Toplotna izolacija tal

Ko smo izvedli vse grobe razvode elektro in strojnih inštalacij, je sledila izolacija tal v pritličju in nadstropju. V pritličju je glavna naloga izolacije zmanjšanje toplotnih izgub v smeri proti tlem, medtem, ko v nadstropju tudi dušenje udarnega zvoka.

Ker je bila v našem primeru hidroizolacija tal z bitumenskimi trakovi nameščena že na podložni beton, smo tukaj to odmislili (v primeru, da ni izolacije že pod temeljno ploščo, se v tej fazi izvede še hidroizolacija tal). Na hidroizolacijo je pred temeljno ploščo bilo položene še 8 cm toplotne izolacije Fragmat XPS 400 o čemer sem že podrobneje pisal v prvih fazah gradnje tukaj.

Za toplotno izolacijo tal pred estrihi smo po priporočilih izvajalca estriha in izvajalcev talnega gretja izbrali Fragmat EPS 100 v debelini 8 cm. Najprej smo položili stiropor debeline 5cm in nanj še dodatne 3cm (na 3 dodatne centimetre smo skorajda pozabili a nas je na to opozoril izvajalec estriha).

V garaži in pod kaminom smo zaradi višjih obremenitev tal izbrali stirodur Fragmat XPS 300.

Pogosto se na toplotno izolacijo polagajo sistemske plošče talnega gretja, na katere se razpeljejo razvodi cevi talnega ogrevanja, a v našem primeru smo se zaradi nekoliko ugodnejše cene in preferenc izvajalca talnega gretja odločili za Tacker sistem pritrjevanja grelnih cevi, kar opišem v prihodnjem prispevku.

Vmesni prostori, kjer potekajo inštalacijski vodniki so nekoliko težje zapolnjivi s stiroporjem, zato smo za te predele nabavili stiropor kroglice, ki smo jih zmešali s cementom. Najprej smo maso mešali v 25l posodi a se je izkazalo, da bo hitreje, če uporabimo kar mešalec. Tudi razmerje mletega stiroporja in cementa smo sproti prilagajali in zadnja mešanica je bila še najboljša 🙂

Ko je bila toplotna izolacija položena in vmesni prostori zapolnjeni, so prišli na vrsto še delitacijski trakovi. Te je skupaj s spenjačem dobavil izvajalec estriha. S toplotno izolacijo in delitacijskimi trakovi naši prostori postajajo zmeraj privlačnejši …

9 misli o “Toplotna izolacija tal”

 1. Pozdravljeni, Bi lahko zaupali, kakšno mešanico med stiroporjem/cementom/vodo ste uporabili za pripravo polnila? Da bi tudi v garaži uporabili EPS 100 niste razmišljali?

  1. Huh, delali smo po občutku 🙂 Najprej namoči EPS kroglice, nato pa dodajaj cement po občutku. V garaži mora biti XPS – zaradi večje tlačne trdnosti.

  2. Mi smo ravno delali in meni se je obnesla mesanica po volumnu:
   1:1:6 voda:cement:kuglice

   Zmesal sem vido in cement z mesalko in jo vlil med kuglice potem pa zmesal rocno in se malk z mesalko.
   Pol sods pripravljenega v 5min.

 2. Za zapolnitev prostora okoli inštalacije bi bil dober Rofix 850, kateri ima že stiropor kroglice notri in se samo vmeša? Mogoče, da se doda samo nekaj izolacijskih kroglic.

 3. Pozdravljen,

  mene pa zanima predvsem koliko časa vam je vzelo polaganje izolacije, ker kolikorrazumem ste to naredili v lastni režiji. Samo polaganje izgleda enostavno, vendar je verjetno zamudno, predvsemv prostorih z instalacijami.

 4. Zelo infromativen prispevek 🙂
  Koliko časa pa ste čakali, da se stirobeton posuši preden ste čez njega dali naslednjo plast stiroporja?

Dodaj odgovor