WC aktivirna tipka in odzračevanje neprijetnih vonjav DuoFresh

Zraven splakovanja, sodobne aktivirne WC tipke omogočajo še prezračevanje, ambientalno osvetlitev in brezstično ali daljinsko aktiviranje. Tokrat se bom posvetil našim izbranim tipkam preko katerih aktiviramo splakovanje WC školjke.

O WC kotličkih in izbiri ustreznega vgradnega kotlička sem že pisal. Pri vgradnih WC kotličkih se aktivirna tipka kupi ločeno od samega kotlička. Večina tipk danes omogoča dvokoličinsko splakovanje, z manjšo tipko odteče manj, z večjo pa vsa voda iz kotlička. Količino vode za splakovanje lahko sami poljubno nastavimo.

Klasični nadometni WC kotlički imajo tipko oz. sistem, s katerim lahko sprožimo splakovanje WC školjke že integriran v kotličku in jih ni potrebno kupiti ločeno.

Sami smo imeli z izbiro ustreznega podometnega vgradnega kotlička Geberit Duofix pri izbiri aktivirnih tipk zares široko izbiro modela in barv. Z barvami nismo želeli pretiravati, zato smo izbrali belo stekleno tipko Sigma50.

Zraven modernega izgleda aktivirne tipke, lahko tipko čez čas enostavno zamenjaš z drugo. Večina aktivirnih tipk ima še prostor za čistilno tabletko, ki se vstavi v tipko in poskrbi za čistočo ob vsakem splakovanju.

Odzračevanje neprijetnih vonjav Geberit DuoFresh

Čeprav je na prvi pogled naša aktivirna tipka Geberit Sigma50 povsem klasična aktivirna tipka, se v njej skriva sistem za odzračevanje neprijetnih vonjav – Geberit DuoFresh. Sistem omogoča odvajanje neprijetnih vonjav neposredno iz mesta izvora – iz WC školjke. Ko senzor zazna gibanje pri WC školjki se samodejno aktivira ventilator, ki iz WC školjke preko keramičnega filtra pod tiško filtrira zrak.

Sami smo se sicer spraševali ali bo Duofresh modul glede na rekuperacijo v naši hiši sploh smiseln. Če razmislimo nekoliko bolje se vonj preko filtra izniči in tako niti ne pride v prostor, zato tudi v primeru rekuperacije oz. prisilnega prezračevanja dobro opravi svojo nalogo.

Duofresh modul ima še eno super funkcionalnost – ambientalno lučko, ki v temi osvetljuje stranišče. Tako je pot do WCja v nočnem času zelo enostavna.

Kako DuoFresh modul deluje v praksi?

Najprej je vredno še enkrat opozoriti, da za delovanje potrebuješ elektriko na mestu WC školjke. Sami smo jo kljub nasvetom vodovodarjev tja napeljali zadnji hip, po zunanji strani stene pred izvedbo fasade.

Modul se priključi na elektriko in napajalnik skrije v školjko na spodnji strani ob montaži školjke. Tudi če se za prezračevanje ali katero drugo inovativno funkcijo ne boste odločili takoj, vam priporočam električno inštalacijo do WC školjke, saj boste lahko modul za prezračevanje, WC prho, brezstično splakovanje ali pa samodejni dvig pokrova dodali kadarkoli kasneje. Mogoče bo čez 20 let pri WC školjki aktualnega še kaj 😉

Modul je precej pametnejši kot izgleda v praksi. V bistvu je čisto pameten modul za odzračevanje. Za optimalne nastavitve si namestiš mobilno aplikacijo Geberit Home, nato pa poskeniraš QR kodo na tipki, da se mobilna aplikacija preko Bluetooth vmesnika poveže s tipko. Vzpostavitev povezave je enostavna v treh korakih.

Nastavitve prezračevanja

Običajna nastavitev pri prezračevanju je samodejno prezračevanje, kjer lahko nastavimo jakost ventilatorja in občutljivost senzorja. Senzor, ki je nameščen pod tipko namreč zazna gibanje in ob uporabi WC školjke takoj začne s filtracijo zraka iz školjke.

Pomembna opcija pri nastavitvi prezračevanja je še čas naknadnega iztoka. To je čas prezračevanja od trenutka, ko senzor preneha zaznavati gibanje. V praksi to pomeni čas odzračevanja iz školjke, ko školjko zapustiš.

Nastavitve osvetlitve

Orientacijska osvetlitev je dodatni “bombonček”, za katerega v bistvu niti nisem vedel. Gre za intimno ambientalno osvetlitev pod tipko, ki v nočnem času zagotavlja ravno pravo mero osvetlitve školjke, da ni potrebno prižigati glavne kopalniške luči. Tudi osvetlitev je najbolj praktično nastaviti kar na samodejno. Pri tem je moč nastaviti jakost osvetlitve, osvetlitev pa se aktivira kar samodejno ob mraku. Možno je tudi prilagoditi vklop glede na želeno svetlost.

Tako izgleda aplikacija Geberit Home ter nastavitve prezračevanja in orientacijske osvetlitve:

2 misli o “WC aktivirna tipka in odzračevanje neprijetnih vonjav DuoFresh”

  1. Pozdravljeni,

    Odlična rešitev, ki jo načrtujem tudi sam. Zanima me le na kaj morem biti pozoren pri nakupu duofresh modula, da bo samodejno zaznaval uporabnika (da ni potrebe p tipki za vklop).
    Ter spet pri nakupu tipke, da bo imela ambientalno osvetlitev…? Je to funkcija tipke ali je to sestavni del duofresh modula?

    1. Tomaž, če se ne motim je osvetlitev del duofresh modula, tipka tukaj nima nobenega vpliva. Za vsak slučaj še preveri v trgovini kjer boš kupil.

Dodaj odgovor