Videonadzor in domofon za hišo

Vsakomur, ki se podaja na pot gradnje hiše, predlagam, da že v fazi izvedbe elektroinštacij izvede električno napeljavo za domofon in video nadzor. S tem imaš kadarkoli možnost namestiti kamere za videonadzor in video domofon oz. hišni zvonec.

Video domofon namesto hišnega zvonca

Če je bil del vsake hiše še nedolgo nazaj hišni zvonec, je tega danes nadomestil domofon in video domofon. Glavna prednost domofona pred klasičnim hišnim zvoncem je v prenosu glasu in slike. To v praksi pomeni, da ob pritisku na gumb pred hišo zazvoni domofon v hiši. Na zaslonu v hiši pogledamo kdo je pred vrati, se z njim pogovorimo in nato odpremo vrata. Če imamo elektronsko ključavnico, lahko preko domofona tudi odklenemo vhodna vrata.

Če vse skupaj povežemo z internetom, lahko v primeru odsotnosti od doma zazvoni mobilna aplikacija. Tako lahko tudi preko pametnega telefona pogledamo kdo je pred vrati hiše. Če je to poštar, se lahko z njim na daljavo dogovorimo, da paket odloži pred vrati hiše.

Cena video domofona

Video domofon je sestavljen iz zunanje enote, ki se nadometno ali podometno namesti na fasado pred vhodna vrata. Drugi sestavni del je notranja enota z ekranom. Kombiniramo lahko tudi več zunanjih enot (dodatno lahko namestimo eno na zunanjo stran dvoriščne ograje) ali več notranjih enot v primeru večstanovanjskih objektov. Cene enostavnejših kompletov video domofonov se začnejo pri 100€, boljši kompleti domofonov z internetno povezljivostjo pa pri 200€. Za takšnega smo se odločili tudi sami. Komplet dveh zunanjih enot in ene notranje enote z LCD ekranom je skupaj znesel okvirno 400€.

O odklepanju vhodnih vrat in uporabi domofona sem več zapisal tudi v blogu Prstni odtis za odklepanje vhodnih vrat.

Za video domofon pred vhodnimi vrati je potrebno zagotoviti UTP kabel do komunikacijske omarice.
Montaža zunanje enote domofona.
Zunanja enota domofona je na svojem mestu. Zraven gumba ima vgrajen mikrofon, zvočnik in kamero.
Mesto za našo notranjo enoto domofona. Tudi tukaj je za povezavo med notranjo enoto in komunikacijsko omarico dovolj le UTP kabel.
Montaža notranje enote domofona.
Pregleden zaslon na notranji enoti, kjer največkrat koristimo funkcijo monitorja. Tukaj lahko pogledaš kdo je pred vhodnimi vrati, ogledaš pa si lahko tudi sliko iz nadzornih kamer.
Še vnos nastavitev …
Tako izgleda še v praksi, ko je nekdo pred vrati. Ob pritisku na gumb zazvoni notranja enota, kjer lahko začneš s komunikacijo. V primeru elektronske ključavnice lahko že preko domofona odkleneš vhodna vrata.

Videonadzor

Videonadzor hiše je ena izmed stvari, ki je pri naših inštalacijah prišla na vrsto čisto na koncu. Je ena izmed tistih stvari, ki jih je dobro imeti, nikakor pa niso nujne kot hišni zvonec. Zapisal sem že na začetku, da vsakomur priporočam pripravo vseh potrebnih elektro inštalacij za videonadzor, za kamere in snemalnik pa se lahko odločiš kadarkoli kasneje. Če si na inštalacije pozabil je možno izbrati tudi brezžični video nadzorni sistem. Tako kot sem zapisal že pri hišnem alarmu, si lahko s kabli veliko bolj brez skrbi. Na vzdrževanje in redno menjavo baterij lahko mirno pozabiš. Za vse kamere in domofon je potrebno zagotoviti UTP kabel, preko katerega se prenaša slika, zvok, poskrbi pa tudi za električno napajanje kamer.

Pri videonadzoru so jedro sistema video kamere in snemalnik. Kamere v praksi ves čas snemajo in posnetek hranijo na disku snemalnika. Snemalnik s priročno nastavitvijo na disku ohrani zgolj posnetke, kjer je bilo zaznano gibanje oz. premikanje.

Mobilna aplikacija za obvestila

Podobno kot dobimo obvestila v primeru hišnega zvonca pri video domofonu, si lahko za vsako kamero v okolici ali v hiši nastavimo obvestila v primeru zaznanega gibanja. Tako nas v primeru zaznanega gibanja kamera preko potisnega sporočila zmeraj obvesti na pameten mobilni telefon. Ob obvestilu prejmemo še posnetek dela z zaznanim gibanjem.

V našem primeru tako za domofon, kot tudi za video nadzor uporabljamo mobilno aplikacijo DMSS. Aplikacija je brezplačna za uporabo, ima pa vse potrebne funkcionalnosti za video domofon in spremljanje dogajanja v domu in okolici ne glede na lokacijo kjer se nahajamo.

Montaža domofona in video nadzora

Tako kot alarmni sistem, sem tudi montažo domofona in video nadzora zaupal lokalnemu strokovanjaku za tehnično varovanje doma, Milanu Kristoviču iz podjetja M – Varovanje (031 326 046). Z Milanom sva dorekla detajle vseh potrebnih komponent, kvaliteto video nadzornih kamer (tukaj se cene najbolj razlikujejo – sami smo izbrali boljši model), dodali pa smo še nadometno komunikacijsko omarico, kamor bomo shranili vse komponente za video nadzor in komunikacijo (brezžični internetni usmernik, modem ipd.).

Naš sistem je sestavljen iz naslednjih komponent:

 • 4 zunanje video nadzorne kamere
 • snemalnik
 • trdi disk za snemalnik 2TB
 • POE napajalnik
V komunikacijski omarici se vsaka enota video nadzora in domofona poveže na POE stikalo, ki poskrbi za internetno povezavo do snemalnika in napajanje enote.
Video posnetki nadzornih kamer se hranijo na disku snemalnika.
Zame najbolj priljubljena funkcija je pregled dogajanja okrog hiše in pred vhodnimi vrati na mobilnem telefonu.
Urejena komunikacijska omarica.
Kabli UTP za priključitev video kamer.
Najprej se na fasado namesti nosilec kamere.
Ko se kamere povežejo in preizkusijo so pripravljene na pritrditev na nosilec.
Kamere so na svojem mestu.
Manjši izziv smo imeli s kamerami na drugi strani hiše, kjer je prvotno planiran skriti žleb oviral vidni kot kamere. Z nekaj truda smo kamero prestavili na optimalno mesto.

6 misli o “Videonadzor in domofon za hišo”

  1. Napajanje do domofona in kamer je preko UTP kabla (PoE – napajanje prek etherneta). Ločenega kabla za napajanje torej ne potrebuješ.

 1. Pozdravljeni
  Zanima me okvirna cena tega projekta.oz. koliko je je bilo delo in koliko posamezne komponente.
  Hvala za odgovor

  Roman

  1. Roman tukaj so cene zelo različne. Kamero dobiš že za 50€, lahko pa vzameš boljšo kot smo to storili mi za 120€. Spet na ceno vpliva količina kamer in vseh ostalih komponent. Tako je cene vedno nehvaležno podajati. Računaj v okvirju 1000€, za to ceno lahko dobiš že dobro opremo z montažo (ob predpogoju, da si vso potrebno napeljavo uredil že prej, sicer pa obstaja tudi WiFi opcija).

Dodaj odgovor