Zakoličba hiše

Čeprav smo zakoličbo hiše uredili že konec meseca maja, da smo lahko začeli z zemeljskimi deli in izkopom, je pred prihodom gradbincev geodet Samobor & Ilec opravil še končno izmero in zakoličbo hiše. Določenih je bilo 5 točk hiše glede na projektantske načrte in gradbeno dovoljenje do milimetra natančno.

Kakšna je cena zakoličbe? V našem primeru je za zakoličbo poskrbel izvajalec. Cena zakoličbe hiše se sicer gibljejo okvirno med 150 in 250€, odvisno tudi od števila zakoličbenih točk in potnih stroškov geodeta do kraja zakoličbe.

zakoličba hiše

zakoličba objekta

Po izmeri vogala objekta se na mesto vogala zabije lesen količek, nanj pa še z veliko natančnostjo žebljiček, ki je poravnan na milimeter natančno.

zakoličba točk objekta

Končni rezultat. Količke smo na koncu še obarvali, da jih ne bi kdo spregledal in pomotoma prestavil. Glej ga zlomka, že čez kakšno uro je čez njega zapeljal valjar in ga premaknil za centimeter 🙂 Na srečo smo imeli dovolj ostalih točk in diagonal, da smo ga ustrezno poravnali.

zakoličba

Pri izmeri objekta ključnega pomena igra tudi višina oz. t.i. nulta točka. To je točka oz. višina finalnega tlaka. Se pravi, da bo na tej višini v našem primeru parket oz. talna obloga pritličja. Da bomo pripravili ustrezno višino tamponskega nasutja je potrebno od te višine odšteti finalni tlak, estrih, toplotno izolacijo, sistem talnega gretja, talno ploščo, XPS izolacijo in podložni beton. V našem primeru ta debelina znaša natanko 60 cm pod hišo in 40 cm pod garažo. Zato smo morali pri garaži tamponsko nasutje zvišati za 20 cm glede na višino nasutja za hišo. Tako imenovano “nulto točko” je geodet prenesel na škarpo od koder si bo lahko gradbinec določil ustrezne višine za prenos na profile.

5 misli o “Zakoličba hiše”

 1. Zdravo.

  Najprej naj pohvalim blog, zelo dobra zamisel za beleženje vsega, s tem pomagate tudi ostalim, ki se odločamo/jo za gradnjo!
  Vprašal pa bi, kakšne so mere temeljne plošče, ne vem če sem slučajno kje spregledal, ampak tega nisem zasledil. Zanima me zgolj informativno 🙂
  Hvala in veliko sreče in veselja ob gradnji še naprej!

 2. Pozdravljeni, mene pa zanima kako je z odmiki od sosednjih parcel. Po skici sodeč je predvsem pri garaži zelo majhen odmik. Ali je bilo potrebno pridobiti posebna soglasja sosedov in kako je to potekalo?

  LP

  1. Odmik hiše od sosedov je določen v OPN. Če so minimalni odmiki prekoračeni so potrebna soglasja sosedov, drži. V našem primeru je odmik od sosedov skladen z OPN in soglasij nismo potrebovali.

 3. Pozdravljen,

  zanima me cena za izdelavo geotehničnega poročila za temeljenje? Kaj vse je vseboval?

  Hvala in lep pozdrav,

  Miroslav

Dodaj odgovor