Zunanje žaluzije (2. del)

Že konec lanskega leta so monterji podjetja Dekor senčila namestili naše podometne zunanje žaluzije z vodili, takrat pa izdelek še ni bil dokončan. Glede na našo izbiro utopnih vodil je bilo vodila žaluzij potrebno obdelati s fasado, ki je bila zaključena ravno pred nekaj tedni in tako je prispevek o zunanjih žaluzijah končno tukaj 😉

Pred montažo podometnih žaluzij je zelo pomembno poskrbeti še za ustrezno toplotno izolacijo v predelu škatle žaluzij. Idealno je v fazi gradnje preklade nad okni ustrezno zamakniti v notranjost in v zunanjem delu namestiti ustrezno izolacijo, kar smo uredili tudi sami že v času izvedbe izolacije špalet okrog oken. Pred montažo žaluzij sem moral na določenih mestih izolacijo še pobrusiti, da je bila ta v liniji stavbnega pohištva. Mogoče je iz tega razloga smiselno toplotno izolacijo nad okni namestiti šele po montaži stavbnega pohištva.

Pogon in upravljanje žaluzij – ročni, elektro, daljinski?

Še en pomemben del pred in ob vgradnji žaluzij je pogon. Zraven ročnega je danes nepogrešljiv električni pogon. Tako je potrebno za električni pogon zagotoviti ustrezno napajanje in krmiljenje (običajno stikala). V našem primeru smo se odločili za vse žaluzije pripraviti električne inštalacije, žaluzije v dnevnem prostoru pa bodo krmiljene še nekoliko “pametneje” s pomočjo svetlobnega senzorja, ki bo glede na nastavitve sam dvignil oz. spustil žaluzije ob primernem času oz. osvetljenosti. Zraven vseh teh možnosti veliko proizvajalcev ponuja tudi daljinski pogon, kjer zraven dobimo še daljinec preko katerega lahko dvigujemo ali spuščamo žaluzije.

Ne predstavljam si, da bi moral vsak dan ročno dvigovati in spuščati žaluzije. Del naših žaluzij se bo s pomočjo svetlobnih senzorjev samodejno dvigal in spuščal. V krajih z močnejšim vetrom je smiselno razmisliti še o senzorju za veter, ki v primeru močnega vetra samodejno dvigne žaluzije.

Ne pozabi na komarnike

V fazi izbire žaluzij ne gre pozabiti tudi na komarnike. Tukaj zraven fiksnih poznamo še rolo komarnike, plise komarnike, drsne komarnike in komarnike v obliki samozapiralnih vrat. Dobro se je z izbranim ponudnikom senčil uskladiti glede izbire komarnikov, da bodo zunanje žaluzije omogočale nemoteno vgradnjo komarnikov, še bolje pa je te izbrati že v fazi izbire senčil.

V našem primeru smo se odločili s komarniki nekoliko počakati. Razlog je v veliki količini vrat, kjer še nimamo natančnega občutka kakšne vrste komarniki bodo za nas najbolj smiselni in koliko se bodo posamezna vrata odpirala. Imajo pa izbrane žaluzije in škatle ustrezen prostor za naknadno vgradnjo komarnikov. Izbiro in montažo pa opišem, ko se bomo o tem tudi dokončno odločili.

Montaža žaluzij

Montaža žaluzij se razlikuje predvsem od tipa vodil. V našem primeru smo izbrali vodila ADUT-F o čemer sem pisal že v prispevku “Kako smo se odločili za zunanja senčila”. Vodila so izdelana iz aluminija in se privijačijo v stavbno pohištvo, na koncu pa obdelajo s fasado. Tako so mojstri najprej namestili vodila, na vrh vodil pa še škatlo z žaluzijami. Žaluzije so takoj povezali s predpripravljenimi elektro inštalacijami, kar nam je prihranilo klic električarjev in tako so bile žaluzije pripravljene za uporabo.

Pri podometnih žaluzijah je potrebno izbrati tudi ustrezno debelino fasade, da bo škatla žaluzij skrita v stiroporju oz. fasadi. V idealnem primeru je fasada debeline 18 ali več centimetrov, kar je dovolj za bolj ali manj vse škatle različnih ponudnikov žaluzij. V škatli žaluzij je velikokrat še prostor za namestitev rolo komarnikov, ki se lahko namestijo v kasnejši fazi. Tudi sami komarnikov v tej fazi še nismo izbrali.

Stavbno pohištvo z izolacijo nad preklado, kjer bo nameščena podometna škatla žaluzij
Nameščanje vodil ADUT-A, škatle in zunanjih žaluzij
Žaluzije z vodili ADUT-A lahko uporabljamo tudi že preden je izdelana fasada
Zunanje žaluzije s klasičnimi C lamelami

Obdelava vodil žaluzij in fasada

Še zadnji pomemben detajl pri žaluzijah in predvsem skritih vodilih je izvedba fasade. S fasado je namreč možno vodila tudi skriti in tako dodati še piko na i k končnemu izgledu. V našem primeru smo tako iz vidika izgleda imeli v ožjem izboru vodila ADUT-F in ADUT-A – v obeh primerih se lahko vodila povsem obdelajo s fasado. Pri ADUT-F je vodilo iz stirodurja in ga vgradi fasader, pri ADUT-A pa iz aluminija s fiksnim odmikom in se vgradi že v fazi montaže žaluzij, kot je to bilo pri nas. Slednja opcija je tudi bolj zanesljiva, saj tako fasader nima veliko možnosti, da gre karkoli narobe. Vse primerjave načinov vgradnje so lepo opisali tudi na strani podjetja Dekor senčila.

Na vgrajena vodila je fasader prilepil in fiksiral stirodur debeline 2 cm.

Sledil je okenski profil in vogalnik ter armirno lepilo. Izgled je bil že ta trenutek zelo lep. Za lažjo predstavo o obdelavi v času izvedbe fasade si lahko ogledaš še spodnji video.

Ob nanosu zaključnega sloja je fasada dobila še svojo končno barvo. Na koncu sledi zgolj še namestitev maske vodila in tukaj je končni izdelek.

Končni rezultat

Ko je bila fasada zaključena, smo namestili še maske vodila in naše zunanje žaluzije so v polni uporabi. Tukaj lahko omenim še, da so maske vodila, ki so v našem primeru antracit barve na voljo tudi v beli barvi (nisem prepričan ali tudi v drugih barvah). V zakup je potrebno vzeti, da se na temnih barvah nekoliko bolj poznajo sledi cvetnega prahu, kar je vidno na sliki spodaj, so pa zato “kakci” muh opazni veliko manj 🙂

Zaključek

Senčila so element pri gradnji, brez katerega skoraj ne gre več. Kot sem zapisal že v 1. delu prispevka je pomembno že v času projektiranja zasnovati hišo na način, da senčila niti niso nujno potrebna. Zraven zunanjih žaluzij ne smemo pozabiti tudi alternativne možnosti senčenja – notranjih žaluzij, rolet ali zmeraj bolj aktualnih zunanjih screen rolo senčil. Ob ponovnem razmisleku bi sam verjetno resno razmislil še o slednji opciji screen rolojev.

8 misli o “Zunanje žaluzije (2. del)”

 1. Pozdravljeni,

  zanima me, ali je pri zunanjih senčilih na elektro pogon potreben vsakoletni servisni pregled ali zgolj ob morebitni okvari? Pri slednjem je verjetno potrebno “odpirati” fasado, da se lahko izvede popravilo ali je kakšna smiselna alternativa?
  Zadeva izgleda čudovito, pohvale izvajalcem. Skrbi me edino, da so popravila takih sistemov precej draga.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  1. Priporočila za servisne preglede žaluzij nisem dobil, zato po mojem mnenju niso potrebni. Če se elektromotor okvari verjetno ni druge kot da ga zamenjaš. Odpiranje fasade ni potrebno, saj so lamele in motor enostavno dostopne znotraj škatle za žaluzije. Ne rabi te prav nič skrbeti, izvedba je pri vseh zunanjih žaluzijah praktično enaka, razlika je le v vodilih in sami škatli, tudi če je ta podometna lahko do nje enostavno dostopaš.

 2. Zdravo,

  mene pa zanima, kako je speljana elektrika do senčil? A so preboji narejeni za vsako senčilo posebej ali vsi kabli gredo skozi ovoj na enem mestu?
  Bega me namreč, ker pri pasivni/skoraj nič energinsji gradnji naj nebi imel prebojev oz. bi jih naj bilo čim manj.

 3. Pozdravljdni,
  Kakšne komplikacije vse ste imeli pri vgradnji skritih vodil po zaključku fasade in kako ste jih odpravili, namreč Dekor Senčila ne ponujajo več takšnega sistema zarad komplikacij, mi razmišljamo oz. se dogovarjamo za skrita vodila sedaj z drugim dobaviteljem, vendar z montažo v dveh fazah?
  Hvala v naprej in lep pozdrav

  1. Milan fasader špalet ni vgradil v nulo in se žaluzije na dveh oknih malo zatikajo. Težavo še rešujemo in bo v kratkem urejena.

   1. Hvala za odgovor, mi smo se sedaj odločili za montažo v dveh delih, najprej samo škatle in vodila in nato ko bo fasada zaključena še žaluzije, upamo da ne bo teh težav.
    Lp

   2. Pozdravljeni, kaj pa lahko gre narobe pri vgradnji stirodurja? Kot vidim je alu vodilo fiksirano na okno že s strani dobavitelja žaluzij.

Dodaj odgovor