Urejanje okolice – drevesa in okrasno zelenje

Urejanje okolice je projekt našega nežnejšega spola. Zagotovo bi se ga še enkrat lotili na enak način – z idejno zasnovo in natančnimi načrti krajinske arhitekture. To nam je izdelala krajinska arhitektka Rebeka Črepnjak – 070 821 531, rul.si. Z Rebeko smo se super ujeli že na prvem sestanku, sodelovanje pa se je nadaljevalo med izvedbo in še danes se kdaj slišimo za nasvet, zato jo toplo priporočam.  Naše osnovne želje glede dreves in zelenja so s strokovnimi nasveti dobile svoj smisel in nenazadnje tudi vizualno predstavo.

Drevesa

V naši okolici ne bo preveč dreves, zato smo skupaj s krajinsko arhitektko skrbno izbrali drevesa, ki bodo krasila okolico. Večina bo okrasnih dreves, glede na potrebe pa bomo sproti dodali še kakšno sadno drevo.

Prva izmed dreves na katera smo se osredotočili, so drevesa, ki bodo krasila našo dovozno pot. Tukaj smo nujno potrebovali drevesa, ki v obsegu krošnje ne bodo merila več kot 3m. Za te specifike nam je bil svetovan stebrasti gaber oz. Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’. Z iskanjem tega drevesa smo imeli še največ izzivov, saj ga času našega iskanja ni ponujala praktično nobena drevesnica. Po naključju so jih nazadnje imeli ravno 5, kolikor smo jih sami potrebovali, v bližnji drevesnici. Drevesa smo takoj za polaganjem tlakovcev, ko so bile določene končne višine, tudi posadili.

Druga drevesa smo načrtovali še pred hišo, kjer smo z njimi želeli nekoliko zastreti mejo med sosedi. Za to so nam bila svetovana tri drevesa šmarna hrušica (Amelanchier lamarckii), ki smo jih zasadili letošnjo pomlad. Gre za večdebelni visoki grm z užitnimi plodovi, ki smo se jih naužili že v letošnjem letu (na fotografijo tega dela sem čisto pozabil).

šmarna hrušica

Okrasno zelenje

Zraven dreves, bo okolico naše hiše krasilo okrasno zelenje, predvsem okrasne trave.

Za okrasno travo v polsenčni/senčni legi nam je bila svetovana trava Carex morrowii “Variegata” v kombinaciji z Liriope muscari ‘Royal Purple’ – liriopa. Trave so našo okolico že popestrile, saj cvetijo od meseca avgusta do oktobra.

Pod drevesi smo zasadili okrasno travo Pennisetum alopecuroides ‘Hameln Gold’. Omenjena trava cveti od meseca julija do meseca oktobra.

Predel z okrasnimi travami smo zastrli s protiplevelno kopreno in zasuli s pranim prodcem, ki je skladen z prodcem ob hiši (predel z drenažo). Tukaj nam je bila sicer svetovana vulkanska kamnina lava, ki dobro zadržuje vlago a smo se na koncu odločili za prodec iz estetskega razloga. Tudi cenovno je prani prodec precej cenejši od drugih zastirk.

Končni rezultat

Zaenkrat smo z izborom zelenja v okolici zelo zadovoljni. Drevesa in okrasno zelenje v vsakem letnem času popestri pogled skozi okno in še z večjo pozornostjo po naših mladih drevesih opazujemo prehajanje med letnimi časi skozi okolico. Zagotovo bomo dodali še kakšno drevo za senco pred hišo, tudi sivka za vonj po morju je še v planu, pa tudi visoke grede …

Dodaj odgovor