Tudi na dopustu nas spremlja gradnja

Pred dnevi smo si pred sezonsko gnečo z družino privoščili kratek oddih v istri. To naj bi bil odklop od vsakodnevnih opravil in aktivnosti okrog gradnje a brez slednjega ni šlo 🙂 Praktično na vsaki poti opazujemo različne hiške, njihovo razporeditev oken, streho, žlebove … in tudi na dopustu je bilo temu tako. Seveda je razlog v tem, da se bo kaj kmalu potrebno dokončno odločiti o zidakih, opeki, barvi opeke, detajlov izpeljave žlebov … detajlov je precej, zato tudi vsi poudarjajo pomen izdelave PZI načrta arhitekture o katerem še nismo povsem odločeni.

Med svojimi hobiji največ časa namenim teku. S tem zbistrim misli in glavo ter se sprostim. Tako sem si tudi na dopustu dvakrat odpravil na tek, kjer sem radovedno spremljal različne priobalne hiške. Tam mi je poseben vtis pustila hiška v kraju med Umagom in Novigradom. Prvič sem si jo zgolj s pozornostjo ogledal, ob naslednjem teku pa sem se odločil ogledati tudi njeno notranjost. In glej ga zlomka – hiša je bila odprta in tako sem zakorakal v njeno notranjost, kjer sem spoznal slovenca, čigar tast in tašča gradita čudovit dom za svoja zrela leta. Na mestu omenjene novogradnje je še nedolgo nazaj stala stara hiša, ki so jo bili primorani porušiti in hišo postaviti na novih temeljih. Ugotovil sem, da je pri gradnji na hrvaškem potrebno, da je gradbeni izvajalec in izvajalec elektro inštalacij iz Hrvaške, ostali izvajalci pa so lahko tudi iz Slovenije. Zaupal mi je tudi, da se na hrvaškem izvajalcem ne mudi, zato raje dela s slovenskimi izvajalci. Z deli so tako morali pohiteti, ker v sezoni z gradnjo ne smejo povzročati hrupa. Hiška je povsem obrnjena proti jugu, od plaže pa jo loči zgolj 50 metrov. Seveda sem vtise strnil še v kratki foto galeriji, ki si jo lahko ogledate v nadaljevanju.

Čudovite poti za tek med vasmi z razgledom, kjer se je užitek izgubiti.

Hiška, ki je požela največ navdušenja.

 

Velike odprtine proti morju.

 

Simpatična istrska hiška.

Še ena novogradnja nekoliko bolj oddaljena od morja. Izvajalci hitijo, da gradbena dela zaključijo pred sezono.

Med ulicami kraja Dajla.

Kontrast novo – staro. Zapuščen samostan v kraju Dajla.

 

 

Odkar sta v najini družini dva malčka vse pogosteje zahajamo v mobilne hiške, kjer se otroci brez skrbi igrajo na zunanji terasi in spoznavajo nove prijatelje. Sliko sem naredil z razlogom detajla pergole, kjer prozorno streho zakriva belo platno, ki služi senčenju. S tem pridobimo na osvetljenosti terase in notranjih prostorov.

Dodaj odgovor