Urejanje okolice – zemeljska dela in setev trave

Groba zemeljska dela z nasutji in utrditvijo terena smo izvedli že v fazi prvih gradbenih del. Takrat je bilo potrebno teren v višino dvigniti skoraj en meter v nivo škarpe sosedov. V času gradnje se je teren še nekoliko posedel in dodobra utrdil, zato je bil to res odličen čas za ureditev grobih zemeljskih del v okolici hiše.

Priprava terena za setev trave

Pred sejanjem smo odstranili vrhnji sloj zemlje, teren finalno izravnali in nasuli fino sejano zemljo. Zemljo je priskrbel naš izvajalec zemeljskih del in je bila res izjemno kvalitetna. Za 600m2 zelenice smo porabili nekaj več kot 20 kubikov fine sejane zemlje.

Zemljo smo najprej grobo raporedili po terenu, nato pa še z grabljami natančno razporedili glede na želene višine in padce terena. Če bi bilo tisti dan na voljo nekoliko več časa, bi zemljo še dodatno izravnali z leseno desko.

Setev trave

Setev trave smo izvajali v sredini oktobra, kar je zadnji čas v letu, ko je to še primerno. Setev trave se priporoča med aprilom in majem v spomladanskih mesecih, ter med septembrom in sredino okrobra v jesenskih mesecih. Najboljši čas je sicer september, saj bo v tem primeru trata do poletja ustrezno razvila svoj koreninski sistem. S tem bi naj bila trava bolj odporna na sušo.

Sami smo po nasvetu več strokovnjakov izbrali travno seme Barenbrug Super sport. Seme smo kolikor je šlo enakomerno posejali, ter z grabljami zgolj površinsko z zemljo zastrli semena. Tako smo travno seme nekoliko zaščitili pred lačnimi kljunčki. Zraven travnega semena smo dodali še gnojilo, ki bo trati dodalo potrebne hranilne snovi.

Na koncu je priporočljivo vse še povaljati, da se travno seme bolje obdrži podlage. Ko smo z valjanjem začeli je pričelo deževati, zato smo sami povaljali le majhen del naše zelenice.

Z deli smo tistega dne res zelo hiteli, saj je bila napovedana slaba vremenska napoved. K sreči smo z deli zaključili zadnji hip preden nas je pregnal dež.

Kako je izgledal naš dan setve nove trate v parih minutah pa si lahko ogledaš v nadaljevanju 😉

Cena za sejanje nove trate

Cena za sejanje naše nove trate z zemeljskimi deli, nabavo sejane zemlje, travnim semenom in gnojilom v lastni režiji je znesla okvirno 2,5€ / m2.

Za enako izvedbo sem imel tudi ponudbo podjetja, ki se ukvarja z urejanjem okolice in je bila cena skoraj dvakrat višja. Tako se je vsekakor splačalo poprijeti za delo in tudi sejanje trave urediti bolj ali manj v lastni režiji.

Naša nova trata

Po pol leta in s toplejšimi meseci je naša zelenica končno zasijala v svoji najlepši luči. Zraven sejane trave je iz zemlje pokukalo še nekaj plevela, ki smo ga ročno opleli. Čeprav to ni najbolj priporočljivo na novo posajeni trati, smo zelenico poškropili še s škropivom za širokolistni plevel.

S končnim rezultatom smo zelo zadovoljni, le še robotsko kosilnico bo potrebno nabaviti. Imaš kakšno priporočilo? 🙂

2 misli o “Urejanje okolice – zemeljska dela in setev trave”

  1. Zdravo Uroš,

    Bi bilo mogoče dodati še kakšno sliko zelenice iz ptičje perspektive?:) Predvsem me zanima, kakšno gostoto je mogoče doseči z ročnim sejanjem, ali je za res gosto travo nujno potrebna travna ruša/trava v roli, ali je mogoče tudi z ročnim sejanjem?

    Lp, Matej

    1. Matej žal nimam nobenega poznanega ptiča za fotografijo iz ptičje perspektive. Tudi brez travnega tepiha se da doseči odličen rezultat. Če že ne ročno, lahko seješ tudi strojno.

Dodaj odgovor