Zidanje hiše – od temeljev do strehe

V mesecu avgustu smo za našo hiško uredili vsa pripravljalna dela, od zemeljskih del, ki so vključevala izkop, položili smo filc, nasuli kar nekaj kamionov gramoza in kar nekaj dni valjali. Zatem smo z geodeti opravili še finalno izmero objekta ter izdelali temeljno ploščo. Priznati moram, da mi je zatem dopust zidarjev kar ugajal, saj smo z arhitekti zaključevali projekt PZI arhitekture.

Konec avgusta oz. v začetku septembra se je začelo zares. Na parcelo je pripeljal prvi kamion opeke, ki je naznanil, da bo naša hiša kmalu dobila svojo obliko. Takrat je padla še odločitev, da bomo zidali s klasično malto in ne s termo malto. Termo malta je nekoliko bolj izolativna kot klasična malta a glede na debelino izolacije, ki je predvidena se vložek v termo malto ni izplačal.

opeka wienerberger s p+e za gradnjo hiše

Zidarji podjetja Lesko (Simona Murko s.p.) so v prvem tednu, kljub nekaj težav z vremenom zazidali praktično celotno pritličje, v začetku 2. tedna pa še garažo, ki je s sidri povezana na hišo. Gradnja je šla po načrtih in večjih posebnosti ni bilo. Vse morebitne detajle smo z zidarji hitro uskladili, pomembno vlogo pa je odigral tudi nadzornik, ki je hitro uskladil nekaj malenkosti okrog detajlov preklad nad okni za preprečitev kasnejšega toplotnega mostu.

Konec 2. tedna je prišel na vrsto betonski strop nad pritličjem in stopnice, ki so zajemali največ tesarskih del. Tukaj je bilo potrebno pripraviti skoraj 230 kvadratnih metrov opaža za strop, izzidke, teraso in stopnice. Opaž je bil narejen iz klasičnih rumenih lesenih desk, ki se pred betoniranjem še zaščitijo s premazom, da se beton ne oprime lesa ter so podstavljene z kovinskimi stojkami. Pri tesarskih delih je potrebno biti izredno natančen in tudi tukaj se je naša ekipa zidarjev zelo izkazala. Še preden je bil opaž popolnoma dokončan sva z ženo na ustrezna mesta opaža označila pozicije luči in prebojev za strojne inštalacije (voda, ogrevanje, prezračevanje), da kasneje ne bo nepotrebnega štemanja. Na ta mesta so kasneje zidarji nastavili stirodur, ki se bo iz betona zgolj odstranil in ostala bo luknja.

V začetku 3. tedna je bil opaž pripravljen in zidarji so že namestili 1. cono armature za strop. Takrat so na vrsto prišli še električarji in strojniki podjetja Zerox, ki so poskrbeli za razvode elektro inštalacij in kanalov za prezračevanje. Te smo namreč predvidili kar v polno betonsko ploščo. Tudi tukaj se je za pomemben del izkazal PZI načrt strojnih inštalacij, načrt elektro inštalacij in razsvetljave pa sem pripravil kar sam s pomočjo podjetja Zerox. Ko so bili razvodi urejeni se je položila še druga cona armature in na vrsto so ponovno prišle hruške z betonom. Imamo strop nad glavo. Naj omenim še to, da smo si v 3. tednu, ko je bilo gradbišče najbolj dejavno privoščili še dopust na morju. Čeprav smo v začetku mislili, da bomo dopust skrajšali ali celo odpovedali, lahko pohvalim vse izvajalce za odlično komunikacijo in opravljeno delo, saj smo dopust lahko celo podaljšali za dodatni dan 🙂

4. teden zidanja je naša hiška dobila zunanje in notranje zidove v nadstropju. Tudi tukaj večjih posebnosti ni bilo, saj so zidarji odlično opravili svoje delo in sledili PZI načrtom arhitekture, kjer so bile natančno podane vse zidarske mere zidov in odprtih ter detajlov okrog preklad in izzidkov. Zatem je sledilo še opaženje nad zadnjo vrsto zidakov, kjer bo armiran in betoniran tako imenovani venec, ki veže skupaj stene nadstopja in na katerega se bo kasneje na razdaliji 2m pritrdilo ostrešje. Na svoja mesta v venec so zidarji že pred betoniranjem namestili sidra z navoji za ostrešje, kar bi naj bilo bolj vzdržljivo kot morebitno vrtanje in pritrjevanje sider v izvrtane luknje. V istem času smo nastavili tudi opaž za atiko, ki bo visoka 40 cm.

Na gradbišče je pripeljala še zadnja hruška, ki je z betonom zalila vertikalne vezi v nadstropju, venec in atiko nad garažo in teraso. Pripravljeni smo na ostrešje 🙂 Za izdelanim ostrešjem so zidarji le še zazidali tikotnik do vrha strehe in zabetonirali in armirali vertikalno vez. Tako so bila zidarska dela zaključena.

izdelava rusta

7 misli o “Zidanje hiše – od temeljev do strehe”

  1. Zdravo,

    Zanima me, katere vogalnike ste uporabili pri zunanjih stenah in katere pri notranjih stenah?

    Hvala in lp

    1. Gregor točnega proizvajalca se ne spomnim. Ima pa zdaj zraven Goriških opekarn tudi Wienerberger opečne vogalnike in najbolj smiselno je izbrati te.

Dodaj odgovor