Kronoterm Adapt. Ključno vlogo pri izbiri je tako kot že zgoraj napisano odigral naš nadzornik, ki je zaradi preverjene in dobre podpore predlagal izbiro toplotne črpalke Panasonic. Toplotni črpalki smo pri naročilu dodali še vmesnik za povezavo z internetom CZ-TAW1, ki omogoča pregled delovanja in upravljanje preko mobilnega telefona ali računalnika.

Izbrali smo toplotno črpalko Panasonic Aquarea ADC07JE5 ALL in ONE, ki v kompaktni notranji enoti vključuje tudi zalogovnik sanitarne vode prostornine 185 litrov.

Toplotno črpalko v času tega zapisa uporabljamo že 3 mesece in tukaj me je predvsem navdušila podpora uvoznika Jadran energetika, natančneje Sergija :-), ki lahko kar na daljavo spremlja delovanje toplotne in prilagaja posamezne parametre za najbolj optimalno delovanje. Glede na to, da v hiši še ne bivamo so trenutni parametri nastavljeni na minimalno ogrevanje, zato tudi podatke o realni porabi elektrike zapišem ob koncu naslednje sezone. Res kapo dol fantom za odlično podporo uporabnikom.

Montaža toplotne črpalke

Za montažo naše toplotne črpalke smo po priporočilu našega nadzornika izbrali bližnjega izvajalca, podjetje K. B. Kokot (041676822). Izvajalec se je na hiši oglasil in predhodno preveril vse inštalacije, ki so bile ustrezno pripravljene, nato pa je sledila še ponudba za montažo in zagon. Izvajalec je bil izbran in čez en mesec je bila ekipa skupaj z našo toplotno črpalko že na objektu.

montaža toplotne črpalke
freonski priključki toplotna črpalka

V notranjosti toplotne črpalke je prostor namenjen raztezni posodi, ki jo je potrebno namestiti s strani inštalaterja. Tako v zunanjosti ni potrebnega prav nobenega elementa.

toplotna črpalka raztezna posoda
povezava toplotne črpalke Panasonic

Vsi ustrezni priključki na prednji strani toplotne črpalke, kar olajša montažo. Freonski priključki za zunanjo enoto so na vrhu zadaj. Tako je možno notranjo enoto toplotne črpalke namestiti skoraj povsem do stene in zavzame zelo malo prostora. Saj veste koliko stane 1m2 novogradnje in če prihranimo vsak kvadratni meter za kaj koristnega je to vredno zelo veliko.

strojne inštalacije za toplotno črpalko
priklop toplotne panasonic

Ko sta bili zunanja in notranja enota priključeni je sledilo polnjenje sistema. Najprej smo z vodo napolnili in odzračili sistem talnih cevi. To je potekalo tako, da se je postopoma vsaka veja posebej napolnila z vodo. Tako je ena cev z vodo vodila do razdelilnika talnega ogrevanja, druga cev pa je bila speljana ven iz hiše, kamor je voda z zrakom odtekala. Ko v vodi ni bilo več zračnih mehurčkov je bil sistem cevi pripravljen.

Tudi freonsko povezavo med notranjo in zunanjo enoto je bilo potrebno napolniti z ustreznim plinom. Pri našem povsem novem sistemu gre za plin R32, ki je po eni strani bolj prijazen do okolja, po drugi pa ima boljši izkoristek ogrevanja pri nizki temperaturi okolice. Po letu 2025 se bodo lahko v klimatskih napravah uporabljali zgolj plini z GWP pod 750. GWP (Global Warming Potential) je kratica, ki pomeni vpliv na globalno segrevanje. Plin R32 ima vrednost GWP 675.

Po letu 2025 se bodo lahko v klimatskih napravah uporabljali zgolj plini z GWP pod 750.

Ko so bile vse strojne napeljave zaključene so na vrsto prišle še elektro napeljave toplotne črpalke. Tukaj je posebnost naše toplotne črpalke klasičen enofazni električni priključek za notranjo enoto (sicer smo v času inštalacij pripravili trofazno napeljavo) in ustrezna električna napeljava za napajanje in komunikacijo med notranjo in zunanjo enoto. Vsi potrebni kabli so bili hitro priključeni.

Tukaj se splača do zunanje enote dodatno namestiti še dodatni alarmni kabel, ki poskrbi za sprožitev alarma v primeru odstranitve zunanje enote.

zunanja enota toplotne črpalke Panasonic
notranja enota panasonic zrak - voda
elektro priklop toplotne zrak-voda

Zagon toplotne črpalke

Ko so bile vse cevi na svojem mestu in sistem napolnjen z vodo, ter priključeni tudi vsi potrebni električni in komunikacijski kabli je sledil trenutek resnice – zagon toplotne črpalke. Tudi to je steklo kot po maslu in naša toplotna črpalka že ogreva vodo v napeljavi talnega gretja.

Že pri odločitvi za toplotno črpalko smo v kompletu naročili WiFi vmesnik s katerim lahko spremljamo in uravnavamo delovanje toplotne črpalke preko mobilnega telefona ali računalnika. Kot že zgoraj zapisano smo dostop do toplotne črpalke omogočili še serviserju, ki lahko spremlja še ostale servisne parametre, morebitne napake in ustrezno uravnava delovanje na daljavo.

toplotna črpalka panasonic all in one
zagon toplotne črpalke
toplotna črpalka vse v enem
wifi modul za toplotno črpalko
Wifi modul, ki omogoča krmiljenje toplotne črpalke na daljavo preko pametnih naprav ali računalnika
toplotna črpalka Panasonic ADC07JE5
toplotna črpalka Panasonic all in one kit ADC07JE5
kompaktna toplotna črpalka zrak - voda

20 misli o “Toplotna črpalka zrak – voda Panasonic”

 1. Pozdravljeni,
  morda veste koliko žilne in z kakšnimi preseki ste uporabili električne vodnike za napajanje notranje in zunanje enote ter za komunikacijo?

  Lp B.

  1. Boris vse je odvisno od modela toplotne črpalke. Nove Panasonic so enofazne in niti ne potrebujejo trifaznega električnega priključka, čeprav smo ga mi imeli pripravljenega. Če se ne motim so bili vodniki 5 x 2.5mm dovolj. Za komunikacijo smo uporabili 1.5mm.

 2. Zdravo,

  Mene pa zanima ali ste vi polagali parket in montirali kuhinjo pred montažo toplotne črpalke in priklopom vode. In če ja zakaj ste se tako odločili.

  hvala za odgovor

  1. Dejan parket smo polagali prej, kuhinjo po toplotni črpalki. Sicer je bolj običajno, da se toplotna črpalka montira pred parketom, da se izvede še cikel za sušenje estriha. Pri nas cikel za sušenje ni bil potreben, saj se je estrih naravno sušil dovolj dolgo. En izmed razlogov je tudi ta, da v času izvedbe parketa še nismo imeli izbrane toplotne črpalke.

  1. Boštjan naša toplotna črpalka je moči 7KW, ogrevamo pa 160m2 bivalnega dela. Optimalna moč toplotne črpalke je seveda odvisna od precej dejavnikov, tudi od načina gradnje, izolacije in ostalih detajlov. Nam je moč TČ definiral že naš projektant strojnih inštalacij. Le njemu zaupaj, vsaj od izvajalcev ti bo hvalil in priporočal verjetno samo tisto kar dela rad in proizvajalca s katerim dela ali TČ s katero bo največ zaslužil.

 3. Imam wifi vmesnik in ne vidim nobene uporabne vrednosti pri tem. Vidi se temperaturo izpusta, pa porabljeno energijo. To je pa vse. Glede na ostale toplotne črpalke kar ena žalost. Tudi aplikacije ni nobene na voljo, zgolj spletna stran. Ne vem, čemu služita opciji eco in udobje, ko vklopiš, se na toplotni črpalki nobena nastavitev ne spremeni.

  1. Marjan mobilna aplikacija res manjka a sam naredim preko spletne strani vse kar potrebujem. Ne vem ali si spregledal, da lahko uravnavaš tudi funkcijo ogrevanja – klikneš na temperaturo in prilagodiš parametre toplotne črpalke.

  1. Nejc, bom pripravil ločen blog prispevek v kratkem, kjer bom za vsak mesec dopisal porabljeno energijo toplotne črpalke. Preveri na blogu v kratkem 😉 Zaenkrat dopisujem porabo za prejšnji mesec, ki sem jo že delil na FB.

   November 2020 je bil prvi hladnejši mesec, ko je tudi naša toplotna črpalka zrak-voda prvič resneje grela naš dom. Trenutno ogrevamo 150m2 bivalne površine, temperatura v hiši pa je med 23 in 24°C. V mesecu novembru smo za ogrevanje potrošili 244kwh, vključno s toplo vodo pa 300kwh.
   Če upoštevam ceno kwh iz računa z upoštevanimi prispevki in ddv 0.13€ smo v mesecu novembru za ogrevanje potrošili 32€, skupaj s sanitarno vodo 39€.

  1. Aleš nimamo termostatov in sam za njih niti ne vidim potrebe. V hiši praktično nimamo nobenega termostata in toplotna črpalka svoje delovanje uravnava po krivulji glede na zunanjo temperaturo.

 4. Pozdravljeni. Imam vprašanje glede raztezne posode – na slikah vidim samo tisto, ki je v notranji enoti toplotne črpalke. Ali celoten sistem (sanitarna voda in talno gretje) ne potrebuje dveh razteznih posod? Hvala za odgovor

 5. Pozdravljeni.

  Zanima me ali ste zagon toplotne črpalke in sušenje estrihov naredili na gradbeni elektriki, ali ste imeli že gospodinjski priključek?

  Hvala in Lp.

  1. Estrih smo sušili po naravni poti in ni bilo potrebe po ciklu za sušenje estriha. Smo pa nam k srečo kar hitro preklopili na gospodinjski odjem – takoj po nameščenih vseh vtičnicah in stikalih ter oprevaljenih elektro meritvah.

 6. Pozdravljen Uroš, zanima me, če imate tudi vi velika temperaturna nihanja v hiši? Opažam namreč, da je naša nastavitev krivulje taka, da padec zunanje ali dvig temperature zunaj za +- 3-6stopinj celzija spremeni temperaturo v hiši iz npr. 24 na 21,6? Kako imato to pri vas imate tudi vi taka nihanja ali imate konstantno npr. temperaturo v hiši 23 stopinj celzija?
  Hvala , lp Simon.

  1. Simon vsekakor nihanja v temperaturi so, a največ kot posledica toplotnih dobitkov sonca skozi velike okenske površine čez dan.

Dodaj odgovor