Ytong hišni sejem in delavnice za graditelje

Danes sem obiskal hišni sejem podjetje Xella, najbolj znanega po proizvodnji porobetonskih zidakov Ytong. Njihov hišni sejem je pravzaprav dan odprtih vrat, kjer toplo sprejmejo vse bodoče graditelje ali pa tiste, ki jih nasplošno zanima več o gradnji s porobetonskimi zidaki Ytong.

Čeprav sem sam na uvodno delavnico, kjer so predstavniki podjetja razložili praktično vse o lastnostih zidakov, izolativnosti, načinu gradnje, možnih subvencijah praktično zamudil, sem si z velikim zanimanjem ogledal drugi del – proizvodnjo in praktični prikaz načina gradnje.

Ob zaključku teoretičnega dela uvodne delavnice je vse udeležence čakal še manjši prigrizek s pogostitvijo (zelo pohvalno in priročno glede na to, da sem bil ta dan na službenih sestankih in je časa za malico zmanjkalo 🙂

Ogled proizvodnje porobetonskih zidakov Ytong

Zatem smo si nadeli jopiče in zaščitno kapo, ter se skupaj s predstavniki odpravili na voden ogled proizvodnje. Ta je potekal od mešanja samih sestavin (kremenčev pesek, apno, cement, voda), ulivanja v velike kalupe, do razreza, avtoklaviranja in pakiranja zidakov. Še posebej zanimiv je bil postopek avtoklaviranja, ki je na kratko postopek, kjer pod pritiskom vodne pare pri temperaturi do 200°C Ytong zidaki v avtoklavu pridobijo potrebno trdnost. Avtoklavi so velike kovinske “cisterne” v katero vložijo zidake – eno izmed njih si lahko ogledate tudi na fotografiji v nadaljevanju. Ostanki vodne pare se vračajo v proizvodni cikel in tako podjetje tudi prihrani s potrebnimi energenti za proizvodnjo.

Praktični prikaz gradnje z Ytong

Pred koncem je sledil zanimiv praktični prikaz gradnje s porobetonskimi zidaki Ytong, kjer je mojster Silvo prikazal nanos tankoslojne malte (za orodje smo lahko poprijeli tudi obiskovalci) in samo gradnjo sten, vezi, utorov za inštalacije, tankoslojnega ometa in stopnih konstrukcij.

Sledil je še prikaz ognjevarnosti, kjer smo opeko segrevali in hitro opazili, da druga stran 5 cm debelega zidaka ostane povsem hladna. Prikazali so tudi lastnosti vpojnosti materiala, ki je bila v primerjavi z opečnim zidakom veliko boljša na strani porobetonskega zidaka.

Zaključek

Izredno zanimiv dogodek, kjer resnično občutiš nastajanje materiala za gradnjo. Ytong svetovalci so odlično strokovno podkovani in svetujejo o vseh pomembnih / kritičnih elementih gradnje. Tudi tukaj se je potrdilo mnenje, da je dobro pripraviti PZI projekta, kjer se predvidijo detajli gradnje posameznih elementov in se o teh ne odločamo na gradbišču, kjer se lahko pripeti tudi to, da izbrani gradbinec kakšno stvar naredi po svoje (izolacija, pozicije za vgradnjo stavbnega pohištva, žaluzij / rolet …).

Proizvodnja je čista in tudi sami zidaki so kot navajajo resnično izolativni, mehansko močni, vodoodbojni in enostavni za uporabo. Med drugim sem spoznal še proizvod Multipor – toplotnoizolacijske plošče iz porobetona, ki so tudi pohodne in namenjene za izolacijo sten, stropov in tal, namenjene vgradnji tako iz zunanje kot iz notranje strani objekta v primeru obnov. Obisk dneva odprtih vrat Ytong priporočam vsakemu graditelju.

 

 

Dodaj odgovor