Vertikalna hidroizolacija temeljev hiše

Ker bomo kmalu grobo uredili okolico hiše in začeli z izvedbo fasade, je nastopil čas za vertikalno hidroizolacijo temeljev naše hiške. To nam je tako nadzornik kot tudi zidar svetoval izvesti šele v tej fazi, saj se lahko v primeru prehitre izvedbe zgodi tudi to, da izolacija odstopi od zidu.

Izravnalni omet

Pred izvedbo hidroizolacije je dobro pripraviti ravno površino stene, da bo hidroizolacija polno navarjena na podlago. Tukaj gre predvsem za zapolnitev lukenj v opeki, da pridemo do gladke površine. Nekateri ta del izvedejo kar z lepilom za keramiko, sami pa smo uporabili cementni omet, ki naj bi bil še bolj primeren za to. Omet smo nanesli praktično na vso površino temelja pa do višine 30 – 40 cm nad končnim tlakom. Delo je bilo opravljeno dokaj hitro in enostavno, vseeno pa je vzelo dva popoldneva.

Hladni bitumenski premaz

Hladni bitumenski premaz je namenjen zapolnitvi razpok v podlagi za boljši spoj hidroizolacije na podlago. Uporabili smo IBITOL HS proizvajalca Fragmat. Tudi tukaj večjih posebnosti ni bilo. Ibitol sem z valjčkom enostavno nanesel na steno in del podložnega betona, kjer se bo horizontalna hidroizolacija stikala z vertikalno. Pred tem smo površine še skrbno očistili ostankov betona in umazanije.

Hladni bitumenski premaz Ibitol HS in valjček s katerim sem ga nanesel na izravnalni omet

Vertikalna hidroizolacija temelja

Za vertikalno hidroizolacijo smo izbrali bitumenski trak Fragmat Izotekt V4. Na trgu so sicer tudi alternativni proizvajalci in znamke večjih trgovskih družb a tudi tukaj sem dodal nekaj € in se odločil za preizkušenega slovenskega proizvajalca.

Horizontalno izolacijo smo izvedli že na podložnem betonu, zato je bila na veh straneh hiše ta že od 10-20 cm od hiše pod temeljno ploščo. Zelo pomemben je detajl spoja obeh, horizontalne in vertikalne hidroizolacije. Tukaj je končni izdelek, ki v višino sega cca. 30cm nad končnim notranjim tlakom.

varjenje hidroizolacije fragmat
Stik vertikalne in horizontalne hidroizolacije
vertikalna hidroizolacija

Hidroizolacija detajlov pod okni in vrati

Znano je, da klasični bitumenski trakovi nekoliko slabše primejo na purenit, ki se običajno nahaja pod okni, pa tudi detajli okrog oken v predelu špalete je zelo težko privariti z grelcem, saj se XPS hitro začne topiti. Za ta nemen sem kupil specialno bitumensko pasto in jo na površino nanesel z zidarsko žlico. Prvi nanos sem armiral s fasadno mrežico, drugi nanos pa je polno prekril in zaščitil objekt pred vdorom vlage iz zunanjosti.

bitu pasta purenit
Nanos bitu paste in armirne mrežice v predel stika purenita in bitumenskega traku
hidroizolacija pod stavbnim pohištvom
bitu pasta pod balkonskimi vrati
bitu pasta vrata purenit
Izvedba hidroizolacije z Bitu pasto

13 misli o “Vertikalna hidroizolacija temeljev hiše”

 1. Pozdravljeni,
  sem sam v fazi izdelave vertikalne hidroizolacije in so mi odsvetovali uporabo npr. Izotekt V4 ali podobnih izdelkov, ki so namenjeni talni hidroizolaciji, saj se ne bi na njega prijelo lepilo za fasado in posledično tukaj lahko zateka ali vleče vlago. Zato me zanima
  – kako je to rešil vaš fasader?
  – ali ste imeli kakšne težave pri izvedbi fasade?
  – Ali ste mogoče pred izvedbo fasade še s čim premazali Izotekt, za boljši oprijem lepila
  Hvala za odgovor.
  LP

  1. Dobi se posebno lepilo Tekapur Bitumen Adhesive posebej za leplenje xps na bitumensko poglago. sam imam to že več kot 2 leti in ni nobenih problemov.

 2. Zanimivo, da bi ti nekdo to odsvetoval 🙂 Potem še tega “strokovnjaka” vprašaj kaj je njegova rešitev in detajl izvedbe.

  Izvedba fasade v tem predelu je v kombinaciji lepilne malte in lepilne pene. Ravno smo v izvedbi tega in tu večjih posebnosti ali prednamazov ni bilo potrebnih.

 3. Pozdravljeni,

  kratko vprašanje glede zaključka pod vrati terase. Kako ste zaključili del do vrat, z AB ploščo ali kako drugače?
  Hvala za odgovor.

 4. Mogoče sem se narobe izrazil. Detajl od purenita navzven:
  – purenit
  – HI (bitu pasta z mrežico)
  – AB plošča za zunanjo teraso/atrij

  Hvala za odgovor.

 5. Kako debela plast se je dalo izravnalnega ometa? Zgolj toliko, da se je “izravnalo” zidake, ali bolj na debelo?
  Za izravnalni omet ste uporabililepilno malto za fasade?

  1. Aleš izravnalni omet je le za to, da se površina izravna in bo hidroizolacija lepše prijela na površino. Sami smo uporabili omet, slišal pa sem že, da nekateri uporabljajo tudi fasadno lepilo.

 6. Zivijo. Kak nasvet glede nanosa bitu paste? Najprej se jo nanese, gor da mrezico in nanese se malo paste. Nato se pisusi in nanese se eno plast bitu paste? Kaj pa porem? Ce prav razumem, ste potem na to gor navarili izotek še?

Dodaj odgovor