Vgradne omare po meri

Vgradne omare so v sodobnih novogradnjah nepogrešljivi del notranje opreme. Največja prednost vgradne omare izdelane popolnoma po meri je v prihranku prostora. Vgradno omaro je namreč moč popolnoma prilagoditi dimenzijam prostora, izvedene pa so lahko od stene do stene, od tal do stropa ali ločujejo dva prostora v hiši. Pri slednjem so lahko še posebej zanimiv del vgradne omare tudi vrata, ki v omari “skrivajo” vidni prehod v drug prostor.

Zagotovo je ena izmed prednosti vgradnih omar tudi razporeditev elementov v sami omari, ki ga lahko določimo sami, pa tudi načini odpiranja, barve, dodatni elementi, kot so niše, osvetlitev itd.

Sami smo zaradi vseh zgoraj navedenih razlogov že v fazi projektiranja naše hiše vgrdno omaro predvidili v predsobi, kjer je bila predvidena kotna vgradna omara z nišo in prostorom za čevlje. Druga vgradna omara bo v spalnici, kjer je bila predvidena vgradna omara od stene do stene in v polni višini do stropa.

Izvedbo sva glede na odlične pretekle izkušnje zaupala našim mizarjem, Mizarstvu Tajhmajster, ki so nam izdelali že kuhinjo in notranja vrata s skritimi podboji.

Vgradna omara v predprostoru

Največ izzivov smo imeli z optimalnim snovanjem vgradnje omare v predprostoru. Tukaj smo želeli zraven modernega izgleda omare še popolnoma funkcionalne prostore za odlaganje in nišo za udobno preobuvanje. Seveda ni manjkalo še idej za udobno senzorsko osvetlitev a gremo lepo po vrsti.

Glavna prednost vgradnih omar po meri je v popolni prilagodljivosti. To je na koncu tudi svojevrsten izziv, ko ugotoviš kaj vse je možno. Sami smo si pri začetnih idejah zelo pomagali s Pinterest-om, kjer lahko med drugim najdeš različne možnosti in izvedbe notranje opreme doma. Tukaj je nastala glavna ideja o naši garderobni omari. Barva omare v predprostoru bo bela, niša, ki bo služila prostoru za sedenje in obešanju jaken pa bo imela lesni dekor. Zelo zanimiv in uporaben detajl je še prostor za čevlje pod sedalnim delom, kamor lahko odložiš čevlje, ki so vsakodnevno v uporabi. Tu je ideja v tem, da čevlje sezuješ in jih enostavno odložiš pod omaro, brez da bi odpiral vrata omare in jih pospravljal v omaro.

Mizarju naša zasnova ni predstavljala posebnih težav. Določili smo število polic in vrata z odpiranjem na dotik. Omara je bila že čez nekaj tednov izdelana in pripravljena za montažo.

Pri montaži je bil sicer en manjši izziv z ravnino ene stene a tudi to so monterji elegantno uredili s skobljanjem ene stranice in tako se je omara prilagodila poševnini stene 🙂 Trenutka žal nisem uspel ujeti v objektiv.

Še en od detajlov je osvetlitev oz. LED trak v niši omare, ki osvetljuje sedalni del. Da je osvetlitev še bolj praktična sem pri prostoru za čevlje dodal senzor, ki glede na zaznano gibanje v bližini omare samodejno aktivira osvetlitev. To se je izkazalo še posebej praktično ob vstopu v hišo, kjer se luč v niši prižge samodejno še preden v temi najdeš stikalo za vklop luči na hodniku.

Vgradna omara v spalnici

Spalnice v modernih hišah so danes zelo minimalistične in velikokrat niti nimajo omare, zgolj posteljo in dve nočni omarici. Tako so tu največkrat garderobne omare, kjer skozi vrata iz spalnice stopimo v ločen prostor (t.i. omaro), kjer se preoblečemo. Idealno je, če v garderobni omari oz. sobi omare nimajo vrat in enostavno iz polic vzamemo potrebna oblačila. Praksa kaže, da to dolgoročno ne funkcionira najbolje, saj se na policah in oblačilih v takšni garderobni sobi nabira prah. Tako je prej ali slej potrebno na omare namestiti vrata.

Po mojem mnenju boljša zasnova je vgradna omara v spalnici, kjer je omara del spalnice ali pa je v prostor umeščena kot stena, ki razmejuje spalni prostor od garderobnega. V našem primeru v spalnici nismo bili preveč zahtevni in smo se odločili za klasični tloris spalnice, kjer smo se odločili, da bo eno celotno steno spalnice prekrivala vgradna omara po meri. Tukaj je predvsem naš nežnejši spol zasnoval najbolj optimalno razporeditev elementov, odlagalnih prostorov in polic, ki glede izkušnje z bivanjem v prejšnjem domu najbolj ustrezajo našim pričakovanjem.

Načrt naše vgradne omare v spalnici

Ker smo želeli čimbolj čisto steno smo se tudi v spalnici odločili za vgradno omaro z vrati, ki se odpirajo na dotik. Tako na omari ni potrebnih ročajev ali odprtin za odpiranje. Glede na dosedanjo polletno uporabo omare v praksi nam predvsem zapiranje omare gre nekoliko težje od rok. Za zapiranje omare je potrebnega nekaj več truda kot pri običajnih omarah. Da se vrata omare zaprejo jih je potrebno potisniti do konca. Še zmeraj računamo, da se bomo tudi temu prilagodili. V najslabšem primeru je še zmeraj možno omari dodati ročaje.

Če želiš vgradno omaro, ki bo popolnoma prilagojena po meri se je najbolje obrniti kar na mizarja ali podjetje, ki je specializirano za izdelavo vgradnih omar po meri.

Cena vgradne omare

Kot na vse ostalo tudi na ceno vgradne omare vpliva precej dejavnikov. Glavni so zagotovo velikost, število predalov, polic in ostalih posebnosti. Če primerjamo ceno izdelave omare po meri s ceno omare iz pohištvenih trgovin je cena vgradne omare vsekakor nekoliko višja. A ko vračunamo čas za natančne izmere našega prostora, izdelavo pohištva po meri v mizarski delavnici, dostavo in montažo, kjer je potrebno na lokaciji montaže še kakšno omaro prilagoditi poševnini stene je dodatni vložek popolnoma razumljiv.

Cena naše vgradne omare v predsobi in spalnici je bila okvirno 1500€. Glede na to, da je omara popolnoma prilagojena prostoru in našim željam je bila to investicija vredna svojega denarja in bi jo vsekakor ponovili.

7 misli o “Vgradne omare po meri”

   1. Ja res je, imamo nekaj podobnega v spalnici. Bel iveral, okovje blum, tip-on sistem…cena pa cca 2500eur. Koliko tm pa je omara v spalnici?

    Hvala za odgovor,

    Matej

   2. Pozdravljeni

    Zanima me, kakšen material je bil uporabljen za omare?
    Hvala za odgovor.

    Lep pozdrav

    Suzana Paul

  1. Sanja ne verjamem, da vam bo kdo izdelal in zmontiral omaro po meri ceneje. Smo imeli tri različne ponudbe in vse so bile v omenjenih okvirjih. V prejšnjem domu smo imeli omaro z drsnimi vrati a nam funkcionalno ni ustrezala (zmeraj je bil del omare kamor si potisnil drsni del zaprt). Seveda vsak izbere rešitev, ki njemu najbolj ustreza in še sreča, da je izbira omar, načinov odpiranja in drugih detajlov tako raznolika 😉

Dodaj odgovor