Živa meja iz Tise

Živa meja je tisti projekt pri naši hiški, ki je prišel na vrsto kar nekaj časa po vselitvi. V bistvu niti ni bil prav zares planiran, saj smo mejo med sosedi prvotno nameravali zastreti z ograjo. Zaradi hitre rasti cen smo z nakupom ograje odlašali a na koncu smo zadovoljni, da z ograjo nismo hiteli. Z odločitvijo za živo mejo smo namreč trenutno bolj zadovoljni.

Z živo mejo smo na prvem mestu želeli nekoliko zastreti poglede. Četudi imamo na srečo s sosedi res super odnose, imamo zasebnost zelo radi. Pa tudi čez poletje se radi sproščeno sprehajamo po okolici malo bolj pomanjkljivo oblečeni 😉

Zraven zastiranja in omejevanja daje živa meja še lep estetski izgled, ščiti pred vetrom ter absorbira hrup in prašne delce iz okolice.

Vzdrževanje žive meje

Vzdrževanje žive meje je v največji meri odvisno od izbrane sorte rastline. Praviloma je potrebno živo mejo škropiti in obrezovati enkrat letno. Smiselno pa je razmisliti še o zalivanju oz. zalivalnem sistemu ter vsakoletno dodati gnojilo, ki bo živo mejo nahranilo s hranilnimi snovmi.

Vrste žive meje

Sami smo sicer že od samega začetka vedeli, da bomo za živo mejo uporabili Tiso, zagotovo pa ne škodi, če grobo opišemo vrste in rastline, ki se najpogosteje uporabijo za živo mejo.

1. Zimzelene oz. vedno zelene žive meje

Zimzelene žive meje so med najpriljubljenejšimi, saj ostanejo praktično enake skozi vse leto, tudi čez zimo, ko listopadna živa meja izgubi svoje liste.

 • cipresa – cipresa je bila do nedavnega najbolj priljubljena rastlina za žive meje. S pojavom škodljivcev in bolezni je ta izgubila na svoji priljubljenosti, so pa zato na voljo alternative (npr. pacipresa).
 • tisa – zelo priljubljena iglasta rastlina za živo mejo, ki se uporablja za elegantne žive meje in izdelavo skulptur. Primerna je tako za sončne kot senčne lokacije. Nima hitre rasti in je sorazmerno enostavna za vzdrževanje. Posebnost tise je, da so skoraj vsi njeni deli strupeni ob zaužitju.
 • lovorikovec – med najbolj priljubljenimi zimselenimi listnatimi rastlinami za živo mejo. Znan je predvsem po hitri rasti in ugodni ceni. Lovorikovec ima močno in razvejano steblo, njegova posebnost pa je ta, da se stebla tako zelo prepletejo, da je čez leta neprehoden in tako lahko nadomešča ograjo.
 • smreka
 • klek …

2. Listopadne žive meje

Listopadne žive meje so praviloma sestavljene iz dreves, ki čez zimo izgubijo listje in s tem tudi eno izmed svojih funkcij zastiranja pogledov. So nekoliko redkeje izbrane a jih je vseeno moč opaziti.

 • gaber
 • bukev
 • pušpan
 • liguster

3. Cvetoče žive meje

S cvetočimi živimi mejami se lahko najpogosteje srečamo v parkih in jih ni tako pogosto za opaziti pri hišah. Tudi manj poznane so nam vrste cvetočih živih mej.

 • forzicija
 • češmin
 • vanhuttijeva medvejka …

Naša izbira – živa meja iz Tise

Priznati moram, da za živo mejo iz Tise niti nismo vedeli, nam pa jo je priporočila naša krajinska arhitektka. Na prvem mestu nam je bila priporočena zaradi nezahtevnega vzdrževanja, Tisa namreč nima naravnih škodljivcev, hkrati pa tudi zaradi rasti, ki jo je možno enostavno nadzorovati in zasede le toliko prostora kot to sami želimo.

Cena za sadiko Tise višine 80 cm je v okoliški drevesnici znesla 12€ za kos. Sadili smo 2,5 sadike na tekoči meter oz. na razmaku 40 cm med posameznimi sadikami.

Z izbiro smo zaenkrat zelo zadovljni, še bolj pa bomo, ko bodo sadike v naslednjem letu pognale svoje nove poganjke.

Dodaj odgovor