Senčenje in kako smo se odločili za zunanje žaluzije (1. del)

O načinih senčenja razmišljamo že v fazi arhitekture, saj lahko že arhitekturna zasnova ali dodatki na fasadi pripomorejo k senčenju. Dejstvo pa je, da moderna arhitektura brez napuščev in z ravnimi strehami kaj veliko k senčenju ne pripomore. V našem primeru smo tako pri hiši dodali napušč in tudi teraso pred hišo zapeljali v liniji stran od hiše in tako pridobili še pokrito zunanjo teraso. Vse omenjene rešitve pripomorejo tako k senčenju, kot zaščiti pred direktnimi padavinami. Kljub omenjenim rešitvam smo že v fazi arhitekture določili, da bodo na vseh okenah hiše zunanje žaluzije.

Zraven senčenja je glavna funkcija zunanjih žaluzij zaščita pred vročino, saj preprečujejo segrevanje okenskih stekel in s tem notranjosti objekta v poletnih mesecih. Zraven svoje uporabne funkcije so zunanje žaluzije še estetsko privlačne in lahko s svojimi raznolikimi barvnimi možnostmi poudarijo zunanji izgled hiše.

Hiša z vidnim napuščem in linijo terase, ki služi senčenju

Za ponudbe zunanjih žaluzij smo različne ponudnike povprašali že v fazi izbire oken in vrat. Večina proizvajalcev stavbnega pohištva ima tudi že partnersko podjetje, ki oknom doda senčila. Tako so zaradi želje po nizki ceni v večini primerov ponujena najosnovnejša senčila. Podjetja namreč pogosto niti ne omenijo različnih možnosti vodil in lamel. Sami smo se odločili senčila urediti v fazi tik pred izvedbo fasade. Tako je bilo še dovolj časa, da smo dodobra razmislili o različnih možnostih in sprejeli ustrezno odločitev.

Načini vgradnje zunanjih žaluzij

V grobem je možno omarico oz. škatlo za žaluzije namestiti nadometno in podometno. Gre za škatlo kamor se zložijo lamele, ko jih dvignemo. Nadometna oz. vidna opcija se najpogosteje uporabi pri adaptacijah oz. vgradnji na objekte, ki že imajo obstoječo fasado. Pri podometni opciji se škatla za žaluzije vgradi pred izvedbo fasade. Potrebno je biti pozoren na detajl preklade v predelu žaluzij, ki jo je dobro že v fazi gradnje zamakniti v notranjost in predel žaluzije ustrezno izolirati v izogib toplotnemu mostu.

Tipi vodil žaluzij

Vodilom lahko rečemo tudi “tračnice”, po katerih se ob spuščanju in dvigovanju pomikajo žaluzije. Tudi tukaj obstaja kar nekaj različnih opcij, ki vplivajo tako na izgled, kot tudi končno ceno.

Žična vodila – v primeru zunanjih žaluzij manj pogosta, pogosto pa v uporabi pri notranjih žaluzijah

Vidna, krpan vodila – zaradi cenovne dostopnosti najpogosteje izbrana vodila, ki se preko distančnikov vijačijo na stavbno pohištvo

krpan žaluzije
S lamela žaluzije in vidno, krpan vodilo

Skrita vodila s stirodur špaleto (Adut-S) – vodilo je gledano iz izolacijskega vidika najboljša rešitev, saj je vgrajeno neposredno v izolacijski material in jo vgradi fasader

stirodur špaleta za žaluzije
Vodilo s stirodur špaleto, ki se namesti v času izvedbe fasade
skrita vodila žaluzij in C lamela
Končni izgled “skritega” vodila žaluzij in klasična C lamela žaluzij

Skrita ALU vodila obdelana s fasado (Adut-F) – vodilo se fiksno namesti že pred fasado in se kasneje le še obdela z izolacijo in zaključnim slojem

žaluzije z vodilom adut-f
ALU vodilo ADUT-F, ki se zapolni s stirodurjem in obdela s fasado
žaluzije s skritimi vodili krater
Končni izgled skritega ALU vodila žaluzij obdanega z izolacijo in fasadnim zaključnim slojem je identičen vodilu s stirodur špaleto

Skrita ALU vodila (krater) – so najbolj kompletna vodila, ki se lahko v celoti vgradijo že v fazi montaže stavbnega pohištva in se uporabljajo pred izdelavo fasade. Slabost je toplotni most ob straneh, prednost pa možnost skrivanja plise komarnikov na straneh

alu žaluzije krater
Skrita ALU vodila krater so v celoti iz aluminija in običajno v barvi stavbnega pohištva

Tipi in barve lamel zunanjih žaluzij

Tip in barva lamele je še ena izmed specifik pri izbiri zunanjih žaluzij. Med najpogostejšimi lamelami je lamela v obliki črke C. Obstajata pa še vsaj dve različici s katerima sem se srečal, lamela S in lamela Z. Obe naj bi bili močnejši in senčili bolje od C lamele. Z lamelo Z je nekoliko več vzdrževanja, saj se lahko za robom lamele nalaga umazanija.

O barvnih različicah ne gre izgubljati besed, saj je tudi tukaj možnosti skoraj neomejeno. En izmed dejavnikov pri izbiri barve žaluzij je, zraven končnega izgleda celotne hiše še vzdrževanje oz. čiščenje. Izkušnje iz prve roke govorijo, da se na svetlih barvah hitro poznajo “kakci muh”, temnejše barve pa so občutljive in se na njih hitro pozna prah.

Pogon žaluzij

Tako kot si ne predstavljam oken v avtu premikati na roke, tudi žaluzij v domu zagotovo ne bom premikal na roke 🙂 Zraven omenjene ročne opcije, ki je najpogosteje v osnovni ponudbi je druga opcija električni pogon žaluzij. Tukaj je potrebno že v fazi izvedbe elektro inštalacij predviditi ustrezno napajanje in stikala za pomik. Danes privlačne so še opcije za daljinsko krmiljenje žaluzij z daljinskim upravljalnikom ali vezavo na pametne hišne inštalacije. Pri nas bo to zagotovo ena izmed avtomatizacij, ki bo vsakodnevno ob sončnem vzhodu dvignila žaluzije v bivalnih prostorih hiše.

Kako smo se odločili mi?

Glede na raznolike možnosti je najbolj dovršena ponudba ponudba podjetja Dekor Senčila. So eni izmed redkih, ki senčila v celoti proizvajajo in montirajo sami. Glede na vse njihove nasvete in priporočila sem prepričan, da smo izbrali pravilno. Naša končna izbira so skrita ALU vodila in klasična C lamela v antracit barvi.

Več o vgradnji in končnem izgledu pa prihodnjič 😉

4 misli o “Senčenje in kako smo se odločili za zunanje žaluzije (1. del)”

 1. Pozdravljeni,
  Pri izbiri skritih vodil senčil morate paziti tudi na pravilno izbiro zunanjih okenski polic, oz. na primerno sistemsko rešitev stranski zaključkov.
  Saj ravno zaradi nepravilne izbire sistema pride največkrat do poškodbe in posledično do zamakanja v fasado.
  Za morebitne dodatne informacije sem vam z veseljem na voljo.

  1. Hvala Dušan za opozorilo. Za to bo poskrbel fasader z ustreznimi fasadnimi zaključki fasadnega sistema Weber. Se strinjam, da je to še en izmed zelo pomembnih detajlov pri vgradnji žaluzij in fasade.

 2. Pozdravljen Uroš,

  kako to, da ste se namesto Z lamel, ki jih večina priporoča zaradi boljše zatemnitve in manjšega hrupa ob uporabi tesnil, odločili za klasične C lamele? Je bil razlog zgolj lažje vzdrževanje ali še kaj drugega? Bi se danes, ko že nekaj časa bivate v hiški, še enkrat odločili enako?

  In vse pohvale za blog, res ogrooomno koristnih informacij. Prebrala vse že večkrat in za vsako posamezno stvar, ki jo želim preveriti, vedno pristanem tukaj. Kot nek mali leksikon za vse nas, ki nas gradnja še čaka 🙂

  1. Pija hvala za vprašanje. Glede zatemnitve nismo imeli posebnih zahtev, da bi želeli popolno temo v prostoru. Če bi to želeli, bi bila še najboljša rešitev roleta. Tudi hrupa v okolici nimamo, pa še okna so ob rekuperaciji večinoma zaprta. Glavna naloga naših žaluzij je preprečevanje pregrevanja oken v poletnih mesecih in zakrivanju pogledov določenih prostorov (beri kopalnice 🙂 v nočnem času.

   Tukaj ne bi spremenili ničesar. Ne pozabi elektro inštalacije do žaluzij in opcijsko še napeljave do omarice, da lahko žaluzije narediš “pametne” – samodejni senzorji svetlobe, vetra ipd.

Dodaj odgovor